ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οζγκιουργκιούν: Το ΦΑ ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους μη λύσης

Χωρίς δηλώσεις οι σημερινές συναντήσεις Ερτουγρούλογλου στην Άγκυρα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μπορώ να πω ξεκάθαρα ότι θα δημιουργηθεί πίεση για άρση των παρεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας, δήλωσε ο “πρωθυπουργός” Χουσείν Οζγκιουργκιούν προσθέτοντας πως αυτό το δικαίωμα το οποίο οι συμφωνίες ασφάλειας – κατά την έκφρασή του – έδωσαν στην Τουρκία και παρενέβη το 1974, η ε/κ πλευρά και η Ελλάδα θέλουν να το καταργήσουν στη Γενεύη.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Οζγκιουργκιούν μιλούσε στο “πανεπιστήμιο” της Λεύκας με αφορμή την "ανακήρυξη" της περιοχής σε "έκτη επαρχία" του ψευδοκράτους. Ανέφερε ότι το σχέδιο Ανάν που προνοούσε την επιστροφή 1/3 των εδαφών που είναι υπό τον έλεγχο των Τ/κ σήμερα, απορρίφθηκε με 75% από τους Ε/κ που αποδεικνύει ότι δεν θέλουν περισσότερο έδαφος. Ανέφερε επίσης ότι το ΣΑ του ΟΗΕ απέρριψε πρόταση για άρση της “απομόνωσης” των Τ/κ.

Το σχέδιο Ανάν, πρόσθεσε, έδειξε ότι στο νησί υπάρχουν “δύο λαοί” και πως οι Ε/κ και η διεθνής κοινότητα δεν είναι έτοιμοι για μια λύση. Επιπλέον, είπε, το γεγονός ότι αμέσως μετά το δημοψήφισμα η Κύπρος έγινε μέλος της ΕΕ, είχε ως αποτέλεσμα να μπει εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις Τουρκίας – ΕΕ.

Εάν η συμφωνία για τη λύση δεν θα μετατραπεί σε πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ, συνέχισε ο κ. Οζγκιουργκιούν, αυτή μπορεί να παραβιαστεί (από τους Ε/κ). Ισχυρίστηκε δε ότι η ύπαρξη φυσικού αερίου στην Κύπρο είναι ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους που δεν μπορεί να λυθεί το Κυπριακό.

Οι σχέσεις με την Τουρκία, ανέφερε, θα συνεχίσουν να είναι στο υψηλότερο επίπεδο και κατέληξε λέγοντας ότι η ανάπτυξη του ψευδοκράτους δεν θα σταματήσει σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία στο Κυπριακό.

Χωρίς δηλώσεις οι σημερινές συναντήσεις Ερτουγρούλογλου

Ολοκλήρωσε τις επαφές του με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό, αρμόδιο για την Κύπρο, Τουγρούλ Τουρκές, ο “υπουργός εξωτερικών”, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου και απόψε επιστρέψει από την Άγκυρα στα κατεχόμενα.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, οι συναντήσεις ήταν κλειστές για τον Τύπο και δεν ακολούθησαν δηλώσεις. Η συνάντηση με τον κ. Τουρκές έγινε στο παλάτι Τσάνκαγια στην Αγκυρα και διήρκεσε μία ώρα με κύριο θέμα τις “διμερείς σχέσεις” Τουρκίας – ψευδοκράτους.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση