ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προς εντατικές συνομιλίες τον Σεπτέμβριο

Με το τρίπτυχο των προτάσεων του υπομάλης, θα ανταποκριθεί θετικά ο Πρόεδρος Χριστόφιας, σε Ρωσία, Γαλλία και Κίνα ποντάρει η Λευκωσία

Θετικά αναμένεται να ανταποκριθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά στο ενδεχόμενο εντατικοποίησης των διαπραγματεύσεων τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η κυβέρνηση, παρόλο που επιμένει ότι από μόνη της η συχνότητα των συνομιλιών δεν μπορεί να επιφέρει λύση, αλλά καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει το περιεχόμενο των προτάσεων που κατατίθεται, εντούτοις θα συμφωνήσει σε επίσπευση της διαδικασίας. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει θέσει ως στόχο τόσο τη διατήρηση μιας εποικοδομητικής στάσης στις συνομιλίες όσο και να εκθέσει την Άγκυρα ότι από τη μια διατυπώνει δημοσίως την επιθυμία για εξεύρεση λύσης μέχρι το τέλος του έτους και από την άλλη καταθέτει, μέσω του Έρογλου στις διαπραγματεύσεις, θέσεις που δεν στρέφονται προς αυτή την κατεύθυνση.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο καθοδηγούμενος από την τουρκική κυβέρνηση, Ντερβίς Έρογλου, έθεσε δημοσίως θέμα εντατικοποίησης των συνομιλιών, για να ενισχύσει την εικόνα που θέλει να εκπέμπει η Τουρκία για θέληση για εξεύρεση λύσης σύντομα. Αρμόδιες πηγές έλεγαν στην «Κ» ότι το θέμα της εντατικοποίησης δεν τέθηκε επισήμως στο τραπέζι των συνομιλιών από τον Έρογλου, ο οποίος αρκέστηκε μόνο σε δημόσιες δηλώσεις, για να μεταφέρει την πρόταση για εντατικοποίηση των συνομιλιών. Το θέμα της εντατικοποίησης των συνομιλιών αναμένεται να τεθεί επί τάπητος την ερχόμενη Τρίτη, ημέρα συνάντησης των δύο ηγετών και εκεί αναμένεται να οριστικοποιηθούν και οι αποφάσεις. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι το μοντέλο που θα ακολουθηθεί για τις εντατικές συνομιλίες θα είναι το ίδιο με αυτό που ίσχυσε όταν ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ήταν συνομιλητής της τουρκοκυπριακής πλευράς, δηλαδή στις συνεχόμενες και ολοήμερες συνομιλίες στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της κατοικίας του εκάστοτε ειδικού αντιπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, στο παλαιό αεροδρόμιο Λευκωσίας.

Η Λευκωσία, στο παρόν στάδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, επικεντρώνει τις προσπάθειές της στο να πείσει διεθνώς για την αποτελεσματικότητα των προτάσεών της, οι οποίες, εάν εφαρμοστούν, υπηρετούν τα συμφέροντα των δύο κοινοτήτων και ταυτοχρόνως εξυπηρετούν τις θέσεις και άλλων ενδιαφερομένων μερών, όπως είναι η Τουρκία.

Είναι με αυτό το σκεπτικό που, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση και το διπλωματικό Σώμα κινούνται με συγκεκριμένο τρόπο ειδικότερα προς τους δύο βασικούς παίκτες στο Κυπριακό, τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, με την επιδίωξη να καταδείξουν ότι με την εφαρμογή των προτάσεων του Δημήτρη Χριστόφια, κυρίως με το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου, επωφελούνται όχι μόνο οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι, αλλά και οι χώρες αυτές. Η Λευκωσία θεωρεί ότι με το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου ικανοποιείται με νόμιμο, από το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, τρόπο η αξίωση των Τουρκοκυπρίων για εμπόριο με άλλες χώρες, καθώς και η επιθυμία Βρετανίας-ΗΠΑ για προώθηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ε.Ε., αφού με την πρόταση του Προέδρου Χριστόφια για άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου γνωστοποιήθηκε ταυτόχρονα και η πρόθεση της Λευκωσίας να ξεπαγώσει κεφάλαια για την Τουρκία στην Ε.Ε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το καυτό θέμα του κανονισμού για το απευθείας των Κατεχομένων αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη Πέμπτη, στην Επιτροπή Νομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Θα γίνει παρουσίαση της γνωμοδότησης της Νομικής Υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και δεν αποκλείεται να διεξαχθεί και ψηφοφορία επί της νομικής βάσης.

«Κλείδωσε» στήριξη στο Σ.Α.
Η Λευκωσία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, έχει στα χέρια της ένα ισχυρό χαρτί, για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με την επικοινωνιακή τακτική της Τουρκίας, αλλά και τις προκλήσεις που αναμένονται εντός φθινοπώρου. Το διπλωματικό χαρτί δεν είναι άλλο από τη στήριξη που φαίνεται να εξασφαλίζει, τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας, από πλευράς Ρωσίας, Γαλλίας και Κίνας, τριών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Επίσης, η Λευκωσία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει λάβει θετικές αντιδράσεις από την πλειοψηφία των χωρών-μελών της Ε.Ε. για το πακέτο προτάσεων του Δημήτρη Χριστόφια για το Κυπριακό. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, πολλές χώρες, απαντώντας στο πακέτο προτάσεων του Προέδρου, τις ερμηνεύουν ως ένδειξη της θέλησης της ελληνοκυπριακής πλευράς να προχωρήσει η διαδικασία των συνομιλιών. Όσον αφορά το ενδεχόμενο σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης για συζήτηση του συνόλου των πτυχών του Κυπριακού, η ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει, για την ώρα, αμετακίνητη στη θέση ότι θα πρέπει, για να υπάρξει κάτι τέτοιο, να υπάρξει πρώτα ικανοποιητική πρόοδος στις εσωτερικές πτυχές του κυπριακού προβλήματος και ότι η διεθνής διάσκεψη θα ασχοληθεί μόνο με θέματα που άπτονται της ασφάλειας και των εγγυήσεων και ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα έχει τη μορφή επιδιαιτησίας.

Έμμεσο «όχι» σε διεθνή διάσκεψη
Το θέμα της διεθνούς διάσκεψης δεν φαίνεται να βρίσκεται στην ατζέντα του ΟΗΕ, όπως τουλάχιστον προκύπτει από την επιστολή που απέστειλε ο γ.γ., Μπαν Κι Μουν, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, απαντώντας στις προτάσεις που υπέβαλε η Λευκωσία. Όπως αποκάλυψε την Παρασκευή η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», στην επιστολή ο κ. Μουν κράτησε, ως ήταν αναμενόμενο, ίσες αποστάσεις, χωρίς να αναλύει επί της ουσίας τις προτάσεις που υπέβαλε ο κ. Χριστόφιας, ούτε και προέβη σε σχόλιο που να ερμηνεύεται ως στήριξη ή απόρριψή τους. Ειδικότερα επί της πρότασης για σύνδεση των κεφαλαίων Περιουσιακού, Εδαφικού και εποίκων, καθώς και για άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου, ο κ. Μπαν Κι Μουν παραπέμπει στη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, λέγοντας πως είναι θέματα που μπορούν να τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όσον αφορά την ετοιμότητα του Προέδρου Χριστόφια για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, εάν και εφόσον υπάρξει πρόοδος στα κεφάλαια που άπτονται της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού, ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών ανταποκρίνεται μεν θετικά, σημειώνει ωστόσο ότι αυτό μπορεί να γίνει υπό κάποιες προϋποθέσεις, τις οποίες, όμως, δεν αναλύει.

www.kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση