ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με restart στην οικονομία οδεύει στο ’18 το ΑΚΕΛ

Συντεχνιακά και οικονομία τα ζητήματα που χωλαίνουν το κόμμα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μπορεί το ΑΚΕΛ να κρατά κλειστά τα χαρτιά του γύρω από το πώς θα κινηθεί στις προεκλογικές εκλογές, ωστόσο το κόμμα της Αριστεράς έχει ήδη ξεκινήσει διεργασίες ανασύνταξης, με στόχο τη συσπείρωση και την επαναφορά όλων εκείνων των απογοητευμένων ΑΚΕΛικών ψηφοφόρων που έχουν γυρίσει την πλάτη τους στο κόμμα. Το χαμηλό ποσοστό που εξασφάλισε το κόμμα στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις ενεργοποίησε τους κομματικούς μηχανισμούς και τα ανώτατα δώματα της Εζεκία Παπαϊωάννου, ώστε να βρεθεί, το τι πάει λάθος στην παραγωγή πολιτικής. Σε πρώτη φάση, το κόμμα επιχειρεί μία επανεκκίνηση στον τομέα της οικονομίας και στα συντεχνιακά.

Επανεκκίνηση που θα επαναφέρει το κόμμα στο παιχνίδι και θα κατορθώσει να αποδομήσει τα επιχειρήματα εκείνων που θέλουν το ΑΚΕΛ, αδύναμο στην παραγωγή πολιτικής στην οικονομία.

Είναι κοινώς παραδεκτό σε κύκλους που ξεπερνούν το ΑΚΕΛ πως ένας από τους κύριους λόγους που το κόμμα της Αριστεράς κατόρθωσε να εδραιωθεί στην συντηρητική κυπριακή κοινωνία του 40, ήταν ο ρόλος που διαδραμάτισε τότε η ΠΕΟ, καθώς η ηγεσία της κατάφερε να διεκδικήσει και να πετύχει σημαντικά εργασιακά δικαιώματα, που μέχρι τότε ήταν άγνωστα στο κυπριακό εργατικό σκηνικό. Οι τότε ένδοξες στιγμές και κατακτήσεις της ΠΕΟ ωστόσο, ανήκουν στο παρελθόν καθώς όπως επισημαίνουν κομματικά στελέχη το κόμμα έχει σοβαρό πρόβλημα στο να έχει ουσιώδη ρόλο και λόγο τόσο στα συντεχνιακά όσο και σε ζητήματα οικονομίας, με αποτέλεσμα όπως λένε ένα σημαντικό ακροατήριο να έχει αποστασιοποιηθεί από το κόμμα.

Είναι  γι’ αυτό το λόγο που η ηγεσία του κόμματος έχει ξεκινήσει το τελευταίο δεκαπενθήμερο διαβούλευση με οικονομικούς παράγοντες ανά επαρχία. Κορύφωση των επαφών, ήταν η συνάντηση στη Λευκωσία όπου περίπου 100 οικονομικοί παράγοντες έλαβαν μέρος, εκφράζοντας απόψεις για το πώς η οικονομία μπορεί να ανακάμψει.

Όπως επισημαίνεται από το κόμμα, στόχος είναι να γίνει μία αναθεώρηση των όσων έχουν συζητηθεί και το κόμμα να επιστρέψει, πριν το Πάσχα με εισηγήσεις και ερωτήματα προς τους εμπλεκόμενους παράγοντες. Στη σνέχεια αναμένεται να γίνουν πιο εξειδικευμένες συνάξεις και επαφές για κάθε εργοδοτικό κλάδο ξεχωριστά.  

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση