ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αναστασιάδης–Ακιντζί στην πρώτη εκδήλωση με Ε/κ και Τ/κ μαθητές

Εκδήλωση με μαθητές της Τεχνικής Επιτροπής για την εκπαίδευση

ΚΥΠΕ

Στην παρουσία των ηγετών των δύο κοινοτήτων, του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 2 Ιουνίου, στο Σπίτι της Συνεργασίας, η πρώτη εκδήλωση της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Εκπαίδευση, με τη συμμετοχή μαθητών από τις δύο κοινότητες.

'Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής από την ε/κ πλευρά, Μιχαλίνος Ζεμπύλας, η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 08.30 το πρωί στο Σπίτι της Συνεργασίας, εντός της ελεγχόμενης από τα Ηνωμένα 'Εθνη περιοχής, παρά το ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας, και σε αυτήν θα συμμετάσχουν 50 Ελληνοκύπριοι και 50 Τουρκοκύπριοι μαθητές, ηλικίας 11-12 χρόνων.

'Υστερα από δύο σύντομους χαιρετισμούς από τους συντονιστές των τεχνικών επιτροπών των δύο πλευρών, Ανδρέα Πιρίσιη και Μελτέμ Ονουρκάν Σαμανί, θα ξεκινήσουν οι δραστηριότητες που έχουν ετοιμαστεί για τα παιδιά.

Τα παιδιά θα χωριστούν σε μικρές μικτές ομάδες και κάθε ομάδα θα περάσει από τα όλα εργαστήρια που περιλαμβάνουν θέατρο, μουσική, κατασκευές τέχνης, παραδοσιακά παιχνίδια της Κύπρου και άλλα. Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στο Σπίτι της Συνεργασίας ενώ θα χρησιμοποιηθούν και χώροι στο Λήδρα Πάλας, για τις αθλοπαιδιές και τα παραδοσιακά παιχνίδια.

Οι δύο ηγέτες, συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους, θα μεταβούν στο χώρο γύρω στις 11.30 και θα επισκεφθούν όλα τα εργαστήρια που θα είναι σε εξέλιξη εκείνη την ώρα. Θα μιλήσουν λίγο με τα παιδιά και μετά θα βγάλουν αναμνηστική φωτογραφία. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί στις 12.15.

'Οπως είπε στο ΚΥΠΕ, ο κ. Ζεμπύλας, πρόκειται για την πρώτη δράση της Τεχνικής Επιτροπής για την Εκπαίδευση, η οποία γίνεται σε πιλοτική φάση προκειμένου να τύχει αξιολόγησης.

“Η προσέγγιση μας είναι προσέγγιση βήμα με βήμα, δοκιμάζουμε πιλοτικά κάποια πράγματα βελτιώνουμε εκεί όπου υπάρχουν τις αδυναμίες, είτε πρακτικές, είτε άλλες, και προχωρούμε στο επόμενο βήμα. Δηλαδή αξιολογούμε το κάθε βήμα προσεκτικά και προχωρούμε στο επόμενο”, εξήγησε ο κ. Ζεμπύλας.

Τα παιδιά, είπε, θα μιλούν στην μητρική τους γλώσσα, ενώ σε κάθε εργαστήριο θα υπάρχει ένας Ελληνοκύπριος και ένας Τουρκοκύπριος εκπαιδευτικός, με εμπειρία πάνω σε δικοινοτικά εργαστήρια, οι οποίοι, όταν χρειάζεται, θα κάνουν μετάφραση.

“Αλλά σε αυτή τη φάση δεν είναι τόσο η ομιλία που παίζει ρόλο. Τα παιδιά πάντα βρίσκουν τρόπους να συνεννοούνται μεταξύ τους, πολλές φορές καλύτερα και από τους ενήλικες. Η γλώσσα από την εμπειρία μας δεν αποτελεί κανένα εμπόδιο, και η φύση των δραστηριοτήτων που έχουμε επιλέξει, δηλαδή παιχνίδια, κατασκευές κτλ, δεν απαιτούν τόσο μεγάλες γλωσσικές προϋποθέσεις που να δυσκολέψουν τα παιδιά στην επικοινωνία τους. Δεν θα αποτελέσει εμπόδιο η διαφορά της γλώσσας”, ανέφερε ο κ. Ζεμπύλας.

Καταλήγοντας, είπε ότι ένας από τους στόχους των δραστηριοτήτων είναι να αντιληφθούν τα παιδιά ότι οι δύο κοινότητες μοιράζονται πολλές κοινές λέξεις, κοινά τραγούδια και παιχνίδια.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση