ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΕΔΕΚ: Θολό το τοπίο για την παρουσία του κόμματος στο Εθνικό Συμβούλιο

Θα ενημερώνουμε τον λαό όπου κρίνεται σκόπιμο, ανέφερε

ΚΥΠΕ

Δεν ικανοποιεί την ΕΔΕΚ η προτεινόμενη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μορφή λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

Είπε επίσης ότι η ΕΔΕΚ ξεκαθάρισε ότι «εκεί και όπου κρίνουμε σκόπιμο ότι θα πρέπει να ενημερώσουμε τον λαό, θα το πράττουμε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει το δικαίωμα να πάρει τις δικές του αποφάσεις».

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων, είπε εξάλλου ότι ως κόμμα δεν πρόκειται «να υποταχθούμε σε μια λογική συναίνεσης σε θέματα με τα οποία διαφωνούμε» ή όπου διαπιστώνεται ότι γίνεται σκόπιμη ή μη παραπληροφόρηση του λαού.

Σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο, η προτεινόμενη μορφή λειτουργίας του ΕΣ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα και δεν μπορεί να προωθήσει την υιοθέτηση μιας εθνικής πολιτικής, την οποία θα στηρίξουν όλα τα κόμματα με αποφασιστικότητα.

Συμπλήρωσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι το ΕΣ θα συνεχίσει να είναι ένα συμβουλευτικό σώμα, όπως λειτουργούσε μέχρι σήμερα, με κάποιες «περιθωριακές», όπως είπε, διαφοροποιήσεις.

«Απορρίπτεται ουσιαστικά η θέση για την αναβάθμιση του ΕΣ και τη μετατροπή του σε ένα Σώμα το οποίο να μπορεί να υιοθετήσει μια εθνική πολιτική» από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, είπε ο κ. Σιζόπουλος.

Ερωτηθείς αν θα αποχωρήσει από το ΕΣ η ΕΔΕΚ ή αν θα αναστείλει την παρουσία της, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «αυτό δεν είναι θέμα που μπορώ αυτή τη στιγμή να το προβλέψω. Τα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ είναι αυτά που θα πάρουν τις αποφάσεις».

Σε άλλη ερώτηση για το τι θα εισηγηθεί ο ίδιος στα όργανα του κόμματος, είπε ότι η ΕΔΕΚ «δεν έχει αρχηγό, έχει Πρόεδρο, που είναι ο πρώτος μεταξύ ίσων στην ηγεσία» ενώ οι αποφάσεις θα παρθούν συλλογικά, δημοκρατικά και με διαφάνεια.

Ως προς την προϋπόθεση για συμφωνία με τις Συμφωνίες Κορυφής, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι έχει ξεκαθαρίσει ότι αυτό δεν μπορεί να δεσμεύει τα μέλη του ΕΣ.

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, είπε ότι υπήρξε μια λεπτομερής ενημέρωση του Προέδρου. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν ζητήματα στα οποία ενδεχομένως η ΕΔΕΚ να πρέπει να καταθέσει διαφορετικές και συμπληρωματικές προτάσεις προς τον Πρόεδρο, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της διαπραγματευτικής θέσης ή για βελτίωση ορισμένων θέσεων που μπορεί να καταστούν επικίνδυνες στο μέλλον.

Στόχος και πρόθεση της ΕΔΕΚ είναι να συμβάλει στην επίτευξη, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό, μιας δημοκρατικής, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, κατέληξε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση