ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΚΕ: Δεν θα εγγυηθούμε την εξωτερική μας ασφάλεια σε τρίτους

«Στόχος η ανάδειξη της Κύπρου στη μετά τη λύση εποχή»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε στην εκπομπή του ΡΙΚ, «Αμύνεσθαι περί Πάτρης» ότι η ρητορική της Τουρκίας επαναλαμβάνει πλέον διεθνώς την ανάγκη παρουσίας της στην Κύπρο για να μπορέσει να απαντήσει σε απειλές, όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι, από το ισλαμικό κράτος ή και άλλες πηγές αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

«Το κύριο επιχείρημα της Τουρκίας σήμερα για να συνεχίσει να βρίσκεται στην Κύπρο δεν είναι τόσο πολύ η προστασία των Τ/κ. Το κύριο επιχείρημα είναι η ανάγκη η Κύπρος να προστατευθεί από εξωτερικές απειλές λόγω της στρατηγικής της σημασίας. Δεν μπορούμε την εξωτερική μας ασφάλεια να την εγγυηθούμε σε οποιοδήποτε τρίτο κράτος, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι η κυριαρχία μας ως κράτος παύει να υπάρχει».

Η πρόταση Αναστασιάδη για την ασφάλεια

Επίσης, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέλυσε την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για τη διευθέτηση του θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων, αναδεικνύοντας τη σημασία που έχει η Κύπρος στην μετά τη λύση εποχή να μπορεί να ανταποκρίνεται σε υποχρεώσεις και αποστολές ως κράτος–μέλος της ΕΕ, αποστολές που σχετίζονται με την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, αλλά και με δράσεις όπως η έρευνα και διάσωση, κάτι που φαίνεται ότι προϋποθέτει δύναμη ασφαλείας για την οποία δεν επιτυγχάνεται συμφωνία με την Τ/κ πλευρά.

«Οι υποχρεώσεις ενός κράτους στην Ανατολική Μεσόγειο δεν συγκρίνονται με τις υποχρεώσεις ενός κράτους στην Βόρεια Ευρώπη. Δεν μπορεί οποιοσδήποτε να υποστηρίξει ότι ένα κράτος δεν θα έχει τις δυνατότητες ανταπόκρισης σε αυτές τις υποχρεώσεις και να στηρίζεται σε ένα τρίτο κράτος».

Τόνισε ότι με την πρόταση του κ. Αναστασιάδη θα υπάρχει ένα ισχυρό ψήφισμα ΟΗΕ που θα διασφαλίζει εδαφική ακεραιότητα και θα προνοεί την ανάπτυξη ισχυρών σχέσεων μεταξυ των εγγυήτριων δυνάμεων,  Ελλαδας, Τουρκίας και Κύπρου. «Η πρόταση δειχνει την ετοιμότητα της δικής μας πλευράς για λύση και λαμβάνει τα δεδομένα του συστήματος του 2017».

Εν αναμονή της συνάντησης Αναστασιάδη-Ακιντζί

Η προσοχή για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό στρέφεται πλέον στη συνάντηση που θα έχουν οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων την Πέμπτη. Από Τ/κ πηγές μεταδίδεται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί θα συζητήσουν για την προσαρμογή του συστήματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων στις συνθήκες του 2017.

Ο εκπρόσωπος του Ακιντζί, Μπουρτζιού δήλωσε για τις εξελίξεις πως όλα βαίνουν όπως έχουν σχεδιαστεί. Από Ε/κ πηγές σημειώνεται πως οι δυο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν το αποτέλεσμα των εργασιών στο Μόν Πελεράν και τον τρόπο με τον οποίο θα εργαστούν οι δυο πλευρές στην Κύπρο για να επιδιώξουν περαιτέρω συγκλίσεις στα κεφάλαια της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση