ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Άνοιξε επίσημα πόλεμο με Ενδιάμεσο ο Αβέρωφ

Συσπείρωσε με Γλαύκο τη συναγερμική βάση

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Καθοριστική και εν πολλοίς ορόσημο για την προεκλογική του 2018 θεωρείται η ομιλία του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου στο ανώτατο συνέδριο που πραγματοποίησε το κυβερνών κόμμα το πρωί του Σαββάτου. Στηριζόμενος στα διαχρονικά ιδεώδη του ΔΗΣΥ άνοιξε πλέον ξεκάθαρο πόλεμο με τον ενδιάμεσο χώρο και εξέφρασε πλήρη στήριξη στον Νίκο Αναστασιάδη και τους μέχρι τώρα χειρισμούς του, δείχνοντας έτσι καθαρές προθέσεις για το πώς θα κινηθεί το κυβερνών κόμμα, στον προεκλογικό του 2018.

Ο ίδιος αντιλαμβανόμενος τις ανησυχίες και τα μουρμουρητά που επικρατούν το τελευταίο διάστημα, όχι μόνο στη βάση, αλλά και στους διαδρόμους της Πινδάρου για παρέκκλιση πορείας του Συναγερμού από την εποχή του Γλαύκου Κληρίδη, παρέθεσε τις θέσεις του κόμματος σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και στο κυπριακό πρόβλημα από το ιστορικό κείμενο του ιδρυτικού συνεδρίου του 1976, θέλοντας έτσι να στείλει το μήνυμα προς όλους τους ανησυχούντες, πως ο ΔΗΣΥ του Αβέρωφ Νεοφύτου είναι ο ίδιος με αυτόν του ιστορικού ηγέτη των συναγερμικών Γλαύκου Κληρίδη.
Ρήγμα με Ενδιάμεσο

Μετωπική επίθεση απέναντι στον ενδιάμεσο χώρο εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ

Αβέρωφ Νεοφύτου χαρακτηρίζοντάς τους τραγικούς ήρωες της διχόνοιας. Πώς και γιατί ο Αβέρωφ Νεοφύτου θέλησε να ρίξει ευθεία βέλη προς τον χώρο του Κέντρου είναι ένα ζήτημα που συζητείται, καθώς ο ίδιος μέχρι και σήμερα, επέλεγε να είναι μετρημένες οι τοποθετήσεις του απέναντι στον Ενδιάμεσο και να αποφεύγει να απαντήσει στις βολές που κυρίως το ΔΗΚΟ εξαπέλυε καθημερινά. Η αλήθεια είναι πως το επεισόδιο Νίκου Κοτζιά με Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρο Κυπριανού φαίνεται να αξιοποιήθηκε πλήρως από το Κέντρο, με αποτέλεσμα να θέτουν καθημερινά ζήτημα ρήξης Προεδρικού-ΔΗΣΥ με την Αθήνα.

Τελεία στο όλο ζήτημα θέλησε να βάλει ο Αβέρωφ Νεοφύτου από το βήμα της βουλής καθώς το ζήτημα έπαιρνε προεκτάσεις που προβλημάτιζαν ακόμη και τον συναγερμικό κόσμο, υπενθυμίζοντας τα διαχρονικά ιδεώδη και αξίες του ΔΗΣΥ. «Προσποιούνται ότι ξέχασαν, ότι την εθνικοφροσύνη στην Κύπρο αυτοί την καταδίωξαν. Από αυτούς ήταν κατατρεγμένη. Και είναι ο Γλαύκος Κληρίδης που με την ίδρυση του Δημοκρατικού Συναγερμού προστάτευσε και την εθνικοφροσύνη στην Κύπρο, αλλά και την ιδέα της Ελλάδας.

Προσποιούνται ότι ξέχασαν την εποχή που υπέστελλαν και έκαιγαν τις ελληνικές σημαίες και λοιδορούσαν κάθε τι το ελληνικό» ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως ξέχασαν ότι πριν από λίγους μήνες διαδήλωναν κατά της Ελλάδας έξω από την ελληνική πρεσβεία στη Λευκωσία. Με τις εν λόγω τοποθετήσεις ο Αβέρωφ Νεοφύτου κατέστησε σαφές πως η περίοδος της ανοχής του απέναντι στον ενδιάμεσο χώρο έχει πλέον παρέλθει και πως είναι έτοιμος για ένα σκληρό πόλεμο.

Μήνυμα προς συναγερμικούς με αποσπάσματα από το καταστατικό του κόμματος

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου έστειλε παράλληλα μήνυμα με την ομιλία του στους συναγερμικούς οι οποίοι είτε δημοσίως είτε ανεπίσημα εκφράζουν ή έχουν ανησυχίες για την πορεία του κόμματος γύρω από το κυπριακό. Χρησιμοποιώντας το κείμενο από το ιδρυτικό καταστατικό του κόμματος το 1976, για τις θέσεις του κόμματος στην εξωτερική πολιτική για τις σχέσεις με την Ελλάδα αλλά και το κυπριακό, θέλησε να καταστήσει σαφές πως το κόμμα της Δεξιάς δεν έχασε τον δρόμο που έδειξε ο Γλαύκος Κληρίδης αλλά τηρεί κατά γράμμα τις θέσεις και αρχές που είχε το κόμμα επί ηγεσίας του ιστορικού τους ηγέτη.

«Δεν ανατρέχω στην ιστορία για την πολιτική αντιπαράθεση. Θεωρώ καθήκον μας όμως σήμερα να προστρέξουμε στην κληρονομιά και τις καταβολές μας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε με την ισχυρή κατεύθυνση που μας δίνουν οι παρακαταθήκες μας να αντιμετωπίσουμε το μέλλον» ανέφερε σημειώνοντας πως το κείμενο που εγκρίθηκε κατά το συνέδριο του 1976 είναι η πυξίδα του κόμματος και «συνεχίζει αναλλοίωτο να καθορίζει την πορεία της μεγάλης ιστορικής μας παράταξης».

Προεκλογική σε Αναστασιάδη

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την πλήρη στήριξη και συμπόρευση του κόμματος με τους χειρισμούς του Νίκου Αναστασιάδη όχι μόνο στο κυπριακό αλλά και γενικότερα να εξάρει το έργο της κυβέρνησης. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου υπογράμμισε τα όσα κατάφερε να πετύχει μέχρι σήμερα ο Νίκος Αναστασιάδης και τα όσα μπορούν να επιτευχθούν ακόμη με την κυβέρνηση Αναστασιάδη, στρώνοντας εν πολλοίς το χαλί του προεκλογικού. Εξήρε το έργο του Νίκου Αναστασιάδη στη Γενεύη σημειώνοντας τη σημασία που είχε η εν λόγω διάσκεψη για την πορεία του κυπριακού.

Αποφεύγοντας να βάλει χρονοδιάγραμμα γύρω από τη λύση έκανε λόγο για μύθο που καλλιεργούν κάποιοι με τη διχοτόμηση. «Εμείς δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή. Δεν συμβιβαζόμαστε με την μοιρασμένη πατρίδα. Δεν συμβιβαζόμαστε με το στάτους κβο. Πραγματικός πατριωτισμός είναι η εξασφάλιση της επιβίωσης του Κυπριακού Ελληνισμού στην γη των πατέρων του και αυτή προϋποθέτει την συμβίωση με τους Τουρκοκυπρίους.

Γι’ αυτό πρέπει να αγωνίζονται οι πραγματικοί πατριώτες!» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Στέλνουμε όμως και βροντερό το μήνυμα στήριξης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Νίκο Αναστασιάδη είμαστε στο πλευρό σου! Η εκπλήρωση του εθνικού μας πεπρωμένου είναι η μεγαλύτερη αποστολή που θα μπορούσες να έχεις! Και αυτή την εθνική προσπάθεια δεν θα αφήσουμε κανένα να την υπονομεύσει! Δίπλα σου, για να έρθει η ξαστεριά σ’ αυτό τον τόπο!» κατέληξε ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανοίγοντας εν πολλοίς τον προεκλογικό του 18.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση