ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΔΗΚΟ: Η εκλογή Αναστασιάδη δυσκολεύει την εθνική συνεννόηση

Το Δημοκρατικό Κόμμα εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Σε μια ειλικρινή και έντιμη προσπάθεια εθνικής συνεννόησης και πολιτικής συνεργασίας για την έξοδο από την κρίση και την ανάκτηση της αξιοπιστίας του κομματικού συστήματος, το ΔΗ.ΚΟ. ανέλαβε προ τριμήνου την πρωτοβουλία να καλέσει όλες τις ηγεσίες και τα κόμματα σε ένα διάλογο που θα τους επέτρεπε να μετατρέψουν το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις Προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2013 σε γόνιμη περίοδο αναζήτησης και σχεδιασμού μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για το μέλλον της Κύπρου.

Σκοπός της πρότασης αυτής είναι:

α. να παραμεριστούν οι κομματικοί ανταγωνισμοί, οι προσωπικές φιλοδοξίες και οι ανώφελες συγκρούσεις,

β. να αναδειχθούν τα πραγματικά προβλήματα και να αναιρεθούν τα ψεύτικα διλήμματα,

γ. να αναζητηθούν οι πραγματικές συγκλίσεις και τα αυθεντικά διακυβεύματα που αφορούν στο σήμερα και το αύριο της πατρίδας μας και του λαού μας,

ώστε όταν αυτός πια βρεθεί μπροστά στην κάλπη των Προεδρικών εκλογών να μπορεί να κάνει τις επιλογές του έχοντας πλήρη τη γνώση, την επίγνωση και τη συνείδηση των εναλλακτικών λύσεων και των συνεπειών του, τόσο ως προς την ικανοποίηση των εθνικών μας δικαίων όσο και ως προς την επιστροφή της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης και ευημερίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινούμενο το ΔΗΚΟ επεδίωξε και είχε μια σειρά πρώτων διερευνητικών επαφών με το σύνολο των κομματικών δυνάμεων και των ηγεσιών τους.

Στο πλαίσιο αυτών των επαφών ζήτησε, άλλωστε, απ’ όλες τις πλευρές να αναβάλουν τη λήψη των οριστικών τους αποφάσεων, προκειμένου να δοθεί ο χρόνος των αναζητήσεων που ίσως θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μία κοινής αποδοχής υποψηφιότητα, προσωπικότητας της οποίας τα χαρακτηριστικά να είναι συμβατά με τις προτεραιότητες ενός κοινού προγράμματος διακυβέρνησης.

Η επικύρωση της υποψηφιότητας του κ. Νίκου Αναστασιάδη από το πολιτικό συμβούλιο του ΔΗΣΥ αποτελεί ασφαλώς αναμφισβήτητο δικαίωμα αλλά και ευθύνη του κόμματός του.

Δε μπορεί, όμως, να μην επισημάνει ότι με τη μονομερή αυτή απόφασή του ο ΔΗΣΥ δυσκολεύει την προσπάθεια της εθνικής συνεννόησης και των προγραμματικών συγκλίσεων χωρίς τετελεσμένα και προκαθορισμένους όρους.

Θέλουμε, παρόλα αυτά, να ελπίζουμε ότι, έστω κι έτσι, τόσο ο κ. Αναστασιάδης όσο και το κόμμά του δε θα θελήσουν να δυναμιτίσουν τη διακομματική συμμετοχή στο διάλογο που οφείλουμε όλοι μας να διεξαγάγουμε ενώπιον του κυπριακού λαού.

Επιδιώκοντας τη συνεργασία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, είναι αυτονόητο ότι το ΔΗ.ΚΟ. θα επιδιώξει παράλληλα τη συνεννόηση μεταξύ των συγγενικότερων ιδεολογικά δυνάμεων με τις οποίες βρίσκεται σε συνεχή διάλογο είτε με κατ΄ιδίαν είτε με κοινές συναντήσεις.

Οφείλουμε να υπογραμμίσουμε για μια ακόμα φορά ότι το ζητούμενο των πρωτοβουλιών και των προτάσεων του ΔΗΚΟ δεν είναι η καταγραφή των συσχετισμών μεταξύ Δεξιάς, Κέντρου και Αριστεράς, αλλά η υπέρβαση αυτών των διαχωρισμών μέσα από το σχηματισμό πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών του ευρύτερου δυνατού φάσματος, της μεγαλύτερης συναίνεσης και της ευρύτερης δυνατής αποδοχής, ώστε να προκύψουν μέσα από τις επιδιωκόμενες προγραμματικές συγκλίσεις ισχυροί και αξιόπιστοι συνασπισμοί εξουσίας, που θα εγγυώνται, με τη συνοχή και τη στρατηγική τους συνέπεια, την άμεση εφαρμογή ενός αποτελεσματικού σχεδίου εθνικής διακυβέρνησης».

www.kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση