ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ με Πούτιν και Μέρκελ

Τα πρώτα διπλωματικά δείγματα γραφής δια τηλεφώνου έδωσε ο νέος πρόεδρος ΗΠΑ

Kathimerini.gr

Τα πρώτα διπλωματικά δείγματα γραφής δια τηλεφώνου έδωσε από το πρωί του Σαββάτου ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ολοκληρώνοντας την πρώτη εβδομάδα στον αμερικανό προεδρικό θώκο, κατά τη διάρκεια της οποίας αναλώθηκε κυρίως στην υπογραφή προεδρικών διαταγμάτων.

Συγκεκριμένα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Μάλκολμ Τέρνμπουλ.

Μίλησε ακόμη με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, με τον οποίο είχαν συναντηθεί άτυπα στη Νέα Υόρκη και θα συναντηθούν -επίσημα πλέον- στην Ουάσινγκτον στις 10 Φεβρουαρίου.

Πρώτη τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν-Τραμπ

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν σήμερα να αναπτύξουν τις σχέσεις τους «ως ίσος προς ίσον» δίνοντας προτεραιότητα στον αγώνα «κατά της τρομοκρατίας» και επιτυγχάνοντας έναν «πραγματικό συντονισμό» κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην Συρία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Και από τις δύο πλευρές εκφράσθηκε η βούληση για από κοινού προσπάθεια με στόχο την σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της ρωσο-αμερικανικής συνεργασίας σε εποικοδομητική βάση, σε βάση ισοτιμίας και αμοιβαία επωφελή», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο μετά την πρώτη τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν-Τραμπ.

«Η έμφαση δόθηκε στην προτεραιότητα των προσπαθειών του αγώνα κατά της απειλής που συνιστά η διεθνής τρομοκρατία. Οι πρόεδροι εκφράσθηκαν υπέρ της επίτευξης πραγματικού συντονισμού των αμερικανικών και των ρωσικών ενεργειών για την καταστροφή του Ισλαμικού Κράτους και των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων στη Συρία», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οταν ερωτήθηκε χθες για τη σχέση του με τον πρόεδρο Πούτιν, με τον οποίο θέλει να υπάρξει προσέγγιση, ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε: «Ελπίζω ότι θα έχουμε μία φανταστική σχέση. Είναι εφικτό. Και είναι επίσης πιθανόν να μην προχωρήσει. θα δούμε πώς θα πάει». Για το θέμα των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, δήλωσε ότι είναι «πολύ νωρίς» να γίνει λόγος για χαλάρωση.

Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του χαρακτήρισε σε επίσημη ανακοίνωσή του τη συνομιλία ως «ένα σημαντικό πρώτο βήμα για τη βελτίωση της σχέσης ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τη Ρωσία, η οποία είναι ανάγκη να αποκατασταθεί».

Τη θεμελιώδη σημασία του ΝΑΤΟ υπογράμμισαν Τραμπ-Μέρκελ

Τη θεμελιώδη σημασία του ΝΑΤΟ υπογράμμισαν η καγκελάριος της Γερμανίας και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας.

Ο κ.Τραμπ αποδέχθηκε πρόσκληση της A. Μέρκελ να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 στο Αμβούργο, τον προσεχή Ιούλιο, ενώ κάλεσε την Γερμανίδα καγκελάριο να επισκεφθεί σύντομα την Ουάσιγκτον.

Επόμενες επαφές

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα έχει τηλεφωνικές επαφές σήμερα με τους ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Νότιας Κορέας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Τραμπ θα συνομιλήσει σήμερα Κυριακή με τον βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας το απόγευμα (ώρα Ουάσινγκτον). Στη συνέχεια, θα έχει συνομιλία με τον πρίγκιπα διάδοχο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ μπεν Ζάγιεντ αλ-Ναχιάν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση