ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στις 12 Μαρτίου λήγουν τα διλήμματα της Συμμαχίας

Θα επιλέξουν αν προχωρούν με Γιώργο Λιλλήκα ή με κοινό υποψήφιο από τον Ενδιάμεσο

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Στις 12 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η Πολιτική Σύγκλητος της Συμμαχίας Πολιτών για να αποφασιστεί πώς το Κίνημα θα πορευθεί στις προεδρικές εκλογές του 2018 και συγκεκριμένα κατά πόσο θα προκριθεί η υποψηφιότητα Γιώργου Λιλλήκα από τα συλλογικά σώματα ή μία κοινή υποψηφιότητα από τον ενδιάμεσο χώρο. Είναι κοινό μυστικό άλλωστε πως ο Γιώργος Λιλλήκας επιθυμεί να είναι υποψήφιος για την προεδρία. Το κύριο ερώτημα που εγείρεται είναι κατά πόσο τα στελέχη του κόμματος, βρίσκονται σε κοινή γραμμή με τον Πρόεδρό τους.

Εδώ και καιρό άλλωστε φημολογούνται ενστάσεις και αντιδράσεις από σημαίνοντα στελέχη όπως οι Στέλιος Αμερικάνος, Σίμος Αγγελίδης και Παύλος Μυλωνάς, οι οποίοι επιμένουν σε μία κοινή υποψηφιότητα από τον ενδιάμεσο χώρο, βάζοντας συνεπώς και βέτο γύρω από το ενδεχόμενο σύμπλευσης Συμμαχίας Πολιτών και ΑΚΕΛ. Το όλο ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί στην Πολιτική Σύγκλητο με την ηγεσία του κόμματος να επιθυμεί να μπει τελεία στην εσωστρέφεια που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες. 

Χρονολογούνται οι αντιδράσεις

Οι αντιδράσεις πάντως, εντός της Συμμαχίας Πολιτών, χρονολογούνται εδώ και καιρό και συγκεκριμένα από τον καιρό που ξεκίνησε το φλερτ μεταξύ Γιώργου Λιλλήκα και ΑΚΕΛ, με γνώμονα το 2018. Μία μερίδα στελεχών της Συμμαχίας Πολιτών, θεωρεί πως η συμπόρευση με το ΑΚΕΛ θα έχει ως αποτέλεσμα να «νερώσει» η σκληρή στάση του κόμματος στο κυπριακό. Πέραν όμως του κυπριακού, οι διαφορές φαίνεται να είναι πιο βαθιές, καθώς μία μεγάλη μερίδα των στελεχών της προέρχονται από το ΔΡΑΣΙΣ ΚΕΣ, τους Νέους Ορίζοντες και το ΕΥΡΩΚΟ.

Πολιτικοί σχηματισμοί, οι οποίοι έχουν τεράστιες ιδεολογικοπολιτικές διαφορές με το ΑΚΕΛ. Ήδη στελέχη του κόμματος, όπως ο Αναπληρωτής Πρόεδρος Στέλιος Αμερικάνος, ο Αντιπρόεδρος του Κινήματος Σίμος Αγγελίδης και ο βουλευτής Λεμεσού Παύλος Μυλωνάς, θεωρούν πως στόχος της Συμμαχίας Πολιτών θα πρέπει να είναι η συνένωση του ενδιάμεσου χώρου και όχι η συμπόρευση με τα δύο άκρα. Μία θέση που στηρίζει εντόνως και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αυτά τα στελέχη είχαν εκφράσει η διαφωνία τους για τη στάση του Γιώργου Λιλλήκα να μην προσυπογράψει το κοινό ανακοινωθέν του ενδιάμεσου χώρου κατά τη διάρκεια της διάσκεψης στη Γενεύη.

Η πρώτη ρήξη

Ήδη στην Πολιτική Σύγκλητο που πραγματοποιήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου έγινε μία πρώτη συζήτηση για το ζήτημα των προεδρικών εκλογών, με δύο προτάσεις να μπαίνουν σε ψηφοφορία. Η πρώτη να εξαγγείλει άμεσα ο Γιώργος Λιλλήκας την υποψηφιότητά του και η δεύτερη που έκανε λόγο για διαβουλεύσεις και επαφές με τον ενδιάμεσο χώρο, ως μία τελική προσπάθεια για κοινή υποψηφιότητα. Η πρώτη θέση ήταν και αυτή που έτυχε της πλειοψηφίας με 26 ψήφους, ενώ με 6 ψήφους οι δεύτερη. Όπως όλα δείχνουν πάντως, ήδη μετά και από τη συνεδρία της 18ης Φεβρουαρίου, φαίνεται να εντείνεται το εμφύλιο κλίμα εντός του κόμματος, με στελέχη να βλέπουν με ιδιαίτερη καχυποψία την επιμονή των εν λόγω στελεχών για τον ενδιάμεσο χώρο εξηγώντας πως η ηγεσία του κόμματος έκανε πολλές και απέλπιδες προσπάθειες μέχρι τώρα για τη συνένωση του ενδιάμεσου χώρου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει αποτέλεσμα. Κύκλοι από την άλλη πλευρά, επισημαίνουν πως η Συμμαχία Πολιτών θα πρέπει να επιμείνει σε μία τέτοια προσπάθεια, καθώς μόνο έτσι μπορεί να αποτραπεί η ανάβαση είτε του ΔΗΣΥ είτε του ΑΚΕΛ στην εξουσία.

Ήδη αναμένεται να γίνουν διαβουλεύσεις και επαφές με κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, ωστόσο ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών φαίνεται αποφασισμένος για την υποψηφιότητά του. Την 12η Μαρτίου, θα προσπαθήσει να θέσει ένα τέρμα στην όποια εσωστρέφεια θέτοντας ξεκάθαρα το δίλημμα στα στελέχη, αν θα προχωρήσουν σε μία υποψηφιότητα Γιώργου Λιλλήκα, ή αν προκρίνουν μίαν άλλη.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση