ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Φωτίου: Το Κυπριακό παραμένει η μεγαλύτερη εθνική πρόκληση

Ο παραλογισμός της κατοχής και της διαίρεσης της Κύπρου πρέπει να τερματιστεί, ανέφερε

ΚΥΠΕ

Το Κυπριακό ήταν και παραμένει η μεγαλύτερη εθνική πρόκληση για όλους μας και προϋπόθεση ευόδωσης του δύσκολου αγώνα μας είναι η στήριξη της κοινωνίας στις προσπάθειες για τη λύση του και την απαλλαγή της πατρίδας μας από την κατοχή, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου.

Σε ομιλία του σε εθνικό μνημόσυνο ηρώων και πεσόντων στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα στο Μενεού ο κ. Φωτίου τόνισε πως “ο παραλογισμός της κατοχής και της διαίρεσης της Κύπρου πρέπει να τερματιστεί”.

Πρόσθεσε ότι “το ίδιο πρέπει να τερματιστούν και οι ηγεμονικές και ακραίες αντιλήψεις που είναι ξένες προς τις πραγματικότητες του σήμερα”.

Ο Επίτροπος σημείωσε πως “είναι αδιανόητη μια λύση με τουρκικές εγγυήσεις για ένα κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εξίσου αδιανόητο είναι να παραμένουν εδάφη μας υπό κατοχή και να παραγνωρίζονται τα δικαιώματα των εκτοπισμένων με τη βία συμπατριωτών μας”.

Ανέφερε πως “οι συγκεκριμένες αυτές θέσεις μας τεκμηριώνονται ακόμα περισσότερο σε ό,τι αφορά στην ορθότητα τους με τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία και ισχυροποιούν τα μέγιστα τη θέση μας ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μια λύση του Κυπριακού με τουρκικές εγγυήσεις και παραμονή στρατευμάτων κατοχής”.

Ο κ. Φωτίου είπε ότι “το να ομιλεί κανείς για ήρωες σήμερα, σ΄ αυτούς τους καιρούς, αποτελεί ιερό καθήκον, άσκηση της μνήμης μας και ταυτόχρονα ευκαιρία προβληματισμού και ηθικής αναβάπτισης”.

Συνέχισε λέγοντας πως “σε όλους αυτούς τους ήρωες επώνυμους και ανώνυμους πρωταγωνιστές, που σε ώρα καθήκοντος επέδειξαν υψηλό αίσθημα ευθύνης, πνεύμα αυτοθυσίας και συνέπεια, υπερβαίνοντας τους εαυτούς τους και θυσιάστηκαν για όλους εμάς, αποτελεί σίγουρα τον ελάχιστο φόρο τιμής και χρέους η σημερινή ιερή μας σύναξη”.

Όπως είπε ο Επίτροπος Προεδρίας, “η τέλεση των εθνικών μνημοσύνων, μας βοηθά να συντηρούμε ζωντανή και άσβεστη την μνήμη τους, την μνήμη όλων αυτών των ανθρώπων που πρόσφεραν σε αυτόν τον τόπο και να αντλούμε διδάγματα από την ιστορία για να χαράσσουμε το δρόμο μας προς τα εμπρός”.

Καταλήγοντας ανέφερε πως “είμαστε καταδικασμένοι από την Ιστορία και εντεταλμένοι από τους προγόνους μας, αλλά και από τις μέλλουσες γενεές, να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση, αλλά και την ανοικοδόμηση της χώρας μας”.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση