ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι δύο πιο κρίσιμες συσκέψεις - ποιοι συμμετείχαν

Η μία σύσκεψη έγινε την Τρίτη 5 Ιουλίου όπου αποφασίστηκε η «επί τόπου» εξέταση. Η άλλη στις 6 Ιουλίου στη Βάση «Ε. Φλωράκη».

Σαν σενάριο από ταινία θρίλερ μοιάζει το παρασκήνιο που εκτυλίχθηκε πριν το τραγικό συμβάν της Δευτέρας, 11 Ιουλίου, στη Ναυτική Βάση «Ε. Φλωράκη». Η «Κ» αποκαλύπτει ποιοι συμμετείχαν σε δύο συσκέψεις που έλαβαν χώρα μερικές μέρες πριν την τραγωδία και κρίνονται ως οι «πλέον σημαντικές και καθοριστικές» συσκέψεις.

Σε αυτές τις συσκέψεις πάρθηκαν οι αποφάσεις για την επικινδυνότητα των εκρηκτικών υλικών στα εμπορευματοκιβώτια ενώ διαφαίνεται πως αν υπήρχε σωστή εκτίμηση, η τραγωδία θα αποτρεπόταν είτε εντελώς είτε  τουλάχιστον δεν θα θρηνούσαμε θύματα. Η πρώτη σύσκεψη έλαβε χώρα στο Υπουργείο Άμυνας την Τρίτη 5 Ιουλίου, όπου αποφασίστηκε η επιτόπια εξέταση από κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων. Η δεύτερη και η κρισιμότερη, όπου, σύμφωνα με πηγή του ΓΕΕΦ,  πάρθηκαν αποφάσεις, έγινε στη Ναυτική Βάση, στις 6 Ιουλίου, από το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων που επισκέφθηκαν το χώρο για επί τόπου εξέταση.

1η Σύσκεψη
Η πρώτη σύσκεψη έγινε στο Υπουργείο Άμυνας, και αυτή συγκλήθηκε από τον Υπουργό Άμυνας. Θέμα συζήτησης ήταν τα εκρηκτικά στα εμπορευματοκιβώτια, αφού είχαν προηγηθεί «σήματα κινδύνου» από τη Διοίκηση της Ναυτικής Βάσης ότι τα εμπορευματοκιβώτια «διογκώθηκαν» και ακούγονται «μικρές εκρήξεις στο εσωτερικό τους». Στη σύσκεψη συμμετείχαν:

  • Υπουργός Άμυνας, Κώστας Παπακώστας
  • Αρχηγός ΓΕΕΦ, Πέτρος Τσαλικίδης 
  • Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Άμυνας
  • Ταξίαρχος Θεοφάνης Θεοφάνους, επικεφαλής ΚΥΠΣΕΑ (Κεντρική Υπηρεσία Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτων Αναγκών)
  • Συνταγματάρχης Γεώργιος Γεωργιάδης, Υποδιοικητής 3ης Ταξιαρχίας και πρώην υπεύθυνος Διεύθυνσης Υλικού Πολέμου
  • Αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Γεωργίου, Τμηματάρχης Αμυντικής Πολιτικής
  • Λοχαγός Αντρέας Γεννάρης, επίσης του Τμήματος Αμυντικής Πολιτικής
  • Πανίκος Στυλιανίδης, Προιστάμενος Τομέα Έργων Υπουργείου Άμυνας.

Κατά τη σύσκεψη λήφθηκε η απόφαση όπως συσταθεί κλιμάκιο για  επί τόπου εξέταση και αξιολόγηση της κατάστασης με τα εκρηκτικά. Σημειώνεται πως στη συγκεκριμένη σύσκεψη, δεν πάρθηκαν οι όποιες αποφάσεις για το τι περαιτέρω ενέργειες θα γίνουν, προτού γίνει η επιτόπια εξέταση και αξιολόγηση.

2η Σύσκεψη και επί τόπου
Η δεύτερη σύσκεψη έλαβε χώρα στο χώρο της Ναυτικής Βάσης «Ε. Φλωράκη». Το κλιμάκιο που καταρτίστηκε και επισκέφθηκε τη Βάση αποτελείτο από 10 άτομα. Ουσιαστικά, η κρισιμότερη απόφαση, ως προς το βαθμό επικινδυνότητας των εκρηκτικών, σύμφωνα με πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές, φαίνεται πως  πάρθηκε από αυτό το κλιμάκιο σε σύσκεψη που έγινε στη Βάση μετά την εξέταση των εμπορευματοκιβωτίων. Μεταξύ των 10 προσώπων που συμμετείχαν στο κλιμάκιο ήταν τρεις ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΦ:

  • Συνταγματάρχης Γεώργιος Γεωργιάδης, Υποδιοικητής 3ης Ταξιαρχίας και πρώην υπεύθυνος Διεύθυνσης Υλικού Πολέμου
  • Συνταγματάρχης Λάμπρος Λάμπρου, Υπεύθυνος Διεύθυνσης Υλικού Πολέμου
  • Ταξίαρχος Θεοφάνης Θεοφάνους, επικεφαλής ΚΥΠΣΕΑ (Κεντρική Υπηρεσία Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτων Αναγκών)

Ακόμη στο κλιμάκιο συμμετείχαν:

  • Υψηλότατος αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας
  • Στέλεχος της ΕΜΑΚ (Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών)
  • 2 Πυροτεχνουργοί του Τμήματος Μεταλλείων
  • Επιθεωρητής του τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας

Στο κλιμάκιο συμμετείχαν ακόμη δύο μηχανικοί (πολιτικός μηχανικός και αρχιτέκτονας) των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Άμυνας, οι οποίοι βασικά κλήθηκαν να συμμετάσχουν για να δώσουν τις απόψεις τους ως προς το ενδεχόμενο κατασκευής σκέπαστρου.

Τι αποφασίστηκε
Λεπτομέρειες για το τι τελικά αποφασίστηκε στη 2η Σύσκεψη, δεν έγιναν γνωστές και οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες ως προς το ποιες ήταν οι τελικές αποφάσεις (αν τα εμπορευματοκιβώτια έπρεπε να ραντίζονταν ή όχι, με νερό ή με θαλασσινό νερό κτλ). Ωστόσο είναι προφανές ότι η «μεγάλη» απόφαση, ήταν πως «δεν υπήρχε κίνδυνος έκρηξης» του φορτίου (διαφορετικά θα λαμβάνονταν αποφάσεις για την απομάκρυνση αμέσως των φορτίων ή για την ελεγχόμενη καταστροφή τους αμέσως). Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» αυτό (ότι δηλαδή δεν υπήρχε κίνδυνος έκρηξης) διαβιβάστηκε και στον Αρχηγό ΓΕΕΦ αλλά και στον Υπουργό Άμυνας και επαναβεβαιώθηκε προς τον κ. Παπακώστα την Παρασκευή 8 Ιουλίου. 
Αξίζει να τονιστεί ότι μέχρι σήμερα  δεν έγινε ξεκάθαρο κατά πόσο στη σύσκεψη που έγινε στη ναυτική βάση κρατήθηκαν πρακτικά και αυτά αρχειοθετήθηκαν.  

Επικεφαλής
Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες και ως προς το ποιος ήταν ο επικεφαλής του συγκεκριμένου Κλιμάκιου αλλά και ως προς το ποιος κατάρτισε το κλιμάκιο. Πληροφορίες θέλουν επικεφαλής του κλιμακίου να ήταν ο Υπαρχηγός ΓΕΕΦ,  Σάββας Αργυρού, τον οποίο οι ίδιες πληροφορίες θέλουν να ήταν και ο υπεύθυνος σύστασης του κλιμακίου. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως το κλιμάκιο ναι μεν συστάθηκε από τον Υπαρχηγό, ωστόσο επικεφαλής του Κλιμακίου για την επί τόπου έρευνα και αξιολόγηση ήταν ο Συνταγματάρχης Γεώργιος Γεωργιάδης. Επίσης πληροφορίες θέλουν τον Υπαρχηγό, να επισκέπτεται τη Βάση την επόμενη μέρα, στις 7 Ιουλίου, μετά από παράπονα του αείμνηστου Α. Ιωαννίδη ότι συνέχιζαν οι εσωτερικές εκρήξεις στα εμπορευματοκιβώτια.

Αξιοσημείωτο
Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι πως το Κλιμάκιο δεν επέτρεψε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τη συμμετοχή των άμεσα επηρεαζόμενων προσώπων. Δηλαδή των αξιωματικών οι οποίοι παρακολουθούσαν καθημερινά τα εμπορευματοκιβώτια και έκρουαν συνεχώς τον κώδωνα κινδύνου ως προς την επικινδυνότητα του φορτίου. Τους αείμνηστους Λάμπρο Λάμπρου, Διοικητή Βάσης «Ε. Φλωράκη» και Αντρέα Ιωαννίδη, Διοικητή Ναυτικού, με αποτέλεσμα οι απόψεις των δύο να μην ακουστούν εντός της σύσκεψης.   

Ερώτημα
Πάντως πολιτικοί κύκλοι, συνομιλώντας μαζί τους για το συμβάν, εξέφρασαν το ερώτημα, κατά πόσο τα πρόσωπα που εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στη λήψη της απόφασης ως προς την επικινδυνότητα του φορτίου, θα έπρεπε να είχαν ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα, ασχέτως αξιώματος, βαθμού και θέσης. «Δεν γνωρίζει κανένας τι επακριβώς έγινε, και ποιος έλαβε τις τελικές αποφάσεις;», διερωτήθηκε συγκεκριμένα πολιτικός αξιωματούχος.  

www.kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση