ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το hashtag #EU27 και μία Σύνοδος χωρίς τη Βρετανία

Νέα μέρα για μία άλλη Ευρώπη με ένα κράτος μέλος λιγότερο

Και σήμερα στις Βρυξέλλες, η Σύνοδος Κορυφής είναι το πρώτο θέμα συζήτησης. Από το πρωί, στα κοινωνικά δίκτυα το hastag ≠ EU27, προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις ως προς την εμφάνισή του και τη χρήση του, ακόμη και από αξιωματούχους των Βρυξελλών όπως ο Ντόναλτ Τούσκ. 

Οι ηγέτες των 27 πια κρατών μελών της ΕΕ βρέθηκαν στο στρογγυλό τραπέζι για να συζητήσουν την επόμενη μέρα στην Ευρώπη ενώ κατά την άφιξή τους, το λεγόμενο doorstep, τόνισαν και πάλι την ανάγκη ενότητας και ομοφωνίας στη γηραιά Ήπειρο, στις δηλώσεις τους.
Προτάσεις υπάρχουν, για μια σειρά από θέματα όπως η εμπορική σχέση μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ, το πλαίσιο λειτουργίας σε μια σειρά από ζητήματα της καθημερινότητας που αφορούν σπουδαστές και εργαζόμενους. Για τους πρώτους ενδεικτική ήταν και η πρόταση Ρέντσι που θέλει τους σπουδαστές στη Βρετανία να έχουν ευρωπαϊκό διαβατήριο.

Ακόμη πάντως και στο προσχέδιο των εργασιών και των συμπερασμάτων της σημερινής Συνόδου, γίνεται λόγος για μια Ευρώπη που πρέπει να προχωρήσει μπροστά έστω και αν, ο Τζον Κέρι που έκανε δηλώσεις για το ζήτημα είπε πως «μπορεί να μη γίνει ποτέ» και πως πρόκειται για «ένα πολύπλοκο διαζύγιο».

Το περιβόητο 50

Μείζον θέμα παραμένει τι θα κάνει ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον σχετικά με την ενεργοποίηση του άρθρου 50 που θα σημάνει την έναρξη των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες. Για τον ίδιο, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές που μίλησαν στην «Κ» στις Βρυξέλλες, είναι το κερασάκι στην τούρτα μιας διαδικασίας που πήρε πάνω του, για να κλείσει το θέμα άπαξ και διαπαντός της ΕΕ στη Βρετανία.

«Δεν του βγήκε. Και αφού δεν του βγήκε, πρέπει πλέον να πατήσει το κουμπί και να ενεργοποιήσει το 50. Άλλο δρόμο δεν έχει», δήλωσε η ίδια πηγή.
Εκείνο όμως, βάσει των πληροφοριών της «Κ» που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι πως για τον Βρετανό Πρωθυπουργό που έχει βρεθεί στη γωνία, τα δεδομένα δεν είναι απλά. Έχει σεισμικές δονήσεις να αντιμετωπίσει τόσο μέσα στο κόμμα του, όσο και στο εσωτερικό της χώρας που πληγώνουν το ήδη βαθιά πληγωμένο πολιτικό του προφίλ.

Όπως μας λέχθηκε χαρακτηριστικά, όπως και να γίνει εκείνος είναι ο πολιτικά χαμένος. Αν το ενεργοποιήσει, θα καταγραφεί στην ιστορία, αν δεν το κάνει, θα προκαλέσει εκνευρισμό στην ΕΕ των 27.

Πάντως, εκείνο που φαίνεται να λειτουργεί σαν αστάθμητος παράγοντας να λειτουργεί υπέρ του, είναι το επόμενο ραντεβού στην Μπρατισλάβα, σε επίπεδο κορυφής των 27, ώστε εκεί όπως αναμένεται σύμφωνα με πολιτικές πηγές να ξεκαθαρίσει πλήρως η κατάσταση της σχέσεις με τη Βρετανία.

Οι φωνές των Βόρειο-ιρλανδών και των Σκωτσέζων

«Μακάρι να είχα κερδίσει το δημοψήφισμα. Είμαι λυπημένος για αυτό, ωστόσο περισσότερο με ανησυχεί η διασφάλιση των σχέσεων Βρετανίας – Ε.Ε.» Η ατάκα του Κάμερον, προς όλους ώστε να διαφανούν οι αληθινές του προθέσεις, δεν ικανοποιεί ούτε τους ευρωβουλευτές αλλά ούτε και το ακροατήριο από τη Σκωτία και τη Β. Ιρλανδία.

Στο εσωτερικό και των δυο χωρών, με τον απόηχο να φτάνει στις Βρυξέλλες, συντελείται μια «μάχη» τόσο για την ύπαρξή τους στην Ευρώπη όσο και για τη σχέση τους με τη Βρετανία.

Ως εκ τούτου, θα μείνουν χαραγμένες στο συλλογικό συνειδητό της ΕΕ τα λόγια των Ευρωβουλευτών των δυο χωρών, στη χθεσινή σύγκλιση και συνεδρίαση της Ευρωβουλής όπως του Άλιν Σμιθ.

«Θέλω η χώρα μου να είναι διεθνής, συνεργάσιμη, οικονομική, δίκαιη, ευρωπαϊκή. Και οι άνθρωποι της Σκωτίας, μαζί με τους πολίτες της Βόρειας Ιρλανδίας και τους πολίτες του Λονδίνου και πολλούς πολλούς πολίτες της Ουαλίας και της Αγγλίας επίσης ψήφισαν να παραμείνουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ζητώ αυτή η κατάσταση και αυτό το ευρωπαϊκό πνεύμα να γίνουν σεβαστά. Συνάδελφοι, υπάρχουν πολλά πράγματα να διαπραγματευτούμε. Θα χρειαστεί ψυχραιμία και θέληση. Και σας παρακαλώ, να θυμάστε αυτό: η Σκωτία δεν έκανε τίποτα που να σας απογοήτευσε. Σας παρακαλώ, σας ικετεύω, μην εγκαταλείψετε τη Σκωτία τώρα».

 

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση