ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ποιοι προσφωνούνται «Η Αυτού Εξοχότης»

Η προσφώνηση his excellency είχε χρησιμοποιηθεί τόσο επί Ταλάτ, όσο και επί Έρογλου

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Μεγάλες αντιδράσεις αλλά και προεκτάσεις είχε σε πολιτικούς κύκλους στο εσωτερικό η αναφορά όλων των συμμετεχόντων (συμπεριλαμβανομένου και του τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί) ως his excellency.

Τι σημαίνει σημειολογικά αυτή η αναφορά είναι ένα ζήτημα το οποίο προκαλεί συζητήσεις και εγείρει ερωτήματα.

Ο τίτλος His Excellency, Η Αυτού Εξοχότης, συνήθως χρησιμοποιείται για να προσφωνηθούν ανώτατοι πολιτειακοί άρχοντες (Πρόεδροι Δημοκρατίας, πρωθυπουργοί), αλλά και υπουργοί, και όσοι έχουν τον βαθμό και την ιδιότητα του πρέσβη. Ωστόσο, η χρήση του «Η Αυτού εξοχότητα» είναι κατά κάποιο τρόπο διασταλτική, αφού κατ’ αυτόν τον τρόπο με διπλωματικό τρόπο αμβλύνονται οι διαφορές σε περιπτώσεις που το διεθνές στάτους του προσώπου δεν είναι τελεσίδικα αποφασισμένο.
Η τακτική αυτή ακολουθείται απαρεγκλίτως και από τα Ηνωμένα Έθνη και στην περίπτωση της Κύπρου.

Έτσι, όταν συναντιούνται οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων σε διεθνή φόρα, πάντοτε επιγράφονται ως «Η εξοχότητα κύριος…». Το αυτό συνέβη και στη Γενεύη, όπου οι Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί έχουν ταμπέλα με το όνομά τους και την προσφώνηση His Excellency. Μόνο μπροστά από τον κ. Γκουτέρες αναφέρεται ο τίτλος του, Secretary General, δηλαδή Γενικός Γραμματέας. Φυσικά, και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη, οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών εγγυητριών επίσης επιγράφηκαν ως «Εξοχότητες», ως αρμόζει άλλωστε στο αξίωμά τους.

Εξοχότητες με προϊστορία

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η ίδια τακτική ακολουθήθηκε και στις συνομιλίες του Μπούργκενστοκ τον Απρίλιο του 2004, όπου οι Τάσσος Παπαδόπουλος και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επίσης είχαν προσφωνηθεί ως εξής «His Excellency Mr. Tassos Papadopoulos» και «His Excellency Mr. Mehmet Ali Talat».
Ο τέως γενικός γραμματέας Μπαν Κι Μουν είχε απευθυνθεί επίσης προς τους κ.κ. Χριστόφια και Έρογλου καλώντας τους στο Greentree ως «His Excellency Mr. Christofias» και «His Excellency Mr. Eroglu»

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της χρήσης και της αντίληψης της προσφώνησης είναι η αντιφώνηση του Γιασέρ Αραφάτ προς τον Σουηδό πρωθυπουργό Carl Bildt, το 1993, ο οποίος τον είχε προσφωνήσει «κ. εκπρόσωπο». Ο Γ. Αραφάτ είχε πει: «I am not Mr. Chairman. I am His Excellency, the President of Palestine.» [Δεν είμαι κύριος εκπρόσωπος. Είμαι η Αυτού Εξοχότητα, Πρόεδρος της Παλαιστίνης.

Θα πρέπει, πάντοτε, να είμαστε προσεκτικοί πότε και σε ποιους θα αποδίδουμε το «μετά ανόμων ελογίσθη».

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση