ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παγωμένος και ο αέρας στις Βρυξέλλες μετά το Brexit

Ποιοι βιάζονται και ποιοι όχι για επιτάχυνση της εξόδου στην πρωτεύουσα της Ευρώπης

Ο έντονος προβληματισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο που αντανακλάται άμεσα στις Βρυξέλλες και στο κλίμα που επικρατεί στην πρωτεύουσα του Βελγίου, είναι το κραταιό στοιχείο τόσο σε επίπεδο καιρού με συνεχείς εναλλαγές βροχής-ήλιου όσο και σε επίπεδο Ε.Ε.

Δημοσιογράφοι και πολιτικοί αναλυτές με τους οποίους μίλησε η «Κ» θεωρούν τις αμέσως επόμενες μέρες ιδιαίτερα σημαντικές, αφενός μεν ως προς τη διαχείριση της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. όσο και για την πορεία εφεξής της ίδιας της Ένωσης. «Ναι, είναι από τις περιόδους με τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και πρέπει να δούμε τι έχει να γίνει εφεξής με τις δύο πλευρές» τόνισε αρμόδια πηγή στην «Κ».

«Δεν μπορεί το θέμα να πηγαίνει όπως ο καιρός του Βελγίου: Πέντε λεπτά βροχή και κρύο και μετά ήλιο» προσέθεσε η ίδια πηγή.

Επί της ουσίας, υπάρχουν δύο σχολές σκέψης για την έξοδο της Βρετανίας, εκείνη που θέλει να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την αποχώρηση και εκείνη που συστήνει υπομονή και ψυχραιμία.

Θιασώτης της δεύτερης σκέψης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ από τις Βρυξέλλες, είναι η Άγκελα Μέρκελ, που δεν θέλει να επικρατήσει ο πανικός και οι βιαστικές κινήσεις στην όλη διαδικασία. Σε αυτό το κλίμα αναμένεται να συναντηθεί αύριο με τον Ματέο Ρέντσι, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ντόναλτ Τουσκ στο Βερολίνο.

Πέραν της σημειολογίας της συγκεκριμένης συνάντησης, που δεν λαμβάνει χώρα στις Βρυξέλλες, υπάρχει και η επιτάχυνση της διαδικασίας εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε, την οποία προωθούν μετ’ επιτάσεως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Ενδεικτικός ο λόγος του Βέλγου ΥΠΕΞ Ντιντιέ Ρέιντερς, ο οποίος ανέφερε χθες ότι οι διαδικασίες πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα.

Τι φοβάται η Μέρκελ

Σε αμιγώς τεχνοκρατικό επίπεδο, στις Βρυξέλλες αυτές τις ώρες το κλίμα χαρακτηρίζεται μουδιασμένο, με αμηχανία, η οποία, τεχνοκρατικά πάντα, δεν είναι διαχειρίσιμη επί του παρόντος, εφόσον δεν έχει ενεργοποιήσει ακόμη το άρθρο 50 η Βρετανία και δεν αναμένεται να το κάνει το επόμενο διάστημα.
Επί της ουσίας, κανείς δεν είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα τι και πώς θα ακολουθήσει.

Ανάμεσα στις χώρες, πάντως, που δεδομένα θέλουν να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία εξόδου της Βρετανίας, είναι η Γαλλία, η Ολλανδία και το Βέλγιο. Η Γερμανία κρατά στάση αναμονής, αλλά τα γερμανικά πρωτοσέλιδα αποτυπώνουν τη θέση στην οποία βρίσκεται η καγκελάριος Μέρκελ, τονίζοντας πως με το Brexit «η Γερμανία έχασε τον βασικότερο σύμμαχό της στην Ε.Ε.», σκορπώντας κύματα αμφιβολίας για τη σχέση Γαλλίας-Γερμανίας, ειδικά το επόμενο διάστημα και πως αυτή η έξοδος «πόνεσε».

Πολιτικοί και δημοσιογραφικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες, με τους οποίους μίλησε κατ’ ιδίαν η «Κ», προσεγγίζουν το θέμα και από άλλη σκοπιά. «Την επόμενη χρονιά, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Γαλλία έχουν εκλογές και, αν υπάρχει σίγουρα ένα δεδομένο που πρέπει και ανησυχεί την Καγκελάριο Μέρκελ, αυτό είναι το ντόμινο» τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Τι προνοεί το άρθρο 50

Για να ξεκινήσει η διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., θα πρέπει να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Ε.Ε, το οποίο κινητοποιεί τις διαδικασίες εξόδου μιας χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό προνοεί ότι:

1. Κάθε κράτος μέλος μπορεί να αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ενωση σύμφωνα με τις συνταγματικές του προβλέψεις.

2.Το κράτος μέλος που αποφασίζει να αποχωρήσει οφείλει να γνωστοποιήσει την πρόθεσή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Με βάση τις οδηγίες που θα δοθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ενωση θα διαπραγματευθεί και θα συνομολογήσει συμφωνία με το κράτος, καθορίζοντας τις διευθετήσεις για την αποχώρησή του, λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο της μελλοντικής του σχέσης με την Ενωση.

Η συμφωνία αυτή πρέπει να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με το άρθρο 218(3) της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θα πρέπει να συνομολογηθεί για λογαριασμό της Ενωσης από το Συμβούλιο, με ειδική πλειοψηφία, μετά τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

3. Η εφαρμογή των Συνθηκών θα τερματισθεί για το εν λόγω κράτος από την ημερομηνία ισχύος της συμφωνίας αποχώρησης ή, ελλείψει αυτού, δύο χρόνια μετά την γνωστοποίηση που αναφέρεται στην παράγραφο 2, εκτός και αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε συμφωνία με το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος, ομόφωνα αποφασίσει να παρατείνει αυτήν την περίοδο.

4. Για τους λόγους των παραγράφων 2 και 3, το μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου που εκπροσωπεί το κράτος μέλος που αποχωρεί, δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου ή στη λήψη αποφάσεων που το αφορούν.
Ειδική πλειοψηφία πρέπει να ορισθεί σύμφωνα με το Αρθρο 238(3) της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

5. Εάν το κράτος που αποχωρεί από την Ενωση ζητήσει να επανέλθει, το αίτημά του θα πρέπει να τεθεί υπό τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 49.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση