ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το Κυπριακό σε συνολικό αλισβερίσι

Η τ/κ πλευρά δεν αποκλείει εκπλήξεις στις εγγυήσεις και περαιτέρω δυναμική

Σε μια συνολικής υφής διαδικασία πάρε-δώσε, η οποία εμπεριέχει το Εδαφικό, τις Εγγυήσεις και φυσικά όλες τις «ανοιχτές» πτυχές των συνομιλιών, οδηγείται το Κυπριακό. Αυτό είναι η εκτίμηση, τ/κ πηγής στη Γενεύη, η οποία μίλησε στην «Κ» λίγο μετά την ανακοίνωση της κατάθεσης των χαρτών από του εκπρόσωπους των δύο πλευρών στο Μέγαρο των Εθνών. Οι πηγές μας αναφέρουν ότι σύμφωνα με την οπτική γωνία της τ/κ ηγεσίας, μετά από τις σημερινές εξελίξεις και σε συνάρτηση με τα όσα θα λάβουν χώρα σε λίγες ώρες στο κεφάλαιο των Εγγυήσεων, στο Κυπριακό ανοίγει μια νέα «σελίδα.»

Από αυτή την άποψη, η τουρκοκυπριακή πλευρά προβάλλει τη θέση ότι η 11η Ιανουαρίου 2017 αποτελεί ορόσημο και μεγάλη επιτυχία για την τουρκοκυπριακή πλευρά. Για πρώτη φορά η ε/κ πλευρά, φτάνει στο συμπέρασμα, – εμμέσως –, ότι η τελική λύση του Κυπριακού εξαρτάται από μια διαδικασία τύπου πάρε-δώσε, δίχως ενδοιασμούς και ταμπού. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης λογικής, η τ/κ πλευρά αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στα όσα θα διαδραματιστούν σε λίγες ώρες στο κεφάλαιο των Εγγυήσεων, δίχως να αποκλείει «εκπλήξεις» που συμβάλλουν θετικά στη δυναμική της επίλυσης του Κυπριακού.

Το αγκάθι της Μόρφου

Η Μόρφου τελικά συμπεριλαμβανόταν στον χάρτη που κατάθεσε ο Μουσταφά Ακιντζί ή όχι; Οι τουρκοκυπριακές πηγές αποφεύγουν να δώσουν ξεκάθαρη απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Την ίδια στιγμή όμως, μας επισημάνουν, οι χάρτες που κατατέθηκαν δεν έχουν «τελικό» χαρακτήρα. Με λίγα λόγια, όπως τονίζεται και παραπάνω επίκειται «αλισβερίσι» που θα κρίνει τα «σύνορα» των «ιδρυτικών κρατών» της Ενωμένης Ομόσπονδης Κύπρου.

Η οπτική γωνία της Άγκυρας

Η Άγκυρα παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στη Γενεύη. Από τις δικές της πηγές, η τουρκική πλευρά ενημερώνεται λεπτό προς λεπτό για τα όσα συμβαίνουν στην ελβετική πόλη. Οι πηγές της «Κ» από τον κύκλο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) αφήνουν να διαφανεί ότι η τουρκική πλευρά θεωρεί σημαντικό γεγονός την κατάθεση των χαρτών. Την ίδια ώρα όμως, αποκλείουν την ικανοποίηση «υπερβολικών» αιτημάτων της ε/κ πλευράς – όρο που χρησιμοποιούν οι πηγές μας – όπως λ.χ. την επιστροφή ολόκληρης της επαρχίας της Μόρφου.

Την ίδια ώρα, στελέχη του ΑΚΡ εκφράζουν ικανοποίηση για το γεγονός ότι «ο Νίκος Αναστασιάδης αρχίζει να κατανοεί τις πραγματικότητες στο Κυπριακό και να τηρεί φιλειρηνικό προφίλ». Οι ίδιοι κύκλοι εκφράζουν την ελπίδα ότι η ίδια θετική στάση θα έρθει από την ε/κ πλευρά και στο πεδίο της ασφάλειας.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση