ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αντίκτυπος στα κατεχόμενα από τη συνέντευξη Ομπάμα στην «Κ»

Συζήτηση προκάλεσαν τα όσα είπε για το κυπριακό και το ενδεχόμενο λύσης του Κυπριακού

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μεγάλο αντίκτυπο προκάλεσε τις τελευταίες ώρες η αποκλειστική συνέντευξη του Μπαράκ Ομπάμα στην «Κ». Συνέντευξη που συζητήθηκε εκτενώς και στις ελεύθερες περιοχές από χθες.

Στα κατεχόμενα η συζήτηση επίσης γύρω από τα λεγόμενα του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ αναφορικά με τα όσα είπε για το κυπριακό, τονίζοντας το ρόλο της Αμερικής στη διαδικασία της λύσης.

Προστίθεται δε από πηγές της «Κ» πως ανάλογη θα είναι η στάση των ΗΠΑ και στο θέμα των εγγυήσεων. Ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα έχει τηλεφωνικές συνομιλίες και με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί.

Συμμαχία συμφερόντων από τη λύση

«Σήμερα οι προοπτικές για μια διαρκή λύση του Κυπριακού είναι οι καλύτερες που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Τα εμπλεκόμενα μέρη συνεχίζουν να εργάζον-
ται σκληρά προκειμένου να επιτύχουν μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία που προάγει τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων».

Ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ, επικρότησε μιλώντας στην «Κ» την προσπάθεια όπως είπε που έχουν καταβάλλει οι Κύπριοι ηγέτες στις διαπραγματεύσεις, ελπίζοντας όπως είπε ότι μπορούν σύντομα να καταλήξουν σε μια βιώσιμη συμφωνία που θα ωφελήσει όλους τους Κυπρίους.

Εκτενής όμως ήταν η αναφορά του και για το την οικονομική πτυχή που θα έχει μια δίκαιη και συνολική όπως είπε λύση για το κυπριακό, που βελτίωνε τις οικονομικές ευκαιρίες για όλους τους Κύπριους και θα αναβάθμισε την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου και πέρα από αυτή.

«Θα δημιουργούσε ευκαιρίες για τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις – μια συμμαχία συμφερόντων που θα μπορούσε να είναι μηχανή οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή. Θα μπορούσε να ξεκλειδώσει νέες σχέσεις και λεωφόρους συνεργασίας για την Ευρώπη που θα μπορούσαν να οικοδομήσουν περαιτέρω στο εγχείρημα δεκαετιών να γίνει η ήπειρος περισσότερο ελεύθερη, ασφαλής και ευημερούσα. Και θα δείξει στον κόσμο, σήμερα, τι μπορούμε να επιτύχουμε μέσω διαλόγου, συμβιβασμών και διπλωματίας – ένα ισχυρό και θετικό μοντέλο για όλους» κατέληξε ο Μπάρακ Ομπάμα.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση