ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Περιπλέκονται οι σχέσεις Τουρκίας - Ε.Ε

Στην Ολλανδία η ακροδεξιά ζητά να ενταχθούν ως ανεπιθύμητοι οι Τούρκοι πολιτικοί

Τελευταία Ενημέρωση 14:50

Ο Πρόεδρος Ερντογάν έφτασε στο σημείο να απειλήσει το Βερολίνο και να παρομοιάσει την σημερινή γερμανική κυβέρνηση με το καθεστώς του ναζιστικού κόμματος. Στο πλευρό του ο Μπαχτσελί.

Η απόφαση για σειρά ευρωπαϊκών χωρών για την απαγόρευση ομιλιών Τούρκων πολιτικών για το επικείμενο δημοψήφισμα στην Τουρκία περιπλέκει τις σχέσεις της Άγκυρας με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η Άγκυρα απαντά σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους στην νέα «πρόκληση» της Δύσης.

Χθες, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν, ξεκαθαρίζοντας την αντίθεση της χώρας του με τις αποφάσεις και τις τοποθετήσεις του Βερολίνου, της Βιέννης και άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών σχετικά με την απαγόρευση ομιλιών του ίδιου και άλλων εκπρόσωπων της τουρκικής κυβέρνησης για το επικείμενο δημοψήφισμα, έφτασε στο σημείο να απειλήσει το Βερολίνο και να παρομοιάσει την σημερινή γερμανική κυβέρνηση με το καθεστώς του ναζιστικού κόμματος.

Ο κ. Ερντογάν προειδοποιεί ότι έχει την δυνατότητα να μεταβεί στην Γερμανία δίχως την άδεια των γερμανικών αρχών και να ξεσηκώσει εκατομμύρια Τούρκων πολιτών που ζουν σε αυτή την χώρα. Ακόμη, αναφέρει ότι με τις νέες κινήσεις της, η γερμανική κυβέρνηση ξυπνά αναμνήσεις από το παρελθόν, από την περίοδο της διακυβέρνησης του ναζιστικού κόμματος.

Σήμερα, η επίθεση της Άγκυρας κατά της Ε.Ε. συνεχίζεται με νέα δήλωση του αρχηγού των Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Ο ίδιος δηλώνει έτοιμος να μεταβεί στην Ευρώπη μαζί με τον Πρόεδρο Ερντογάν δηλώνοντας χαρακτηριστικό ότι «ο Πρόεδρος της Τουρκίας δεν είναι μόνος».

Την ίδια ώρα στην Ολλανδία, η ακροδεξιά ζητά από την κυβέρνηση να εντάξει στην επίσημη λίστα των ανεπιθύμητων ατόμων τους Τούρκους πολιτικούς μέχρι το τέλος του δημοψηφίσματος. Στο μεταξύ μετά την Αυστρία, την Γερμανία και την Ολλανδία και η Δανία κλείνει την πόρτα στους Τούρκους πολιτικούς. Το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας ζητά από την κυβέρνηση την απαγόρευση των προεκλογικών συγκεντρώσεων της τουρκικής κυβέρνησης σε αυτή την χώρα.

Στην Άγκυρα, η νέα κίνηση των ευρωπαϊκών χωρών εκλαμβάνεται ως ένα πλήγμα στα προεκλογικά σχέδια του Προέδρου Ερντογάν. Ο κ. Ερντογάν και το κόμμα του στηρίζουν τις ελπίδες τους στην υποστήριξη των Τούρκων πολιτών που ζουν στο εξωτερικό και στις χώρες της Ε.Ε. για ένα θετικό αποτέλεσμα στο επικείμενο δημοψήφισμα.

Ακόμη, στην τουρκική πρωτεύουσα επικρατεί η άποψη ότι η νέα εξέλιξη περιπλέκει και άλλο τις σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε., οι οποίες το τελευταίο διάστημα χαρακτηρίζονται από μεγάλη ένταση.

 

 

 

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση