ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δεν ικανοποιούν τα σύνορα της Τουρκίας τον Ερντογάν

«Ο Ερντογάν τώρα διεκδικεί την Θεσσαλονίκη» λέει ο αντιπολιτευόμενος τουρκικός τύπος

Τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας δεν ικανοποιούν τον Πρόεδρο της γειτονικής χώρας. Ο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν δεν συμφωνεί με τους χειρισμούς και τις αποφάσεις των ιδρυτών της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας. Η συγκεκριμένη άποψη βρίσκει υποστηρικτές στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Νέες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, σχετικά με τα σύνορα της Τουρκίας, βρήκαν αντίκτυπο κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου στον τουρκικό τύπο. Η αντιπολιτευόμενη ιστοσελίδα Sol Haber, μεταδίδοντας τα σχόλια του κ. Ερντογάν χρησιμοποίησε τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ο Ερντογάν τώρα διεκδικεί την Θεσσαλονίκη».
Η νέα τοποθέτηση του κ. Ερντογάν αποτελεί την συνέχεια των προηγούμενων δηλώσεων του, οι οποίες αφορούσαν την Συνθήκη της Λωζάννης, τα ελληνοτουρκικά και τον περιβόητο πλέον «Εθνικό Όρκο» της Τουρκίας, έναν οδικό χάρτη που όρισαν οι ιδρυτές της Τουρκικής Δημοκρατίας, για το τουρκικό κράτος στα τελευταία οθωμανικά εδάφη, στις αρχές της δεκαετίας του 20΄.

Εν συντομία, στα πλαίσια των νέων δηλώσεων του, ο κ. Ερντογάν επιστρέφει στο ζήτημα των συνόρων της σύγχρονης της Τουρκίας. Ισχυρίζεται ότι τα εν λόγω σύνορα επιβλήθηκαν στην ιδρυτική ηγεσία της Τουρκικής Δημοκρατίας. «Πατρίδες των ιδρυτών της δημοκρατίας παρέμειναν έξω από τα σύνορα της χώρας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν. Ο ίδιος αφήνει να εννοηθεί ότι οι ιδρυτές της σύγχρονης Τουρκίας έλαβαν τις σχετικές πρωτοβουλίες σε κλίμα πιέσεων και δίχως να έχουν την λαϊκή συγκατάθεση.

Η υποστήριξη στο εσωτερικό
Οι νέες τοποθετήσεις του κ. Ερντογάν βρίσκουν υποστηρικτές στο εσωτερικό της Τουρκίας. Μεγάλες μερίδες της κυβερνητικής παράταξης βρίσκονται στο πλευρό του Τούρκου Προέδρου.
Την ίδια στιγμή, υποστήριξη στον κ. Ερντογάν έρχεται και από την αντιπολίτευση, τους Γκρίζους Λύκους και τους κεμαλιστές. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του πρώην επιτελάρχη, ο οποίος είχε φυλακιστεί στα πλαίσια της εκδίκασης της Υπόθεσης Εργκενεκόν. Ο Ιλκέρ Μπάσμπουγ δηλώνει ότι σε περίπτωση που η Τουρκία δεν βρισκόταν το 1925 με την μεγάλη κουρδική εξέγερση του Σεΐχη Σαίτ, η Άγκυρα θα είχε την δυνατότητα να θέσει υπό τον έλεγχο της την Μουσούλη, την οποία προσάρτησαν παρανόμως οι Βρετανοί.

Ας σημειωθεί ότι η όλη συζήτηση έρχεται στο προσκήνιο της επικαιρότητας την στιγμή που η προσοχή της Τουρκίας είναι στραμμένη στις εξελίξεις στην Μουσούλη. Χθες, ο Πρωθυπουργός Μπιν Αλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε ότι η χώρα του συμμετάσχει πλέον στις επιχειρήσεις για την απελευθέρωση της πόλης, παρέχοντας αεροπορική κάλυψη στις συμμαχικές δυνάμεις.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση