ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΠτΔ: Να μην μας λένε ότι είναι τελευταία ευκαιρία (upd)

Απάντηση του Νίκου Αναστασιάδη στον Τούρκο Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιριμ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μιλώντας στην εναρκτήρια τελετή της 26ης συνεδρίας του Κεντρικού Συμβουλίου ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ στο συνεδριακό κέντρο στη Λευκωσία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης απάντησε στον Τούρκο Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.

«Να μην μας λένε κάποιοι ότι είναι τελευταία ευκαιρία για το κυπριακό. Για να γίνει η Κύπρος πραγματικά ένας παράδεισος για όλους και Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους θα πρέπει όλοι να συμβάλλουμε θετικά», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

O Πρόεδρος ανέφερε ότι ένα σύγχρονο κράτος, με τις δομές όπως έχουν συμφωνηθεί δεν νομίζω να χρειάζεται εγγυητές ή εγγυήτριες δυνάμεις. “Και με θλίβει ειλικρινά γιατί το καλό κλίμα που επικρατεί ή το θετικό κλίμα που επικρατεί στο τραπέζι του διαλόγου μολύνεται από δηλώσεις ανάλογες των σημερινών του Τούρκου Πρωθυπουργού. Δεν απευθύνεται σε Τούρκους στρατιώτες, δεν απευθύνεται στους συμπατριώτες του που όπως θέλει ας τους μιλά. Οφείλει να κατανοήσει ότι απευθύνεται σε Ευρωπαίους πολίτες που οφείλει να τους σέβεται”.

Αυτό που καταγράφουμε μέσα από την εντατικοποίηση του διαλόγου είναι σημαντική πρόοδος σε μεγάλο αριθμό κεφαλαίων, είπε συγκεκριμένα ο Πρόεδρος. “Μια πρόοδος που θα μπορούσε να δημιουργήσει τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού ακόμα και αυτή τη χρονιά, αν και εφόσον – το υπογραμμίζω – υπάρξει και ανάλογη ανταπόκριση σε σημαντικά θέματα, όπως το περιουσιακό, τα θέματα των εδαφικών αναπροσαρμογών, τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων”, πρόσθεσε.

Εάν επιθυμούν πραγματικά την ειρήνη και την ευημερία των Τουρκοκυπρίων, τόνισε, ας βοηθήσουν έτσι ώστε να πετύχουμε μια λύση που θα την αποδέχονται και οι Ελληνοκύπριοι, ας αφουγκραστούν τις ανησυχίες και τις έγνοιες και των Ελληνοκυπρίων.

Έχουμε εμπλακεί, συνέχισε, σε ένα νέο διάλογο προκειμένου να επιτύχουμε αυτό που και οι προγενέστεροι στην εξουσία επεδίωξαν - να πετύχουμε δηλαδή την απαλλαγή της πατρίδας μας από τα κατοχικά στρατεύματα, να πετύχουμε τη δημιουργία συνθηκών ειρηνικής συμβίωσης, να πετύχουμε την επανένωση, να πετύχουμε έτσι ώστε όλοι ανεξαίρετα οι Κύπριοι να αισθάνονται ότι ζουν σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, να νιώσουμε περήφανοι για την πατρίδα μας διότι δημιουργεί και δεν είναι ένα κράτος το οποίο πάσχει είτε όσον αφορά το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είτε υστερεί των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών. “Είμαστε πλήρες μέλος, έχουμε όλα τα δικαιώματα, αυτά διεκδικούμε αυτά θέλουμε να πετύχουμε για όλους ανεξαίρετα τους συμπατριώτες μας Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους”, συμπλήρωσε.

Παράλληλα και ταυτόχρονα με τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για επίλυση του Κυπριακού, σημείωσε,είναι και οι προσπάθειες ανόρθωσης της οικονομίας. Εχουμε κατορθώσει με τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων, τις θυσίες του κυπριακού λαού, τόνισε, να πετύχουμε την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κράτους, της αξιοπιστίας του τραπεζικού συστήματος, πετύχαμε για πρώτη φορά ύστερα από επτά χρόνια πέρσι να έχουμε μια αύξηση στο ρυθμό ανάπτυξης κατά 1,6%.

“Υπολογίζουμε ότι φέτος θα υπερβεί το 2,2% μέσα και από τις προσπάθειες, τα κίνητρα, την κοινή πολιτική που ακολουθούμε – και θέλω να το επαναλάβω ότι δεν είναι κατόρθωμα για να αυτοεπαινείται μια Κυβέρνηση ότι είναι δικό της αποκλειστικό προνόμιο διότι είναι καλά γνωστό ότι δεν διαθέτουμε την πλειοψηφία στη Βουλή. Αν δεν είχαμε τη συνεργασία των κομμάτων δεν θα ήταν δυνατόν να επιτυγχάναμε είτε ρυθμούς ανάπτυξης είτε διόρθωση διαχρονικών στρεβλώσεων που αφορούν αν θέλετε μειονεξίες του κράτους μας, δεν θα κατορθώναμε μέσα από τη δράση είτε του Γενικού Εισαγγελέα είτε του Γενικού Ελεγκτή είτε των άλλων εποπτικών οργάνων να πετύχουμε σταδιακά τη συνειδητοποίηση ότι δεν μπορεί να υπάρξει σύγχρονο κράτος με σύγχρονους θεσμούς χωρίς την πάταξη της διαφθοράς και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε όλοι ενωμένοι”, πρόσθεσε. 

Νωρίτερα ως «μη βιώσιμη» χαρακτήρισε την κατάσταση στην Κύπρο, ο Τούρκος Πρωθυπουργός. Σε συνέντευξη τύπου με τον Τουρκοκύπριο ομόλογό του, Χουσείν Οζγκιουργκουν, στην Άγκυρα, δήλωσε πως η κατάσταση στην Κύπρο δεν είναι κάτι που μπορεί να διαιωνιστεί. «Για χρόνια οι Τουρκοκύπριοι βρίσκονταν σε απομόνωση ενώ οι Έλληνες της Κύπρου απολάμβαναν τα προνόμια της Ε.Ε. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμα.» είπε, ενώ πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να στηρίζει των αγώνα των Τουρκοκυπρίων. Αναφορικά με τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, ο Γιλντιρίμ επισήμανε πως η Τουρκία από την πλευρά της υπήρξε πάντα συνεργάσιμη και κάλεσε την ελληνική πλευρά να «αρπάξει αυτή την τελευταία ευκαιρία». 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση