ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έντονος προβληματισμός στο «Προεδρικό» του Ακιντζί

Βήματα καλής θελήσεως αναμένει από την ε/κ πλευρά και η Άγκυρα

Στον κύκλο της τ/κ ηγεσίας επικρατεί κλίμα προβληματισμού σχετικά με τις τελευταίες κινήσεις και τοποθετήσεις της ε/κ πλευράς σύμφωνα με τα όσα δείχνουν τουρκικές και τουρκοκυπριακές πηγές στην «Κ».

«Ο στόχος είναι ένας και μοναδικός: Λύση το αργότερο μέχρι το τέλος αυτού του έτους, δηλαδή εντός των επόμενων 45 ημερών», διευκρινίζουν οι πηγές μας, οι οποίες ασκούν κριτική στην ε/κ πλευρά με το σκεπτικό ότι δεν δίνει σημασία στα χρονικά περιθώρια που στενεύουν.

Πηγές υπενθυμίζουν ότι η τ/κ πλευρά επιθυμεί να δει να αναδύεται το πολιτικό πλαίσιο της λύσης κατά τις τελευταίες ημέρες του 2016. Για να συμβεί αυτό, οι δυο πλευρές χρειάζονται ένα γενικής υφής «brain storming», πρώτα στην Ελβετία και στην συνέχεια στην διάσκεψη για τις εγγυήσεις. «Η διαδικασία πάρε-δώσε, η συνολική συζήτηση των προβληματικών πτυχών του Κυπριακού είναι κομμάτια του puzzle», υπενθυμίζει τ/κ πηγή που παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Την ίδια ώρα, βήματα καλής θελήσεως αναμένει από την ε/κ πλευρά και η Άγκυρα. «Οδεύουμε στην λύση. Πρέπει να δείξουμε με πράξεις την προσκόλληση μας στον στόχο της λύσης. Η τ/κ πλευρά αναλαμβάνει τις ευθύνες της. Ετοιμάζεται να συζητήσει χάρτες και τροποποίηση του καθεστώτος των εγγυήσεων», τονίζει πηγή από τον κύκλο του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος, και προσθέτει: «Κατανοούμε την αγανάκτηση του Μουσταφά Ακιντζί. Είναι πολύ δύσκολο να επιθυμείς να λύσεις ένα πρόβλημα ολομόναχος σου, δίχως την υποστήριξη του μελλοντικού συνέταιρου σου».

Παράλληλα, «σύννεφα» παρατηρούνται και στον ορίζοντα της συζήτησης για το ζήτημα των εγγυήσεων. Οι τελευταίες τοποθετήσεις της ελληνικής πλευράς και της ε/κ ηγεσίας σχετικά με την προοπτική της κατάργησης του συστήματος των εγγυήσεων δεν ικανοποιούν την Άγκυρα και την τ/κ πλευρά. Όλες οι πληροφορίες και ενδείξεις δείχνουν ότι η τ/κ πλευρά είναι διατεθειμένη να συζητήσει μονάχα την τροποποίηση του συστήματος των εγγυήσεων, όχι την συνολική κατάργηση της ή εναλλακτικές προτάσεις όπως είναι και η επίσημη θέση της Άγκυρας.

Τέλος, ας σημειωθεί ότι στο περιθώριο των νέων, σημαντικών εξελίξεων, ο κ. Ακιντζί συναντήθηκε με τον αρχηγό των «Τουρκικών Δυνάμεων Ειρήνης της Κύπρου», Ομέρ Πατς. Η τ/κ πλευρά χαρακτηρίζει την συνάντηση ως «εθυμοτυπική».

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση