ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αυξάνονται οι άστεγοι στις μεγάλες πόλεις

ΑΜΠΕ

Επιδεινώνεται διαρκώς η εικόνα στην Αθήνα με τον αριθμό των αστέγων να βαίνει αυξανόμενος, όχι μόνο στο κέντρο της πόλης, αλλά και στους περιφερειακούς δήμους. Παρόμοια είναι η εικόνα και στα υπόλοιπα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, καθώς άστεγοι εμφανίζονται σε πόλεις, στις οποίες το φαινόμενο ήταν άγνωστο. 

«Η κατάσταση έχει χειροτερέψει. Με την οικονομική κρίση, έχουν αλλάξει και η ποιότητα και η ταυτότητα των αστέγων. Εκεί που έως πρότινος βλέπαμε άτομα του περιθωρίου, αλκοολικούς, τοξικομανείς, ή ανθρώπους με ψυχολογικά προβλήματα, τώρα οι άστεγοι είναι ηλικιωμένοι, μετανάστες και όσοι για κάποιο λόγο έχασαν τη δουλειά και το σπίτι τους», δηλώνει η Βασιλική Τζανάκου από την οργάνωση Homeless Support. 
Σημειώνει ότι θα μπορούσαν να ληφθούν πρωτοβουλίες για τη στέγαση των ανθρώπων, που για κάποιον λόγο έχουν βρεθεί στον δρόμο, αξιοποιώντας τα ακίνητα του Δημοσίου, τα οποία παραμένουν ανεκμετάλλευτα, και τονίζει ότι το Ίδρυμα Αστέγων του δήμου Αθηναίων δεν επαρκεί για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο. 

Η δραστηριοποίηση της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο θέμα της φιλοξενίας των αστέγων είναι μικρή, καθώς διαθέτει έναν ξενώνα στον Πειραιά και δύο - τρεις ακόμη εστίες σε ενορίες της.

«Δραστηριοποιούμαστε κυρίως στο θέμα της σίτισης», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πατήρ Βασίλειος Χαβάτζας, πρόεδρος της Υπηρεσίας Χριστιανικής Αλληλεγγύης. «Το έργο μας είναι κυρίως στη σίτιση των αστέγων. Αυτό, όμως, που παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό είναι ότι αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων, που έρχονται στα συσσίτια. Και όλοι αυτοί δεν είναι απαραίτητα άστεγοι, αλλά είναι και άνθρωποι που δεν έχουν χρήματα να εξασφαλίσουν την καθημερινή τους τροφή», λέει ο πατήρ Βασίλειος και προσθέτει ότι για τον λόγο αυτό η Αρχιεπισκοπή έχει φτάσει τις ημερήσιες μερίδες του συσσιτίου στις 1.000 για τον δήμο Αθηναίων και τις 7.000 για τις ενορίες.

«Η έλλειψη στέγης δεν αφορά μόνον ανθρώπους που ζουν στον δρόμο, ή διαμένουν σε ξενώνες. Υπάρχουν πολλοί, που υφίστανται αφανείς μορφές έλλειψης στέγης και επιβιώνουν σε επισφαλείς συνθήκες, είναι υπό έξωση, ή διαμένουν σε ανεπαρκή και ακατάλληλα καταλύματα, που δεν καλύπτουν τις βασικές προδιαγραφές για μια ανθρώπινη κατοικία», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Πράξις», Τζανέτος Αντύπας.

Προσθέτει ότι έχει αλλάξει και η μορφή του «παραδοσιακού» άστεγου, καθώς οι κλοσάρ στην Αθήνα δεν ξεπερνούν τους 500. Σ' αυτούς έρχονται να προστεθούν οι νεο-άστεγοι, που όλο αυξάνονται τελευταία και μπορεί να είναι αποφυλακισμένοι, οι οποίοι έχουν εκτίσει την ποινή τους για οικονομικά εγκλήματα, αλλά και οικογενειάρχες που έχουν εγκαταλείψει τις οικογένειές τους γιατί δεν μπορούν πλέον να τους διασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο. 

"Αυτό το καταλαβαίνουμε από την καθημερινή μας επαφή στα ιατρεία της οργάνωσης. Μας επισκέπτονται άνθρωποι, που το μορφωτικό τους επίπεδο φανερώνει ένα καλό προηγούμενο βιοτικό επίπεδο", τονίζει ο κ. Αντύπας.

Στην Ελλάδα εκτιμήσεις ΜΚΟ και της FEANTSA (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Οργανώσεων για τους άστεγους) αναφέρουν ότι οι άστεγοι ανέρχονται σε περίπου 20.000 άτομα, χωρίς να συνυπολογίζονται πρόσφυγες, μετανάστες κ.λπ. Η μόνη επίσημη καταγραφή έγινε μόλις το 2009 από το υπουργείο Υγείας. Ο αριθμός των αστέγων υπολογίζεται σε 7.720 ανθρώπους.

H «Πράξις» υπολογίζει τους άστεγους στην Αθήνα σε περισσότερους από 11.000 (Έλληνες και μετανάστες). Επισημαίνει, δε, ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει ένα ορθολογικό σύστημα υποδοχής μεταναστών και προσφύγων, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός από αυτούς να καταλήγουν σε εγκαταλελειμμένα σπίτια και «άνθρωποι, ποντίκια και σκουπίδια» να ζουν μαζί.

www.kathimerini.com.cy

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Το άγνωστο τετ α τετ με Κασσελάκη και η μέτρηση που δείχνει με ποιο σχηματισμό ταυτίζουν οι ψηφοφόροι τον πρώην πρωθυπουργό ...
Kathimerini.gr
 |  ΕΛΛΑΔΑ