ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Xριστόφιας: H Κύπρος αντιτίθεται στη χρήση των Βρετανικών Βάσεων

ΚΥΠΕ

Η Κύπρος αντιτίθεται στη χρήση των Βρετανικών Βάσεων για στρατιωτικές ενέργειες στην περιοχή, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι Βάσεις είναι κυρίαρχες και μόνο με μια προειδοποίηση από πλευράς της Βρετανίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Ερωτηθείς για τη θέση της Κύπρου σε ό,τι αφορά το θέμα της στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ''η ΕΕ δεν είναι ομόφωνη'' και ότι ''για το ζήτημα έγινε μεγάλη συζήτηση στο τελευταίο έκτακτο Συμβούλιο, και δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε σε κοινή θέση''.

''Η Κύπρος, και φυσιολογικά και διαχρονικά, αντιτίθεται στη χρήση των Βρετανικών Βάσεων για στρατιωτικές ενέργειες στην περιοχή μας. Αλλο θέμα αν πρέπει να επικρατήσει η δημοκρατία και στη Λιβύη και σε άλλες αραβικές χώρες. Για αυτό δεν έχουμε καμιά αντίρρηση, ασφαλώς, είμαστε υπέρ, αλλά και αυτό το θέμα είναι υπόθεση των λαών, είναι κυριαρχικό δικαίωμα και υπόθεση κυριαρχική των λαών αυτών των χωρών. Αυτή είναι η δική μας θέση. Δεν ευλογούμε στρατιωτικές επεμβάσεις ακόμη και αυτού του είδους'', είπε.

Σε ερώτηση αν χρησιμοποιούνται οι Βρετανικές Βάσεις για τις επιχειρήσεις στη Λιβύη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε: ''Ακόμα''.

''Δυστυχώς, οι Βάσεις είναι κυρίαρχες και μόνο με μια προειδοποίηση από πλευράς της Βρετανίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Εμείς δώσαμε το μήνυμα στη Βρετανία ότι δεν επιθυμούμε να χρησιμοποιηθούν οι Βάσεις, διότι είμαστε αντίθετοι'', πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν η Κύπρος θα προσφέρει υπηρεσίες στην περίπτωση που ζητηθεί από την ΕΕ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ''είναι ξεκάθαρη η απάντηση αυτών των ερωτημάτων, διότι δεν υπάρχει ομόφωνη θέση του Συμβουλίου της ΕΕ''.

''Αρα, εμείς απευχόμαστε να μας ζητήσει ο οποιοσδήποτε οτιδήποτε. Να έχετε υπόψη σας ότι είναι απομακρυσμένη η Κύπρος από τη Λιβύη, δεν είμαστε ούτε Μάλτα ούτε Ιταλία. Κατά συνέπεια, δεν νομίζω να χρειαστεί κάτι τέτοιο'', πρόσθεσε.

www.kathimerini.com.cy

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση