ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συγκρουσιακός, με ανακρίβειες και χωρίς προοπτική

Για τη σημερινή κατάσταση της χώρας ευθύνονται όλοι οι άλλοι πλην του ιδίου

Συγκρουσιακός με ανακρίβειες, αντιφάσεις και για μια ακόμα φορά χωρίς πρόταση που να δίνει διέξοδο στα σημερινά προβλήματα και οποιαδήποτε προοπτική εμφανίστηκε ο Πρόεδρος στη  συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Παρασκευή το απόγευμα για την εσωτερική διακυβέρνηση.

Ο Δ. Χριστόφιας έδειξε να αδυνατεί να αντιληφθεί την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία αφού αρκετές φορές αναφέρθηκε στον επιτυχή, όπως τον χαρακτήρισε, τρόπο με τον οποίο ο ίδιος και η κυβέρνηση αντιμετώπισαν την κρίση, λέγοντας συγκεκριμένα ότι η πολιτική της κυβέρνησης για στήριξη της ανάπτυξης και της εξυγίανσης της οικονομίας και η απόρριψη της σκληρής λιτότητας δικαιώθηκε πλήρως, αποφεύγοντας να εξηγήσει γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήρθε με νέες συστάσεις για το τι θα πρέπει να κάνουμε (οι οποίες στην ουσία ήταν μια επανάληψη του κειμένου που μας είχε δώσει η Επιτροπή πριν ένα χρόνο), με τις οποίες μάλιστα κατέταξε την Κύπρο, μαζί με την Ισπανία, στις πιο επίφοβες και με μεγαλύτερες ανισορροπίες οικονομίες, αλλά και γιατί αφού η διαχείριση ήταν ορθή, για πρώτη φορά αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο ένταξης της χώρας στο μηχανισμό στήριξης.  

Το πιο σημαντικό βέβαια είναι ότι με τις τοποθετήσεις του δεν άφησε κανένα παράθυρο ελπίδας ότι προτίθεται να λάβει μέτρα που θα οδηγήσουν τη χώρα σε πορεία ανάκαμψης. Απέκλεισε με ξεκάθαρο τρόπο το ενδεχόμενο να προχωρήσει στις αναγκαίες- σύμφωνα και με το ίδιο το υπουργείο του- τομές για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, τονίζοντας φορτικά ότι δεν θα δεχθεί να πληρώσουν για την κρίση οι εργαζόμενοι, είπε ότι δεν προτίθεται να κουτσουρέψει τα προνόμια των δημοσίων υπαλλήλων (και ενώ κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για στρεβλώσεις και υπερπρονόμια που δόθηκαν στο δημόσιο τομέα) τη στιγμή που άφησε ανοικτό η Κύπρος να μην πετύχει το στόχο του 2.5% στον οποίο δεσμεύτηκε, λέγοντας ότι δεν χάθηκε και ο κόσμος αν δεν τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας.  

Ανακρίβειες και αντιφάσεις 
Υπέπεσε όμως και σε άλλες αντιφάσεις αλλά και ανακρίβειες. Χαρακτήρισε ως κινδυνολόγους όσους έλεγαν ότι η Κύπρος θα έμπαινε στον μηχανισμό στήριξης την ίδια ώρα που απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων άφησε ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ ερωτηθείς κατά πόσο τον βρίσκουν σύμφωνο οι συστάσεις της Επιτροπής τις οποίες ο ίδιος δεσμεύτηκε να υιοθετήσει, και με τις οποίες- αντίθετα με τον υπουργό Οικονομικών που τοποθετήθηκε θετικά- ο γ.γ. του ΑΚΕΛ εξέφρασε τη διαφωνία του, είπε ότι δεν υπέγραψε τις συστάσεις που όμως υπόγραψε εκ μέρους της κυβέρνησης ο τότε μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στην Ε.Ε., κ. Μαυρογιάννης. Επέμεινε επίσης ότι για το γεγονός ότι σήμερα η Κύπρος βρίσκεται αποκλεισμένη από τις αγορές απόλυτα υπεύθυνες είναι οι τράπεζες, αγνοώντας τι γεγονός ότι η κυβέρνηση του για ένα μεγάλο διάστημα προχώρησε σε ανεξέλεγκτο δανεισμό με αποτέλεσμα οι αγορές ν μην είναι σίγουρες για το ότι η Κύπρος θα μπορεί να αναταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, κάτι που με έμμεσο τρόπο είπε και ο πρόεδρος.  

Επίθεση σε όλους, αιχμές για τοποθετήσεις Γ. Βασιλείου
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εμφανίστηκε και πάλι συγκρουσιακός, βγάζοντας μια άσχημη εικόνα. Χαρακτήρισε ως τραυματικές τις σχέσεις του με τον πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, για την κατάσταση στην οικονομία χρέωσε τα πάντα στις τράπεζες και την αντιπολίτευση ενώ αιχμές άφησε τόσο κατά του πρώην υπουργού του Κ. Καζαμία (για τα καζίνα αλλά και τις δεσμεύσεις που έδωσε κατά τη θητεία του) όσο και του Γ. Βασιλείου, για τον οποίο είπε υποτιμητικά ότι προσθέτει "τη φωνούλα του" στους επικριτές της κυβέρνησης. Αιχμές άφησε και για τον νυν υπουργό Οικονομικών, λέγοντας ότι δεν διαθέτει την πολιτική εμπειρία και υπομονή που διαθέτει ο ίδιος. Με τον τρόπο αυτό πέραν του αδειάσματος, άφησε σαφέστατα να εννοηθεί ότι επενέβη όπως και επί εποχής Χ. Σταυράκη σταματώντας προτάσεις για μέτρα που το υπουργείο Οικονομικών του θεωρούσε ως αναγκαία.

Η δε άρνηση του να αναλάβει τις οποιοσδήποτε ευθύνες και όσον αφορά το Μαρί, κάνοντας επίθεση κσι στον Π.Πολυβίου τον οποίο ο ίδιος διόρισε για να συντάξει το πόρισμα, συνόψισε την εικόνα που έβγαλε αυτούς τους 50 μήνες, μια εικόνα παντελής άρνησης να δει και τις ευθύνες της δικής του προεδρίας, τα δικά του λάθη και παραλήψεις. Αυτό που για ακόμα μια φορά είπε ο Πρόεδρος ήταν ότι για τη σημερινή κατάσταση της χώρας- την οποία έτσι κι αλλιώς χαρακτήρισε ως θετική- ευθύνονται όλοι οι άλλοι πλην του ιδίου.     

Βασικά σημεία στις απαντήσεις του Προέδρου 

- Λυπάμαι για το Μαρί, αλλά δεν φταίω εγώ.

- Δεν είναι λόγω του Μαρί που δεν θα επαναδιεκδικήσω.

- Στο θέμα της επένδυσης του Κατάρ, δεν φταίμε εμείς αλλά αυτοί ήρθαν και ήθελαν να επενδύσουν.

- Υπεύθυνος για την Οικονομική πολιτική είναι ο Πρόεδρος (και όχι οι υπουργοί). Είπαμε πως δεν θα λάβουμε αλλά μέτρα.

- Δεν αποκλείω να μπούμε σε μηχανισμό στήριξης. Υπάρχουν πολλοί τύποι μηχανισμού στήριξης, και εμείς δεν θα έχουμε αυτόν της Ελλάδος.

- Εμείς βγάλαμε τον Γιώργο Βασιλείου Πρόεδρο, και έχω πάντα ένα καβγά με αυτόν στα θέματα οικονομίας. Ο Γιώργος είναι νεοφιλελεύθερος και απέτυχε η θεωρία του για την οικονομία.

- Αν δεν πιάσουμε τον στόχο του 2.5%, δεν χάθηκε ο κόσμος, επειδή πήγε ένας υπουργός (Καζαμίας) και υποσχέθηκε στους Ευρωπαίους 2.5%.

- Δεν θα δοθούν άδειες για καζίνα από αυτή τη κυβέρνηση.

- Τραυματικές οι εμπειρίες μου με τον φίλο μου Θανάση (Ορφανίδη), επειδή ήθελε να καταπατήσει όλα τις εργασιακές κατακτήσεις.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χριστόφιας: Παράδοση πλέον η ομοβροντία εναντίον μου
Ολόκληρη την ομιλία του Προέδρου Χριστόφια 
ΔΗΣΥ: «Ο Χριστόφιας προσέβαλε τον Γιώργο Βασιλείου»
ΕΔΕΚ: Ο Πρόεδρος μετακυλύει ευθύνες 
Οικολόγοι: Απέτυχε να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα ο Πρόεδρος
ΕΥΡΩΚΟ: Ωραιοποίησε την τραγική κατάσταση ο Πρόεδρος
ΑΚΕΛ: Απάντησε στους αφορισμούς ο Πρόεδρος
ΔΗΚΟ: Αυτοκριτική ανέμενε από τον Πρόεδρο ο λαός

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση