ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Cinema Dance Box, μια μουσική παράσταση από το Αμφίδρομο Χοροθέατρο

Ένα οδοιπορικό στο διάβα των δεκαετιών, αφιερωμένο στον χορό μέσα από τον κινηματογράφο.

ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

Η τέχνη του κινηματογράφου, η λεγόμενη έβδομη τέχνη, η πλέον δημοφιλής της σύγχρονης εποχής. Η τέχνη του χορού, η πλέον αρχέγονη των τεχνών, η απαρχή της οποίας είναι η απαρχή της ιστορίας του πολιτισμού, της υπαρξιακής ανάγκης των ανθρώπων να εκφραστούν. Η συνύπαρξή τους ή αλλιώς η επικοινωνία της πλέον αρχέγονης γλώσσας πολιτισμού (αυτό είναι η τέχνη του χορού) μέσα από τον πλέον οικουμενικό σύγχρονο δρόμο πολιτισμικής επικοινωνίας (αυτό είναι η τέχνη του κινηματογράφου), γίνεται πράξη μέσα από το Cinema Dance Box που παρουσιάζεται στο κυπριακό κοινό από το Αμφίδρομο Χοροθέατρο στις 23, 24, 25 Ιουνίου.

Μέγας χορηγός του Cinema Dance Box είναι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος στήριξης των ομάδων σύγχρονου χορού. Πρόκειται για μία παράσταση αν μη τι άλλο διαφορετική, στα σίγουρα πρωτόγνωρη για τα κυπριακά πολιτιστικά δρώμενα. Οι έξι σύγχρονοι χορευτές που συμμετέχουν στο Cinema Dance Box καλούνται να αποδώσουν πάμπολλους ρόλους κορυφαίων του κινηματογράφου που έχουν γράψει ιστορία, υπενθυμίζοντας τα διαχρονικά χορευτικά βήματα και αποτυπώματά τους. Αλλά και ο μετέχων ηθοποιός, συνδετικός κρίκος των μεγάλων στιγμών που γράφουν την ιστορία του χορού μέσα από τον κινηματογράφο, καλείται να «χορέψει» με τις ατάκες του σαν τον πλέον έμπειρο χορευτή.

Το Cinema Dance Box, είναι ένα οδοιπορικό στο διάβα των δεκαετιών, καταρχάς αφιερωμένο στον χορό μέσα από τον κινηματογράφο. Επίσης, είναι εξαιρετικά αφιερωμένο στα παιδιά, μιας και τα προκαλεί να γοητευτούν, βιώνοντας τη συνύπαρξη τεχνών, μέσα από τις πιο κορυφαίες στιγμές της.

Το περιεχόμενο του Cinema Dance Box, είναι απλό. Στην οθόνη που συνοδεύει τα χορευτικά δρώμενα ζωντανεύουν οι πλέον κλασικές χορευτικές σκηνές από μεγάλες κινηματογραφικές ταινίες. Στη θεατρική σκηνή, έξι σημαντικοί επαγγελματίες χορευτές αποδίδουν ζωντανά την ιστορία και διαχρονική γοητεία της αυθεντικής κίνησης που επικοινωνεί η οθόνη. Συνδετικός κρίκος του χθες και του σήμερα, συνοδοιπόρος του χρόνου και των σταθμών του, ο μετέχων ηθοποιός – κοινωνός της εξέλιξης αφηγείται με τρόπο γοητευτικό τα «περάσματα» από το μακρινό στο κοντινό χθες και από κει ως το σήμερα. Από την εποχή του βωβού στον ομιλούντα κινηματογράφο. Από την ασπρόμαυρη στην πολύχρωμη πραγματικότητα της μεγάλης οθόνης. Από τον Μπάστερ Κίτον στους Όλιβερ και Σταν, στον Τσάπλιν των βαθύτερων και ολίγο θλιμμένων μηνυμάτων, στους Αστέρ και Ρότζερς, αλλά και στον ερωτικό χορό μες την βροχή (dancing in the rain) του Κέλλυ.

Και κατόπιν, τα επόμενα περάσματα στις πιο σύγχρονες κινηματογραφο-χορευτικές εποχές, προτάσεις και φόρμες, ώστε η ιστορία της σχέσης χορού και κινηματογράφου να αναδειχτεί με τη μέγιστη πληρότητα. West side story, Grease, Flash dance, Fame, Dirty dancing, Bollywood, Step up. Η λίστα θα μπορούσε να είναι ατελείωτη, το ίδιο ατελείωτη όπως και η σχέση χορού και κινηματογράφου. Οι χορογραφίες και η σκηνοθεσία ανήκουν στην Έλενα Χριστοδουλίδου με βοηθό τον Yoav Grinberg.

Στην παράσταση χορεύουν οι: Έλενα Χατζηδάκη, Πηνελόπη Γεωργιάδου, Ράνια Χαραλαμπίδου, Λοΐζος Κωνσταντίνου, Yoav Grinberg και Liron Ozeri. Το υποκριτικό μέρος υποστηρίζει ο ηθοποιός Βαλεντίνος Κόκκινος. Η μουσική σύνθεση ανήκει στον Paul Pavey, τα σκηνικά και τα κοστούμια στην Κωνσταντίνα Αντρέου, ενώ τη μουσική επιμέλεια ανέλαβαν οι Yoav Grinberg και Έλενα Χριστοδουλίδου. 


Info
Κινηματοθέατρο Παλλάς, Λευκωσία, 23, 24 Ιουνίου,στις 20:00
Θέατρο Σκάλα, Λάρνακα, 25 Ιουνίου,στις 20:00

www.kathimerini.com.cy Από το περιοδικό "Κ"

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ