ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βάλλει εκ νέου ο Ακιντζί με άξονα τη θετική ψήφο και εκ περιτροπής

Δικαίως ο Ακιντζί δεν πάει στις διαπραγματεύσεις τονίζει ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας

Με εκτενή ανακοίνωση επανέρχεται ο Μουσταφά Ακιντζί μετά τη διακοπή των συνομιλιών.

Τονίζει πως "η βασική αιτία για την πρόοδο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι η μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλαμε" ενώ κάνει αναφορά και στην αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τα όσα είχαν συμβεί στην Τουρκία, όταν ο Ακιντζί συναντήθηκε με τον τότε ΓΓ των ΗΕ.

 

Όλο το κείμενο του σχετικού ανακοινωθέντος του «Προεδρικού» έχει ως εξής:

«Η ε/κ πλευρά αντί να διορθώσει το λάθος της εξακολουθεί να μας κατηγορεί και να ισχυρίζεται ότι εφευρίσκουμε δικαιολογίες διότι δεν επιθυμούμε να διαπραγματευτούμε.

Ο κ. Αναστασιάδης φαίνεται πως ξέχασε ότι πέρσι διαμαρτυρόμενος για την συμμετοχή μου σε έναν δείπνο στην Τουρκία, του οποίου οικοδεσπότης ήταν ο Πρόεδρος (της Τουρκίας) και την συνάντηση μου με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, δεν συμμετείχε στις συνομιλίες. Δεν επιθυμεί να θυμηθεί ότι συνέχισε για πολλές ημέρες αυτή την ανούσιο διαμαρτυρία του και συνεχίστηκαν οι συνομιλίες χάρη στην δική μας υπομονετική στάση και τον στόχο μας για λύση.

Η ε/κ ηγεσία δεν επιθυμεί να κατανοήσει την μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην δική μας συμμετοχή σε έναν δείπνο και την προσπάθεια τις επιβολής του όρου της Ένωσης στους ε/κ μαθητές. Σήμερα εξακολουθεί να τηρεί την ίδια λανθασμένη στάση και με αυτό τον τρόπο περιορίζονται περισσότερο οι ελπίδες για το μέλλον.

Η βασική αιτία για την πρόοδο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι η μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλαμε για την ομοσπονδιακή φόρμουλα και εποικοδομητική στάση μας. Αυτό το διαπίστωσαν όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές. Εάν σήμερα φτάσαμε στις συνομιλίες στη φάση της σύγκλισης της πενταμερούς διάσκεψης, σε αυτή την εξέλιξη διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο οι πρωτοβουλίες που έλαβε η τ/κ πλευρά.

Δυστυχώς δεν διακρίνουμε την ίδια στάση στην ε/κ πλευρά. Στις συνομιλίες που τις συνεχίζουμε με μεγάλη υπομονή, δεν εννοούν να συμφωνήσουν ακόμη για το περιεχόμενο του όρου ενεργή συμμετοχής στις αποφάσεις.

Σε ομόσπονδες δομές όπου δεν θα υπάρχει ίση εκπροσώπηση, δεν αποδέχονται τον όρο της θετικής ψήφου των τ/κ και επιμένουν για το γεγονός ότι είναι αρκετή η ε/κ πλειοψηφία. Πέρα από αυτή την στάση που δεν συμβαδίζει με την νοοτροπία του ομόσπονδου συνεταιρισμού, δεν εκπέμπουν σωστά μηνύματα στην ε/κ κοινότητα και στο ζήτημα της εκ περιτροπής προεδρίας και δεν ετοιμάζουν την ε/κ κοινότητα για αυτή την απόφαση.

Απέναντι σε τέτοιου είδους αρνητικές προσεγγίσεις, η πλευρά της οποίας χάνεται η υπομονή είναι της τουρκοκυπριακής. Σαν δεν έφταναν όλα αυτά, με τα όσα συνέβησαν στις 16 Φεβρουαρίου ξεχείλισε το ποτήρι.

Η ε/κ ηγεσία, αντί να διορθώσει το λάθος, κινητοποίησε τον προπαγανδιστικό μηχανισμό και κατέβαλλε προσπάθεια για να μας παρουσιάσει ως η πλευρά που δεν επιθυμεί λύση. Αυτή είναι μια άκαρπη προσπάθεια.

Η χορωδία που ξεκίνησε στην ε/κ πλευρά ομόφωνα αναφέρεται στο δημοψήφισμα στην Τουρκία ως βασική αιτία (για την στασιμότητα). Αυτή είναι μια μεγάλη αδικία. (Οι ε/κ) αποφεύγουν την πραγματικότητα.

Παρά το γεγονός ότι οι περίοδοι εκλογών και δημοψηφισμάτων είναι ευαίσθητοι περίοδοι, η Τουρκία δεν έχει τέτοιου είδους αίτημα. Στην Γενεύη, η Ελλάδα και όχι η Τουρκία ήταν αυτή που ζήτησε την διακοπή της διάσκεψης. (Οι ε/κ) θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να επιτευχθεί τίποτα με την παραγνώριση των βασικών αιτίων για την αποδοχή της απόφασης για τον εορτασμό της επετείου του ενωτικού δημοψηφίσματος στα σχολεία και την έναρξη της προεκλογικής περιόδου στην ε/κ πλευρά».

Γιλντιρίμ: Δικαίως ο Ακιντζί δεν πάει στις διαπραγματεύσεις

Δικαίως ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δεν πάει στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ. Σε δηλώσεις του στους Τούρκους δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε: “Η Ε/κ πλευρά πήρε απόφαση για ένωση. Αφού θα το έκανες αυτό τότε γιατί έκανες διαπραγματεύσεις; Ο Ακιντζί δικαίως δεν πάει στις διαπραγματεύσεις”.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση