ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Το Αποέλ ενίκησε την Ομόνοιαν»

Στις 24 Οκτωβρίου 1953 οι δύο ομάδες της Λευκωσίας αναμετρήθηκαν για πρώτη φορά –σε φιλικό παιχνίδι στο ΓΣΠ– με τους γαλαζοκίτρινους να κερδίζουν 2-0.

Ιστορική φωτογραφία από τον πρώτο αγώνα στην ιστορία μεταξύ ΑΠΟΕΛ και Ομόνοιας, που διεξήχθη στις 24/10/1953 και έληξε με νίκη 2-0 των γαλαζοκιτρίνων. Στη φωτογραφία, αριστερά αρχηγός του ΑΠΟΕΛ είναι ο Κώστας Ταλιάνος και δεξιά αρχηγός της Ομόνοιας ο Αγησίλαος Τσιαλής. (ΠΗΓΗ: «Κυπριακό Ποδόσφαιρο 1900-1960» του δημοσιογράφου-ερευνητή Γιώργου Μελετίου).

Έρευνα: ΗΡΟΔΟΤΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΟΥΣ

«Η σύγκρουσις των δυό γιγάντων του Κυπριακού Ποδοσφαίρου που όλη η Κύπρος αναμένει με αγωνία και καρδιοκτύπι! ΑΠΟΕΛ vs ΟΜΟΝΟΙΑ. Μιά αθλητική μυσταγωγία που δεν πρέπει να χάση κανένας φίλαθλος».

Με αυτό τον τρόπο η εφημερίδα «Νέος Δημοκράτης» διαφήμιζε το ντέρμπι της Λευκωσίας, λίγες μέρες πριν οι δύο ομάδες αναμετρηθούν για πρώτη φορά στην ιστορία τους, στις 24 Οκτωβρίου του 1953, σε φιλικό παιχνίδι στο ΓΣΠ, το οποίο κέρδισε ο ΑΠΟΕΛ με 2-0.

Η εφημερίδα, η οποία αποτελούσε «όργανο της Κ.Ε. του Ανορθωτικού Κόμματος του Εργαζομένου Λαού ΑΚΕΛ» –όπως έγραφε στην επικεφαλίδα της–, κάλυψε το πρώτο ντέρμπι ΑΠΟΕΛ-Ομόνοια με μεγάλη προαγγελία και μετά με εκτενή κάλυψη, με περιγραφή όλων των φάσεων.

Την ίδια στιγμή οι εφημερίδες «Ελευθερία» και «Έθνος», οι οποίες υπάγονταν στο αντίθετο πολιτικό στρατόπεδο, φαίνεται πως υποβάθμισαν το πρώτο παιχνίδι μεταξύ ΑΠΟΕΛ και Ομόνοιας. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως, μερικούς μήνες προηγουμένως, οι «αριστερές» και «δεξιές» ομάδες αγωνίζονταν σε διαφορετικά γήπεδα και πρωταθλήματα, λόγω των πολιτικών συνθηκών της εποχής.

Η εφημερίδα «Ελευθερία», το Σάββατο 24 Οκτωβρίου 1953, φιλοξένησε κάτω χαμηλά στη σελίδα μόλις μια παράγραφο 33 λέξεων ότι «την 3 μ.μ. ώραν της σήμερον θα συναντηθούν εν τω Σταδίω του Γ.Σ.Π. εις ποδοσφαιρικόν αγώνα διά το παγκύπριον πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας ομάδες του Αποέλ και της Ομονοίας Λευκωσίας. Διαιτητής ο κ. Ντίκινσον». Μάλιστα έγραψαν λανθασμένα ότι το ματς ήταν επίσημο και όχι φιλικό (το πρώτο επίσημο παιχνίδι διεξήχθη στις 12 Δεκεμβρίου 1953 και έληξε 0-0), ενώ το «Έθνος» δεν είχε καν αναφορά για τη διεξαγωγή του αγώνα!

Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 1953 η «Ελευθερία» απλώς κάνει αναφορά στο σκορ (2-0) και γράφει πως «και τα δύο τέρματα εσημειώθησαν κατά το πρώτον ημιχρόνιον», ενώ και το «Έθνος» έλεγε τα ίδια πάνω-κάτω με τίτλο «Το Αποέλ ενίκησε την Ομόνοιαν».

Η κάλυψη του «Νέου Δημοκράτη»
Σε αντίθεση με τις «Ελευθερία» και «Έθνος», η εφημερίδα που επρόσκειτο στο ΑΚΕΛ, ο «Νέος Δημοκράτης», κάλυψε εκτενώς το πρώτο παιχνίδι στην ιστορία μεταξύ ΑΠΟΕΛ και Ομόνοιας. Την ημέρα του αγώνα φιλοξένησαν προαγγελία με τίτλο «Χιλιάδες φίλαθλοι περιμένουν με αγωνία τη σημερινή τιτανομαχία ΑΠΟΕΛ – Ομόνοιας». Στην προαγγελία αναφέρεται πως «η σημερινή ποδοσφαιρική συνάντηση μεταξύ των δυναμικών και δημοφιλεστάτων συγκροτημάτων του “Αποέλ” και της “Ομόνοιας” προκαλεί ενδιαφέρον άνευ προηγουμένου», ενώ στη συνέχεια γράφουν πως «χρόνια τώρα χιλιάδες αγνών φιλάθλων ανάμεναν την αναμέτρηση στον στίβο της ευγενικής άμιλλας των παιδιών του “Αποέλ” και της “Ομόνοιας”». Όσον αφορά τον σχολιασμό της εφημερίδας για τις δύο ομάδες, έγραψαν πως «το “Αποέλ” είναι η μεγάλη ομάδα με τις μεγάλες εκλάμψεις στους δύσκολους αγώνες» και «η “Ομόνοια” (…) διαθέτοντας στελέχη παγκύπριου κύρους θ’ αγωνιστεί προς το “Αποέλ” σαν ίσος προς ίσο».
Την επόμενη μέρα, Κυριακή 25 Οκτωβρίου, ο «Νέος Δημοκράτης» είχε τίτλο «Στη χθεσινή τιτανομαχία του Γ.Σ.Π. το Αποέλ επεβλήθη της Ομόνοιας με 2-0 εξαιτίας δύο λαθών της άμυνας της». Στο κείμενο-περιγραφή του αγώνα, η εφημερίδα αναφέρθηκε στα γεγονότα πριν τον αγώνα, έκανε κριτική στον τρόπο που έπαιξαν οι δύο ομάδες και σε ποδοσφαιριστές, ενώ στη συνέχεια περιέγραψε κάθε φάση του αγώνα.

Το πρώτο παιχνίδι
Στις 24 Οκτωβρίου 1953, ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια αναμετρήθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους, με τους γαλαζοκίτρινους να κερδίζουν 2-0. Το πρώτο τέρμα στην ιστορία των αναμετρήσεων των δύο ομάδων πέτυχε στο 11΄ ο Σιαντρής με σουτ από σημείο έξω από την περιοχή μετά από λάθος της άμυνας της Ομόνοιας, ενώ στο 40΄ σημειώθηκε το δεύτερο τέρμα, με την εφημερίδα να μην ξεκαθαρίζει ποιος από τους Ππόλο ή Σιαντρή ήταν ο σκόρερ. Συγκεκριμένα γράφουν πως «μ’ ένα ελαφρό πλασάρισμα Ππόλου – Σιαντρή κύλισε (σ.σ. η μπάλα) στα δίκτυα της Ομόνοιας».

Πριν το παιχνίδι εκτυλίχθηκαν συγκινητικές στιγμές, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία έγραψε πως «οι δύο ομάδες μπήκαν αδελφωμένες στο γήπεδο υπό τις μυριόστομες επευφημίες των φιλάθλων». Στη συνέχεια «τα παιδιά της Ομόνοιας κρατούν στο χέρι μπουκέτα λουλούδια, καταλαμβάνουν το ημικύκλιο (…), ζητωκραυγάζουν τρεις φορές υπέρ του Αποέλ και προσφέρουν τις ανθοδέσμες ο καθένας σ’ ένα αντίπαλο στο στίβο της ευγενικής άμιλλας». Ακολούθως ήταν η σειρά των παικτών του ΑΠΟΕΛ: «Τα παιδιά του Αποέλ με ισάξια αθλητοπρέπεια ζητωκραυγάζουν τρεις φορές υπέρ της Ομόνοιας κι αρχίζει η μεγάλη ποδοσφαιρική τιτανομαχία».

Στο πρώτο 45λεπτο ο ΑΠΟΕΛ είχε την υπεροχή και έφτασε στα δύο γκολ («δύο αληθινές ατυχίες που μπορούσαν κ’ έπρεπε ν’ αποφευχθούν», σύμφωνα με τον «Νέο Δημοκράτη»), ενώ στο β΄ μέρος η Ομόνοια ισορρόπησε και έφτασε κοντά στο τέρμα, αφού έφτιαξε πολλές ευκαιρίες.

Οι εισπράξεις του αγώνα ανήλθαν στις 500 λίρες, αφού σύμφωνα με τον «Νέο Δημοκράτη» στον αγώνα σημειώθηκε η «μεγαλύτερη συρροή φιλάθλων της τελευταίας δεκαετίας».

Οι ομάδες έπαιξαν με τους:
Ομόνοια: Πέπη, Τάκη, Ψύλλο, Λιονταρή, Τσιαλή, Γιωρκάτζιη, Σωτήρη, Γιάννο, Στέφο, Κώτσιο, Λυμπουρή. Στο β΄ ημίχρονο έπαιξαν ο τερματοφύλακας Σαββίδης και ο Ζωδιάτης.
ΑΠΟΕΛ: Αντρίκκο, Στυλιανόπουλο, Ταλιάνο, Αναστασιάδη, Λαζαρίδη, Λοΐζο, Γρηγοριάδη, Αντρέα, Ππόλο, Σιαντρή, Νίκο.

www.kathimerini.com.cy

Αναδρομές: Τελευταία Ενημέρωση