ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πόλεμος νεύρων με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις στα Ιμια

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δοκιμάζουν την ετοιμότητα των ελληνικών δυνάμεων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Καθημερινές είναι, πλέον, οι κινήσεις της Άγκυρας στο παίγνιο προκλήσεων που επιχειρεί να στήσει στο ανατολικό Αιγαίο. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δοκιμάζουν, την ετοιμότητα και τα νεύρα των δυνάμεων του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου, την ίδια ώρα που η τουρκική ηγεσία ρίχνει λάδι στη φωτιά.

Από την πλευρά της, η Αθήνα επιμένει στη λογική της εξομάλυνσης και των ανοικτών διαύλων με την Άγκυρα, ωστόσο είναι σαφές ότι δεν μπορεί να αφήνει αναπάντητες τις συνεχιζόμενες προκλήσεις.

Το Σάββατο υπήρξε νέος κύκλος πολιτικής αντιπαράθεσης καθώς ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέλεξε να απαντήσει με τρόπο εμπρηστικό στις δηλώσεις του έλληνα ομολόγου του Νίκο Κοτζιά.

Ξένες στον πολιτικό πολιτισμό οι επιθέσεις Τσαβούσογλου

Στη συνέντευξή του, ο κ. Κοτζιάς είχε απευθύνει έκκληση για αποκλιμάκωση και σεβασμό των διεθνών συνθηκών, την ίδια ώρα που έστελνε σαφή προειδοποίηση προς την Τουρκία να εγκαταλείψει τα «παιχνίδια» στο Αιγαίο καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, η απάντηση της Αθήνας θα είναι σκληρή. Μάλιστα, ο κ. Κοτζιάς είχε σχολιάσει ότι ο Τούρκος ΑΓΕΕΘΑ δεν επιχείρησε να ανέβει στα Ίμια, κατά την πρόσφατη «κρουαζιέρα» του στα δύο νησάκια, λόγω της ετοιμότητας της ελληνικής πλευράς.

Η αναφορά αυτή του κ. Κοτζιά υπήρξε η αφορμή που αναζητούσε η Άγκυρα για μία νέα επίθεση προς την Αθήνα, όχι μόνον για το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου αλλά και για το γεγονός ότι, σύμφωνα με τους Τούρκους, η Ελλάδα παρέχει άσυλο στους πραξικοπηματίες, όπως έκανε στο παρελθόν και με τον Οτσαλάν.

Τσαβούσογλου: Αν θέλαμε να ανέβουμε στα Ίμια θα το κάναμε

«Αν το καθήκον του Τούρκου αρχηγού ήταν να ανέβει στα Ιμια, θα το είχε κάνει», είπε ο Τσαβούσογλου και συμπλήρωσε με νόημα, αναφερόμενος στην κρίση του 1996 «Μην ξεχνάμε ότι εμείς ανεβήκαμε οποτεδήποτε χρειάστηκε».

Καμμένος: Αν οι Τούρκοι πατήσουν στα Ίμια να δω πώς θα φύγουν

«Δεν υπάρχει θέμα να πατήσει ελληνικό νησί ο Τσαβούσογλου. Να δω πώς θα φύγουν από εκεί αν πατήσουν το πόδι τους» απάντησε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος στη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι «αν θέλαμε να ανεβούμε στα Ίμια θα μπορούσαμε».

«Κάθε αεροπλάνο που παραβιάζει τον εθνικό εναέριο χώρο, κάθε πλοίο που παραβιάζει τα εθνικά χωρικά ύδατα αντιμετωπίζονται. Δεν πρέπει να ανησυχεί ο ελληνικός λαός. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση».

«Η Ελλάδα δεν απαντά σε προκλήσεις λεκτικές αλλά δεν θα κάνει πίσω σε κυριαρχικά δικαιώματα. Τα στημένα επεισόδια των Τούρκων προκαλούν θημυδία» κατέληξε.

Ένα «κακομαθημένο παιδί» ο Καμμένος σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου

Σύμφωνα με την Χιουρριγιέτ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας στέλνει νέα απάντηση στην Αθήνα και στον έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο σχετικά με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. «Εκείνοι γνωρίζουν πολύ καλά το τι μπορεί να πράξει ο Τούρκος στρατιώτης όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή. Το γνωρίζει πολύ καλά η ελληνική κυβέρνηση. Να το εξηγήσουν σε εκείνο το κακομαθημένο παιδί».

Ο κ. Τσαβούσογλου δηλώνει ότι η Ελλάδα πραγματοποιεί νέες «προκλητικές» κινήσεις στα ελληνοτουρκικές με βάση την θεωρία ότι η θέση της Τουρκίας έχει επιδεινωθεί σε πολλά πεδία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Ο ίδιος διαψεύδει αυτή την θεωρία.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας τονίζει: «Δεν θα ανταγωνιστούμε μια τέτοια νοοτροπία. Δεν χρειάζεται να κάνουμε επίδειξη δύναμης σε αυτούς».

Στην Αθήνα εκτιμούν ότι μία σημαντική παράμετρος της κλιμάκωσης των τόνων από πλευράς τουρκικής ηγεσίας είναι και το επικείμενο δημοψήφισμα που έχει προκαλέσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι μέχρι την διεξαγωγή του δεν αναμένουν αλλαγή στάσης στα διμερή θέματα ή πρόοδο στο Κυπριακό.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση