ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συμφωνία για δικαστική και νομοθετική εξουσία στις συνομιλίες

Μεγάλες οι διαφορές στην εκ περιτροπής προεδρία της εκτελεστικής εξουσίας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ελάχιστες διαφορές οι οποίες θα κλείσουν στις επόμενες συναντήσεις υπάρχουν στα θέματα δικαστικής και νομοθετικής εξουσίας. Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μετά το τέλος της συνάντησης του με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Την ίδια ώρα ανέφερε ότι στην επόμενη συνάντηση στις 29 του μήνα θα συζητηθεί όχι σε λεπτομέρεις αλλά σε ανταλλαγή απόψεων τα θέματα ασφάλειας. Μπορεί να μην αναφερθούν ονόματα αλλά θα τεθούν παράμετροι στις οποίες θα πρέπει να κινηθούν οι συνομιλίες προς επίτευξη λύσης. Η δική μας θέση, διαμήνυσε ο Πρόεδρος, παραμένει άτεγκτη και σταθερή στο γεγονός ότι σχετικά με τις εγγυήσεις δεν μπορεί να υπάρξει κάτι ανάλογο, η ποτέ ανάλογες ρυθμίσεις που να δίνουν το δικαίωμα σε τρίτη χώρα να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της Κύπρου. Και όσο αφορά το εδαφικό θα ανταλλαγούν απόψεις με επιφύλαξη ότι στο τελικό στάδιο θα υπάρξουν οι λεπτομερείς πλέον καταλήξεις συγκεκριμένες αποφάσεις.

Σε ερώτηση σχετικά με την έκρυθμη κατάσταση στην Τουρκία, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι« δεν θα πρέπει να συνδέουμε το πραξικόπημα με τα όσα εσωτερικά επισυμβαίνουν στην Τουρκία, τα θέματα που αφορούν την Κύπρο χωρίς να σημαίνει ότι δεν παραγνωρίζουμε την ενδεχόμενη εμπλοκή».

Έχει παρατηρηθεί πρόοδος σε σωρεία θεμάτων, υπέδειξε ωστόσο ότι υπάρχουν κεφάλαια για τα οποία υπάρχουν διαφορές, όπως είναι το περιουσιακό. Παρατηρείται πρόοδος ωστόσο την ίδια ώρα υπάρχουν και δυσκολίες, επισήμανε.

«Αυτό που διαπιστώνω είναι η αποφασιστικότητα και η βούληση και του ιδίου να ξεπεραστούν τα προβλήματα».

Ξεκαθάρισε ότι δεν τέθηκε από πλευράς Ακιντζί θέμα για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης, ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για ένα θέμα που αφορά στα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και κάτι τέτοιο δεν είναι ποτέ δυνατό να τεθεί στο τραπέζι των διαρπαγματεύσεων.

Αναφορικά με την επίσκεψη του στο Ισραήλ και την επικείμενη του συνάντηση με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, στον απόηχο της επαναπροσέγγισης Τουρκίας Ισραήλ, ο κ Αναστασιάδης ανέφερε ότι «δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξουν οποιεσδήποτε ρωγμές στις σχέσεις με κράτη με τα οποία έχουμε κτίσει τέτοια στενή συνεργασία. Θα πρέπει να εκφράσω ικανοποίηση για την άμεση ανταπόκριση του κ. Νετανιάχου να συναντηθούμε». 

Ο πρόεδρος υπογράμμισε ότι η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών είναι δεδομένη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο θα λύσει τον γόρδιο δεσμό μεταξύ των δύο κορυφαίων θεσμών
Kathimerini.com.cy
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ