ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

A Haber: Η ε/κ πλευρά παραμένει στο σημείο που βρισκόταν στο 1968

«Ο Ακιντζί μετεξελίσσεται από ένα περιστέρι σε γεράκι» λέει η Άφρικα

Στο στόχαστρο της Άγκυρας τοποθετεί φιλοκυβερνητικό ειδησεογραφικό κανάλι της Τουρκίας, τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. «Για μια ακόμη φορά, ο ελληνοκύπριος ηγέτης εμπόδισε την διαδικασία λύσης», αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του A Haber, το οποίο μεταδίδει τις αρνητικές απόψεις του «Πρωθυπουργού» Χιουσεγίν Όζγκιουργκιουν σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Μιλώντας στο τουρκικό κανάλι, το οποίο διατηρεί στενές σχέσεις με την τουρκική κυβέρνηση και το νέο Προεδρικό Μέγαρο της Άγκυρας, ο κ. Όζγκιουργκιουν αναφέρει ότι «δεν διαπιστώνει περιθώρια αισιοδοξίας στις συνομιλίες».

«Η ε/κ πλευρά παραμένει στο σημείο που βρισκόταν στο 1968», υπογραμμίζει ο κ. Όζγκιουργκιουν ενώ προσθέτει: «Η ε/κ πλευρά δεν επιθυμεί στην Κύπρο την Τουρκία, τις εγγυήσεις της, την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων, τον συνεταιρισμό του τ/κ ιδρυτικού κράτους και την διζωνικότητα».

Ο κ. Όζγκιουργκιουν αποδέχεται το γεγονός ότι υπό τις σημερινές συνθήκες, και οι δυο πλευρές είναι υποχρεωμένες να φτάσουν στην λύση. Ωστόσο, την ίδια ώρα, υπενθυμίζει ότι οι ε/κ δεν έχουν περισσότερα δικαιώματα από τους τ/κ.

Τις απόψεις του κ. Όζγκιουργκιουν συμμερίζεται και ο Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος μιλά στο A Haber. Ο ίδιος κάνει λόγο για αδιαλλαξία της ε/κ ηγεσίας.

Στο ίδιο ρεπορτάζ, και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ασκεί κριτική στην ε/κ ηγεσία σχετικά με το αποτέλεσμα της διάσκεψης της Νέας Υόρκης.

Μετωπική επίθεση από την Αφρίκα στον Ακιντζί

Με ιδιαίτερα σκληρά λόγια επιτίθεται η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αφρίκα», η οποία υποστηρίζει την ιδέα της άμεσης επανένωσης του νησιού, στον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μουσταφά Ακιντζί. Η εφημερίδα ζητά από τον κ. Ακιντζί να μην παρασύρει την κοινότητα του στο «καταραμένο» λιμάνι της Τουρκίας.

Σε άρθρο γνώμης που φέρει την υπογραφή της Τζανάν Σουμέρ και το οποίο τις τελευταίες ώρες κάνει τον γύρω του διαδικτύου, η «Αφρικά» ασκεί δριμύτατη κριτική στον κ. Ακιντζί με το σκεπτικό ότι δημιούργησε ελπίδες για λύση, τις οποίες σήμερα δεν είναι σε θέση να υποστηρίξει.

«Τελικά αυτό που εννοεί ο Πρόεδρος με τον όρο «τέλος» είναι εκείνο το καταραμένο λιμάνι, στο οποίο υποτίθεται ότι θα βρούμε καταφύγιο», τονίζει η εφημερίδα, η οποία αναλύει την πρόσφατη, σχετική δήλωση του κ. Ακιντζί.

Η «Αφρίκα» επισημάνει ότι ο κ. Ακιντζί με τις τελευταίες κινήσεις του έχει απογοητεύσει όσους πιστεύουν ότι το υφιστάμενο κατεστημένο δεν είναι βιώσιμο. Απεναντίας, έχει προκαλέσει την ικανοποίηση των δυνάμεων και παραγόντων που δεν επιδιώκουν λύση.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει την προεκλογική υπόσχεση του κ. Ακιντζί για την άμεση επιστροφή της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου. Την ίδια στιγμή, υπενθυμίζει ότι πρόσφατα ο κ. Ακιντζί έφτασε στο σημείο να απειλήσει την ε/κ πλευρά ισχυριζόμενος ότι σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτή η ιδέα της εκ περιτροπής προεδρία και δεν επιτευχθεί η λύση, οι Ελληνοκύπριοι θα έχουν ως γείτονα την Τουρκία».

Αναλύοντας την θέση του κ. Ακιντζί για τις εγγυήσεις, η τ/κ εφημερίδα επισημάνει ότι με την πάροδο του χρόνου, μειώνονται οι διαφορές ανάμεσα στην τ/κ ηγεσία και στον Σερντάρ Ντενκτάς.

Η «Αφρίκα» κατηγορεί τον κ. Ακιντζί με το πρόσχημα ότι παραγνωρίζει τις μερίδες της κοινότητας του που δεν υποστηρίζουν την λύση.

«Με την γλώσσα που χρησιμοποιεί το τελευταίο διάστημα, ο Ακιντζί μετεξελίσσεται από ένα περιστέρι σε γεράκι», καταλήγει η τ/κ εφημερίδα, η οποία καλεί τον κ. Ακιντζί να δώσει αγώνα για τα συμφέροντα της κοινότητας του, και όχι της Τουρκίας.

Το δημοσίευμα της «Αφρίκα» περνά στην σύγχρονη ιστορία της Κύπρου, ως ένα κείμενο, το οποίο έρχεται από υποστηρικτές της επανένωσης του νησιού και το οποίο φέρνει στο προσκήνιο πολλές πτυχές της ηγεσίας του Μουσταφά Ακιντζί.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση