ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έιντε: Συνάντηση με τον Αναστασιάδη όταν θα είναι έτοιμος

Πεπεισμένος ότι οι δύο ηγέτες δεν θα επιτρέψουν στις δυσκολίες να επισκιάσουν την πρόοδο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ετοιμος να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όταν είναι έτοιμος για αυτό, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ μετά από την δίωρη συνάντηση που είχε στα κατεχόμενα με τον Τ/κ ηγέτη λέγοντας ότι «πιστεύω ότι όλοι αναγνωρίζουμε ότι η κατάσταση αυτή τη στιγμή δεν είναι η ιδανικότερη».

Έχουμε μια πρόκληση που πρέπει να εργαστούμε, ανέφερε προσθέτοντας ότι με τον κ. Ακιντζί συζήτησαν “αυτό που πιστεύω ότι όλοι μας θα πρέπει να προβληματιστούμε σχετικά με το τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών και να εργαστούμε από κοινού για να δούμε πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτήν την κατάσταση, την οποία ούτε θέλω υπερβολικά να δραματοποιήσω, αλλά ούτε και να μειώσω, επειδή πρέπει να ασχοληθούμε με τα σημαντικά ζητήματα που έχουν προκύψει. Είμαι όμως βαθύτατα πεπεισμένος ότι οι δύο ηγέτες δεν θα επιτρέψουν τις δυσκολίες των τελευταίων δύο ημερών να επισκιάσουν την αξιοσημείωτη πρόοδο του τελευταίου έτους”.

Ερωτηθείς πότε θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Εσπεν Μπαρθ Έιντε ανέφερε ότι είχε συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη την Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη. “Θα τον δω όταν θα είναι έτοιμος να συναντηθούμε. Εχω σημειώσει ότι δύο συναντήσεις, η δική μας σήμερα και με τον κ. Ακιντζί αύριο έχουν ακυρωθεί”. Και αυτό είναι το μόνο που όπως έχει ακούσει, είπε, έχει συμβεί. “Θα συναντηθώ μαζί του όποτε είναι πιθανό. Η γενική μου στάση στη ζωή είναι ότι όταν έχεις διαφωνία με κάποιον το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να μιλήσεις μαζί του. Ετσι, είμαι έτοιμος”.

Σε ερώτηση πώς θα πείσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για να μιλήσει μαζί του και να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ ανέφερε ότι αυτό που πραγματικά έχει σημασία τώρα είναι η ίδια η διαδικασία. Αυτή, είπε, είναι μια διαδικασία που καθοδηγείται από τους ηγέτες , οπότε είναι ουσιαστικά απόφαση των ηγετών το πότε θέλουν να συναντηθούν. «Δεν τους αναγκάζω να συναντηθούν, είμαι εκεί για να βοηθήσω όταν συναντηθούν, όταν θελήσουν να συναντηθούν. Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να θέλει την ειρήνη περισσότερο από ό, τι οι ίδιοι οι Κύπριοι θέλουν».

Ερωτηθείς εάν ο ίδιος αισθάνεται πίεση λόγω της κρίσης είπε ότι ενεργεί εκ μέρους του ΓΓ των ΗΕ, είναι ο διεθνής θεματοφύλακας αυτής της διαδικασίας, ακόμη και αν είναι οι ηγέτες που καθοδηγούν την διαδικασία. “Βεβαίως και ανησυχώ όταν έχω την αίσθηση ότι υπάρχει πρόβλημα στη διαδικασία, αλλά και πάλι δεν θα αφαιρέσω την πρωταρχική ευθύνη που είναι των δύο ηγετών”. 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση