ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τελικός Κυπέλλου LIVE

Έπιασε δυο πέναλτι και η Ομόνοια πήρε την κούπα με 4-3 - 1-1 το ματς

Live Blog: > Σάββατο  > Κυριακή > Δευτέρα > Τρίτη > Τετάρτη
Αφιέρωμα: > Ειδήσεις > Ιστορία > Face2Face >Ανάλυση > Διαιτητής > ΤζίροςΓΣΖ > Παρασκήνιο

ΓΣΖ/ Μικαέλο Παπαδάκης (Twitter), Ηρόδοτος Μιλτιάδους (Twitter)

LIVE - LIVE - LIVE
21:05 - Πέναλτι.
Μρντάκοβιτς - 0-1
Κωνσταντίνου - 1-1
Μπανγκούρα - 1-2
Εφραίμ - 2-2
Σταύρου - Αποκρούει ο Γιωργαλλίδης
Ρουέδα - 3-2
Σεμέδο - 3-3
Αγουιάρ - 4-3
Ερίθε - Αποκρούει ο Γιωργαλλίδης. Κυπελλούχος η Ομόνοια.

20:56 -
Τέλος παράτασης. Ακολουθούν πέναλτι, μόλις για δεύτερη φορά στην ιστορία του θεσμού.

20:25 - Έναρξη παράτασης.

20:19 - Ένταση στα επίσημα, με επίκεντρο τον Υπ. Εμπορίου Αντώνη Πασχαλίδη, βουλευτές του ΑΚΕΛ και παράγοντες της Ομόνοιας. Παρεμβαίνει πυροσβεστικά ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης.

20:17 - Τέλος αγώνα. Ακολουθεί παράταση.

20:11 - Iσοφαρίζει ο Απόλλωνας (1-1) στο 85ο λεπτό. Αυτογκόλ του Χαραλάμπους, που προσπάθησε με το στήθος να κόψει σουτ του Μπαγκούρα.

19:31 - Έναρξη β' ημιχρόνου.

19:16 - Τέλος α' ημιχρόνου, 0-1 υπέρ της Ομόνοιας. Οι πράσινοι δίνουν χώρο στον Απόλλωνα που έχει την κατοχή μπάλας, πρεσάρουν στο μισό γήπεδο και βγαίνουν στην κόντρα, εκμεταλλευόμενοι τους γρήγορους ακραίους. Μια - δυο καλές στιγμές για κάθε ομάδα, πλην του γκολ.  

19:03 - Αποχωρεί τραυματίας ο Κιντέρος στο 33ο λεπτό. Στη θέση του ο Νούνιεθ, πάει στο κέντρο ο Αντόρνο.

18:43 - 0-1, Κωνσταντίνου
με κεφαλιά στο 13ο λεπτό. Μαγική σέντρα του Αβραάμ στην καρδιά της άμυνας, εξουδετέρωσε τον Σβαλόφσκι.

18:30 - Έναρξη αγώνα.

18:28 - Τηρούν το γούρι αρκετοί παίκτες της Ομόνοιας, έχοντας βαμμένα πράσινα τα μαλλιά τους.

18:25 - Τουλάχιστον κατά χίλια άτομα υπεράριθμοι οι οπαδοί του Απόλλωνα στη δυτική, που γέμισε από τις 18:00 ενώ έξω ήταν κάπου χίλια άτομα. Κρέμμονται σαν σταφύλια. Τα 1.200 πλαστά εισιτήρια δεν φαίνεται να εντοπίστηκαν και οι κάτοχοί τους πρέπει να πέρασαν στο γήπεδο.

18:23 - Μερίδα οπαδών της Ομόνοιας γιούχαρε τον εθνικό ύμνο. Τον αγώνα παρακολουθεί και ο Υπ. Εμπορίου, Αντώνης Πασχαλίδης.

18:21 - Στελέχη του ΑΚΕΛ αλιεύουν... σταυρούς στην εξέδρα των οπαδών της Ομόνοιας, που δεν φιλοξενεί πάνω από 5.500 οπαδούς - υπάρχουν αρκετές κενές θέσεις.

18:20 - Ο αριθμός των συλληφθέντων ανέρχεται στους πέντε.

18:19 - Βγαίνουν στον αγωνιστικό χώρο οι διαιτητές, οι ομάδες και η φιλαρμονική του Δήμου Λάρνακας, μαζί με τους πρόεδρους των φιναλίστ, τον Γιώργο Κούμα και τον Κώστα Κουτσοκούμνη της ΚΟΠ και τον Υπ. Εξωτερικών, Μάρκο Κυπριανού.

18:18 - Στο ΓΣΖ βρίσκεται ο προπονητής της Πόρτσμουθ, Στιβ Κότεραϊλ. Άγνωστο αν ήρθε να παρακολουθήσει κάποιον παίκτη.

18:16 - Υπό τον ήχο του επίσημου τραγουδιου του Μουντιάλ, εκατοντάδες παιδιά της ντυμένα στα χρώματα της Coca Cola σχηματίζουν το νούμερο 125 - η Coca Cola γιορτάζει 125 χρόνια ζωής.

18:15 – Σε τρεις συλλήψεις προέβησαν οι αστυνομικοί στην εξέδρα των φίλων του Απόλλωνα.

18:10 – Φτάνουν στο ΓΣΖ ο σκάουτερ της ΑΕΚ Αθηνών, Τόνι Σαβέφσκι, μαζί με τον επιχειρηματία και μέτοχο του «δικέφαλου», Παντελή Αθηνή. Πληροφορίες λένε πως ήρθε να δει τον Μίλιαν Μρντάκοβιτς.

18:00 – Φτάνουν μαζί στο γήπεδο ο πρόεδρος του Ερμή, Λούκας Φανιέρος (με τον πρώην προπονητή της ομάδας του, Περέιρα) και ο πρόεδρος του Εθνικού Άχνας, Κίκης Φιλίππου. Τη θέση του παίρνει και ο πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ, Φοίβος Ερωτοκρίτου.

17:55 – Στο γήπεδο φτάνει ο Υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, γνωστός φίλος του Απόλλωνα.


17:49 - Με ένεση θα παίξει ο Μίλιαν Μρντάκοβιτς. Έχει δεμένο τον δεξί αστράγαλο.

17:40 - Στο τερέν και η Ομόνοια.

17:38 - Ενδεκάδες:
Απόλλωνας (Α. Μιχαηλίδης): Σβαλόφσκι, Λόπες, Μερκής, Νεβά, Μόρις, Ερίθε, Κιντέρος, Μπανγκούρα, Κοσόφσκι, Αντόρνο, Μρντάκοβιτς

Ομόνοια (Ν. Λάρκου): Γιωργαλλίδης, Ντάβιντσον, Καρυπίδης, Χαραλάμπους, Αβραάμ, Λεάντρο, Αγουιάρ, Μακρίδης, Αλωνεύτης, Λούα Λούα, Κωνσταντίνου

- Επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ που ήθελε τον Ντάβιντσον αντί του Σπούνγκιν και τον Κιντέρος να ξεκινάει. Προτίμησε και Νεβά και Μόρις ο Μιχαηλίδης, παρά να βάλει τον Κόλαρ.

17:37 - Βγαίνει για προθέρμανση ο Απόλλωνας.

17:34
- Τρεις διαφορετικές εταιρείας σεκιούριτι, μαζί με ανθρώπους που ήρθαν από το ΓΣΠ, βοηθούν για την σωστή διοργάνωση του τελικού. 

17:32 
- Βγήκαν στο γήπεδο οι τερματοφύλακες των δυο φιναλίστ.

17:30 - Πολλής κόσμος έξω από την εξέδρα του Απόλλωνα. Η αστυνομία τα πάει περίφημα, μαζί με την Α-Τeam, και ο έλεγχος είναι όντως διπλός. Ελικόπτερο πετάει πάνω από τη δυτική εξέδρα.

17:13 – Στα επίσημα ο Κρίστης Θεοφίλου. Πέρασε μια βόλτα από τα δημοσιογραφικά.

17:12 – Οι οπαδοί του Απόλλωνα χειροκροτούν τον Μάσιμο Μπουζάκα.

17:08 – Ένταση στην εξέδρα του Απόλλωνα καθώς χωρίστηκαν παρέες, επειδή τα μισά εισιτήρια είναι για βόρειο τμήμα της δυτικής και τα άλλα για το νότιο. Στη μέση είναι τα δημοσιογραφικά.

17:05 - «Ήρθαμε για να χάσουμε;», μας απάντησε ο Γιώργος Παυλίδης, όταν ρωτήσαμε αν είναι αισιόδοξος.

17:03 – Ο Μάσιμο Μπουζάκα με τους βοηθούς του επιθεωρούν το γήπεδο. Τους συνοδεύουν ο διεθνής διαιτητής Στέλιος Τρύφωνος και ο αρχιδιαιτητής, Κώστας Κωνσταντίνου.

17:00 - Μιάμιση ώρα πριν τη σέντρα, το ΓΣΖ είναι υπερβολικά ήσυχο και μισογεμάτο. Οι δυο ομάδες επέστρεψαν από 100 εισιτήρια.

16:46 - Η 11αδα της Ομόνοιας επέστρεψε στ' αποδυτήρια. Κασέκε, Αλαμπί, Χριστοφή και Μποουθόν παραμένουν στο τερέν.

16:40 - Παίζει ο Κιντέρος, όπως μας είπε ο Ανδρέας Μιχαηλίδης. Ολοκλήρωσε τη δοκιμή (άγγιξε και μπάλα) και αποσύρθηκε στ' αποδυτήρια καταχειροκροτούμενος.

16:39 - Η αποστολή της Ομόνοιας πατάει χορτάρι. Οι οπαδοί του Απόλλωνα... ψάχνουν τον Αβραάμ.

16:35 - Μόλις φτάνει στο ΓΣΖ η αποστολή της Ομόνοιας. Αποβιβάζονται στην ανατολική εξέδρα και μέσω αυτής πάνε κατ' ευθείαν στ' αποδυτήρια.

16:33 - Αυτή την ώρα ο Κιντέρος δοκιμάζει το πόδι του στη γωνιά του κόρνερ, μαζί με τον γυμναστή Μαρκουλλίδη και τον βοηθό του Μιχαηλίδη, Ζέλο Τζαμπάζη.

16:29 – Η αστυνομία δείχνει πιο αποφασισμένη από ποτέ. Πολλοί άνδρες της Α-Team είναι στο ΓΣΖ, κάτι που δεν συνέβη πέρσι.

16:24 – Η βροχή που έπεσε προηγουμένως έχει σταματήσει και όλα δείχνουν πως θα έχουμε στεγνό τελικό. Η σκόνη δεν είναι πολλή.

16:07 – Καλησπέρα από το ΓΣΖ. Σχεδόν δυόμισι ώρες πριν τη σέντρα, οι παίκτες του Απόλλωνα κόβουν ήδη βόλτες στον αγωνιστικό χώρο.

To preview του kathimerini.com.cy
Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τη σέντρα του 69ου τελικού Κυπέλλου Κύπρου. Ο Απόλλωνας είναι κάτοχος του τροπαίου, το οποίο έχει σηκώσει συνολικά 8 φορές, ενώ η Ομόνοια ψάχνει στο ΓΣΖ την 13η κούπα της. Πολυνίκης του θεσμού ο ΑΠΟΕΛ με 19 κατακτήσεις αλλά και 10 χαμένους τελικούς.

- Με 12 κάμερες θα καλύψει τον τελικό η LTV.
- Η ιστορία της κούπας.
- Εικονική μετάβαση από το ξενοδοχείο στο γήπεδο.

Η Ομόνοια έχει εξασφαλίσει την έξοδό της στην Ευρώπη, ωστόσο, αν πάρει το Κύπελλο ξεκινάει από τον γ' και όχι από τον β' προκριματικό του Europa League. Ο Απόλλωνας βγαίνει στην Ευρώπη μόνο αν πάρει το Κύπελλο. Η ΑΕΚ μένει εκτός Ευρώπης αν ο Απόλλωνας πάρει το Κύπελλο.

Ο Ανδρέας Μιχαηλίδης δεν υπολογίζει στον τιμωρημένο Ραούλ Γκονζάλες, ενώ μάλλον εκτός θα μείνει και ο ανέτοιμος Οσενί. Αμφίβολος παραμένει ο Ντάνιελ Κιντέρος. Θα είναι πλήγμα αν ο αρχηγός δεν αγωνιστεί στον τελευταίο αγώνα της καριέρας του με τον Απόλλωνα. Οι κυανόλευκοι έχουν πρόβλημα καθώς Οσενί και Κιντέρος είναι δυο από τα τρία διαθέσιμα αμυντικά χαφ.

Ο Νεόφυτος Λάρκου δεν έχει τον Νόελ Κασέκε, βασικό αμυντικό του χαφ, καθώς είναι τιμωρημένος. Ανέτοιμος είναι ο Χριστοφή και εκτός ο μόνιμα τραυματίας Μποουθόν. Όλοι οι πράσινοι, διαθέσιμοι ή μη, πήγαν στο ξενοδοχείο, ενώ ο Μιχαηλίδης άφησε τον Γκονζάλες στο σπίτι.

Οι δυο φιναλίστ θα παίξει με το ίδιο σύστημα, 4-2-3-1. Στον τυπικό γηπεδούχο τερματοφύλακας είναι ο Σβαλόφσκι με τους Λόπες, Μεκρή, Νεβά και Μόρις στην άμυνα, από αριστερά προς δεξιά. Υπάρχει ενδεχόμενο να παίξει ο Κόλαρ αντί του Νεβά, στέλνοντας τον Μόρις στο κέντρο άμυνας. «Κόφτες» ο Ερίθε με τον Κιντέρος και μπροστά τους οι Αντόρνο, Μπανγκούρα, Κοσόφσκι ή Νούνιες, με τον Μρντάκοβιτς στην επίθεση. Αν μείνει εκτός ο Κιντέρος, μάλλον θα δούμε τον Κατσαβάκη στα χαφ.

Ο Γιωργαλλίδης θα είναι στο τέρμα της Ομόνοιας, με τους Σπούνγκιν, Καρυπίδη, Χαραλάμπους και Αβραάμ στην άμυνα, από δεξιά προς αριστερά. Αμυντικοί μέσοι ο Λεάντρο με τον Αγουιάρ και μπροστά τους Λούα Λούα, Μακρίδης, Αλωνεύτης, με τον Μιχάλη Κωνσταντίνου στην κορυφή.

Ο Σάββας Κωνσταντίνου, προπονητής UEFΑ Pro, αναλύει τον αγώνα εδώ.

- Tον μεγάλο αγώνα θα διευθύνει ο παγκοσμίου φήμης, αμφιλεγόμενος διαιτητής, Μάσιμο Μπουζάκα.

- Απόλλωνας και Ομόνοια συναντήθηκαν δυο φορές φέτος, έχοντας από μια (εντός έδρας) νίκη. Οι πράσινοι κέρδισαν στον α' γύρο (3-1) με τρία γκολ του Κωνσταντίνου, ενώ είχε ισοφαρίσει ο Αντόρνο. Ο Απόλλωνας κέρδισε στην 26η αγωνιστική με 2-0 (Μπανγκούρα, Νούνιεθ).

Οι φετινοί φιναλίστ έπαιξαν, επίσης, στους τελικούς του 1965, 1982 και 1992. Το «τριφύλλι» πήρε τους δυο πρώτους και οι κυανόλευκοι τον τελευταίο. Η προϊστορία των τελικών εδώ.

Στην πορεία προς τον τελικό ο Απόλλωνας απέκλεισε ΑΠΟΕΛ, Ολυμπιακό και Ανόρθωση. Η Ομόνοια πέρασε από Χαλκάνωρα, Ατρόμητο, Άρη και Εθνικό Άχνας – οι πράσινοι έχουν αγώνα περισσότερο καθώς ως περσινός φιναλίστ ο Απόλλωνας ξεκίνησε από τη β’ φάση.

- Ο Ανδρέας Μιχαηλίδης παίζει για πέμπτη φορά στον τελικό. Ως προπονητής του Άρη έχασε από την ΑΕΛ το 1989, ως προπονητής της Ομόνοιας έχασε από τον ΑΠΟΕΛ το 1998, ως προπονητής του ΑΠΟΕΛ έχασε από την Ομόνοια το 2000 ενώ ως προπονητής της Ανόρθωσης πήρε το κύπελλο στα πέναλτι το 2003, απέναντι στην ΑΕΛ. Είναι υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές της Κυριακής (22/05), όμως είπε ότι προτιμάει το κύπελλο από την έδρα.

- Ο Νεόφυτος Λάρκου είναι πρωτάρης σε τελικό και θα κοουτσάρει την Ομόνοια για έβδομο παιχνίδι. Προηγουμένως ήταν βοηθός προπονητή στην Εθνική Ανδρών. Έπαιξε στον τελικό του 1996 ως παίκτης της ΑΕΚ, χάνοντας από τον ΑΠΟΕΛ. 
 
- Για πρώτη φορά μετά το 2001 θα έχουν δυο Κύπριους προπονητές αντίπαλους σε τελικό. Το 2001 αντιμέτωποι ήταν Κισσονέργης και Μουσκάλλης, με νικητή τον δεύτερο.

- Για πρώτη φορά ο τελικός γίνεται Τετάρτη, μετά το 1996 όταν και πάλι είχαμε βουλευτικές. Το 1998 ο τελικός έγινε Παρασκευή.

- Σε περίπου μισό εκατ. ευρώ υπολογίζεται ο τζίρος του τελικού. Εκδόθηκαν 11.686 εισιτήρα αξίας 30 ευρώ, τα οποία ο Απόλλωνας πωλούσε προς 60 ευρώ και η Ομόνοια προς 40 ευρώ. Οκτώ ώρες πριν τη σέντρα τα εισιτήρια ΔΕΝ είχαν εξαντληθεί.

Οι προπονητές και οι πρόεδροι μίλησαν στο Επίσημο Πρόγραμμα του τελικού
«Η προσπάθειά μας στηρίχθηκε στο πάθος και στη θέληση των παικτών να κρατήσουν το κύπελλο στο Κολόσσι. Μετά στην καλή οργάνωση και την τακτική μας», λέει ο κ. Μιχαηλίδης στο επίσημο πρόγραμμα του τελικού.

«Ο τελικός έχει τις ιδιαιτερότητες του καθώς είναι αγώνας που δεν σου δίνει δεύτερη ευκαιρία», σημείωσε ο Νεόφυτος Λάρκου.

«Βιώσαμε πολύ δύσκολες καταστάσεις φέτος. Η πορεία των πραγμάτων δεν ήταν η αναμενόμενη. Σε έναν τελικό όλα είναι πιθανά, δεν χωρούν προβλέψεις», είπε ο Μιλτιάδης Νεοφύτου.

«Σε τέτοια παιχνίδια η δύναμη και το πάθος είναι σημαντικά στοιχεία για να μπορέσεις να δημιουργήσεις τις προϋποθέσεις για επιτυχία», σχολιάζει ο Γιώργος Παυλίδης.

ΛΙΓΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ
- Ο Σωτήρης Καϊάφας (Ομόνοια) και ο Πανικός Αραδιπιώτης (ΑΕΛ) έχουν σκοράρει τα περισσότερα τέρματα σε τελικούς - πέτυχαν από 7. Ο Καϊάφας κατά τα έτη, 1971, 1974, 1980, 1981 και 1982 και ο Αραδιπιώτης το 1939, το 1940 και το 1948.

- Το μεγαλύτερο σε έκταση σκορ που σημειώθηκε σε τελικό ήταν το 1951, όταν ο ΑΠΟΕΛ νίκησε την ΕΠΑ με σκορ 7-0.

- Η ΑΕΛ είναι η πρώτη ομάδα εκτός Λευκωσίας που κατέκτησε το Κύπελλο. Το 1939 κέρδισε με 3 - 1 τον ΑΠΟΕΛ.

- Όλοι οι τελικοί, από το 1934 έως το 1976, διεξήχθησαν στο παλαιό στάδιο ΓΣΠ, με εξαίρεση τον επαναληπτικό τελικό του 1971 που έγινε στο στάδιο ΓΣΕ. Τελικοί έχουν γίνει σε Μακάρειο, Τσίρειο, ΓΣΖ και νέο ΓΣΠ.

-  Οι τελικοί Κυπέλλου του 1949 (Ανόρθωση- ΑΠΟΕΛ) και 1950 (ΕΠΑ- Ανόρθωση) είναι οι μοναδικοί που διακόπηκαν εξαιτίας επεισοδίων και επαναλήφθηκαν.

- Ο τελικός οδηγήθηκε 5 φορές σε επαναληπτικό κατά τα έτη 1934, 1963. 1971, 1981 και 1982.

- Μόνο μία φορά ο τελικός κρίθηκε στην διαδικασία των πέναλτι. Ήταν το 2003 μεταξύ Ανόρθωσης- ΑΕΛ με σκορ 5-3.

- Το 1959 το Κύπελλο ονομάστηκε Κύπελλο Ανεξαρτησίας, ξεκίνησε λίγο μετά την υπογραφή των συμφωνιών Ζυρίχης - Λονδίνου και το κατέκτησε η Ανόρθωση, που ως Κυπελλούχους πήγε στην Αθήνα για φιλικά με τον Παναθηναϊκό.

www.kathimerini.com.cy

ΟΠΑΠ: Τελευταία Ενημέρωση