ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λύση σε 45 μέρες λέει ο Ακιντζί

Πενταμερή διάσκεψη για εγγυήσεις «βλέπει» σε περίπτωση θετικών εξελίξεων στην Ελβετία

«Οι παράμετροι είναι ξεκάθαρες, είναι αρκετές για διζωνική, δικοινοτική δημοκρατία», αναφέρει ο Μουσταφά Ακιντζί, αμέσως μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι ένα θετικό μήνυμα στην Ελβετία θα έχει ως αποτέλεσμα την πενταμερή διάσκεψη για τις εγγυήσεις. Ο ίδιος κάνει λόγο για μια «διαδικασία (λύσης) των 45 ημερών». Παράλληλα αναφέρει ότι η λύση δεν είναι εγγυημένη στο τέλος αυτών των 45 ημερών. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, το γεγονός ότι οι δυο πλευρές φεύγουν για την Ελβετία είναι μια θετική εξέλιξη.

Ο κ. Ακιντζί αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η ηγεσία του θα μεταβεί στην Ελβετία με «ελπίδες».
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα των τ/κ δημοσιογράφων, ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι στο παρελθόν η τ/κ πλευρά αντιμετώπισε μεγάλα προβλήματα και ότι στην συνέχεια των συνομιλιών για το Κυπριακό θα συνεχιστεί το brain storming για τις εγγυήσεις.

Ο κ. Ακιντζί επαναλαμβάνει ότι το 2017 είναι γεμάτο ρίσκα για το Κυπριακό.

«Δεν γνωρίζω τι είδους απόφαση θα λάβει η ε/κ πλευρά στην συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου την Κυριακή», αναφέρει ο κ. Ακιντζί, ο οποίος στην συνέχεια εξέφρασε την πίστη του στην συμβολή των τ/κ πολιτικών κομμάτων στην τελική φάση του Κυπριακού. Σύμφωνα με τον ίδιον, η διάσκεψη της Ελβετίας δεν αποτελεί την τελική φάση του Κυπριακού.
Ο κ. Ακιντζί επαναλαμβάνει την γνωστή θέση του περί ανάδυσης του πολιτικού πλαισίου της λύσης μέχρι το τέλος του έτους και συμπληρώνει ότι κατά την άποψή του οι «λεπτομέρειες» της λύσης θα τακτοποιηθούν στην συνέχεια. Τέλος, ο κ. Ακιντζί εκτιμά, στα μέσα του 2016 θα λάβουν χώρα τα δημοψηφίσματα.

Ο κ. Ακιντζί προτείνει ένα μοντέλο τύπου Bürgenstock για την συνέχεια των συνομιλιών. Παράλληλα, ασκεί κριτική στην ε/κ πλευρά με το σκεπτικό ότι προτείνει διαφορετικές προτάσεις για τις επικείμενες διασκέψεις.

«Αν επιθυμούμε να λύσουμε το Κυπριακό θα συζητήσουμε τα πάντα», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Ακιντζί απαντώντας σε σχετικό ερώτημα τ/κ δημοσιογράφου. Σε αυτό το σημείο, ο κ. Ακιντζί πραγματοποιεί εκ νέου αναφορά στην σημασία της διάσκεψης για τις εγγυήσεις (με την συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων) και επαναλαμβάνει ότι δεν αποκλείονται αρνητικές εξελίξεις στην πορεία.

 

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση