ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δεν θα ξεπουλήσει πατρίδες, λέει ο Πρόεδρος

Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε επιδιαιτησία, ή πιεστικά χρονοδιαγράμματα δήλωσε κατηγορηματικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Μιλώντας κατά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη, είπε ότι με κάθε ευκαιρία υπογραμμίζει ότι δεν είναι πλασιέ και δεν έχει σε καμιά περίπτωση κατά νου να πουλήσει πατρίδες.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι τοποθετείται πολύ έντιμα, με πολύ καλή θέληση στο Κυπριακό και μάλιστα έχει κάνει και γενναίες προσφορές στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα. "Αναμένω από την Τουρκία και τα Ηνωμένα Εθνη, είπε, να εκτιμήσουν δεόντως αυτές τις προσφορές", είπε. "Απ’ εκεί και πέρα έχουμε τα όριά μας και αυτά τα όρια τα τονίζω και στον κ. Ντάουνερ και σε όποιους συνομιλητές έχω απέναντί μου", πρόσθεσε.

Στη Γενική Συνέλευση, είπε, θα τονίσει το πόσο παράδοξο είναι μια χώρα η οποία είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας να παραβιάζει δεκάδες ψηφίσματά του και να διατηρεί στρατεύματα κατοχής σε χώρα- μέλος των Ηνωμένων Εθνών. 

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αναφερόμενος στις απευθείας διαπραγματεύσεις είπε ότι θα σημειώσουμε τη σχετική πρόοδο που έχει επιτευχθεί. Όμως πρόσθεσε, με σαφήνεια θα τονίσουμε ότι η μέχρι στιγμής πρόοδος δεν δίδει την δυνατότητα ιδιαίτερης αισιοδοξίας για σύντομη λύση του προβλήματος.

Επανέλαβε ότι οι διαφορές που υπάρχουν σε κεφαλαιώδη ζητήματα, όπως είναι το περιουσιακό, το θέμα της ασφάλειας και το θέμα της αποκατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι πολύ μεγάλες. Εξέφρασε επίσης την ευχή, να αλλάξει στάση η τουρκική πλευρά, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με ταχύτητα σε λύση των διαφόρων πτυχών του κυπριακού. Αυτό βεβαίως κατέληξε, έχει να κάνει με την ίδια την Τουρκία, την πολιτική και τη φιλοσοφία της και με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που είναι και υποχρεώσεις απέναντι στην Κύπρο.

Επαφές στη Νέα Υόρκη

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα έχει τις επόμενες ημέρες σημαντικές επαφές στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, πριν και μετά τη Σύνοδο Κορυφής για τις κλιματικές αλλαγές και τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Θα συναντηθεί με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, τον Πρωθυπουργό της Προεδρεύουσας Σουηδίας Φρέντρικ Ρέϊνφελντ, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέϊ Λαβρόφ και τον Εμίρη του Κατάρ, Αλ Θάνι.

Παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο επαφών του Προέδρου Χριστόφια και με αξιωματούχους της Αμερικανικής Κυβέρνησης.

Την Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και την Παρασκευή θα παραθέσει γεύμα στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

www.kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση