ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γιατί ο αντιπρόεδρος της Τρ. Κύπρου στήριξε Τραμπ

Γ. Ρος: Ήταν κατά μεγάλο βαθμό, συμβολικά όσα λέχθηκαν στην προεκλογική

Η εκλογή Ντόναλτ Τραμπ έχει φέρει την παγκόσμια κοινή γνώμη προ, δυσάρεστης για τους πλείστους, εκπλήξεως. Δεδομένου του ιστορικού αλλά και ιδιόρρυθμου χαρακτήρα του Αμερικανού μεγιστάνα, ο προεκλογικός αγώνας ήταν οτιδήποτε άλλο παρά εύκολος. Τεράστια συμβολή, όμως, προς την επίτευξη αυτής της ιστορικής νίκης, που πριν από έναν χρόνο διαφαινόταν ως όνειρο θερινής νυκτός, είχε ο αντιπρόεδρος και μέτοχος της Τράπεζας Κύπρου, Γ. Ρος.

Ο δισεκατομμυριούχος μέτοχος της κυπριακής τράπεζας, διετέλεσε ως σύμβουλος οικονομικής πολιτικής στο επιτελείο Τραμπ, όπως επίσης και υπεύθυνος για την προσέλκυση δωρεών καθώς συγκαταλεγόταν, μεταξύ άλλων, στον κατάλογο των θεματοφυλάκων του επόμενου Προέδρου (presidential trustee). Πρόκειται για πρόσωπα που είναι οι βασικοί χορηγοί (και γενικότερα οι άνθρωποι οι οποίοι οργανώνουν τις χορηγίες) της εκστρατείας του Τραμπ και τυγχάνουν ιδιαίτερης εκτίμησης από τον ίδιο «τόσο για την αφοσίωσή τους στο κόμμα όσο και για

την εισφορά τους στην πιο ιστορική εκλογική αναμέτρηση της εποχής μας», όπως είχε εξάλλου δηλώσει ο Τραμπ σε συνέντευξή στη Wall Street Journal. Ο Γ. Ρος ηγείτο της συγκεκριμένης ομάδας. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, ο κ. Ρος είναι ένα από τα ονόματα που ακούγονται για το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. 

Ριζοσπαστικές αλλαγές

Ο κ. Ρος εξήγησε τους λόγους γιατί υποστήριξε τον Ντόναλτ Τραμπ για Πρόεδρο των ΗΠΑ, σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC, στην οποία τόνισε την έλλειψη «πολιτικής ορθότητας» ως το κυριότερο προσόν του Τραμπ, όπως επίσης και την ιδιαίτερη προσοχή που επιδεικνύει στη μεσαία τάξη της Αμερικής. «ένας από τους λόγους για τον οποίο είμαι υποστηρικτής του είναι διότι πιστεύω ότι χρειαζόμαστε μία πιο ριζοσπαστική, νέα προσέγγιση για την κυβέρνηση, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, από ό,τι είχαμε πριν» είπε ο κ. Ρος. «Νομίζω ότι ο λόγος για τον οποίο το φαινόμενο Τραμπ έχει γίνει τόσο σημαντικό είναι επειδή η μεσαία τάξη και η κατώτερη μεσαία τάξη της Αμερικής δεν έχουν πραγματικά ωφεληθεί τα τελευταία δέκα με δεκαπέντε χρόνια από οικονομική δραστηριότητα και ότι ο κόσμος είναι απηυδισμένος και θέλει κάτι διαφορετικό. Λοιπόν, ψηφίζουμε μόνο όποιους είναι στο ψηφοδέλτιο και οι επιλογές μας είναι μεταξύ Κλίντον-Τραμπ. Για μένα είναι πολύ εύκολη επιλογή», είχε πει ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου.     

Παράλληλα, βάσει δηλώσεων στην «Κ» από πηγές στην Τράπεζα Κύπρου, θεωρητικά, η εκλογή Τραμπ ίσως βοηθήσει την Κύπρο υπό την έννοια ότι ο κ. Ρος είναι πολύ πιθανόν να προσπαθήσει να προστατεύσει τις επενδύσεις του περίγυρού του. Εξάλλου, μόνο η βαρύτητα του ονόματος και οι διασυνδέσεις του, είναι από μόνες τους μια δυνατή εγγύηση για κίνηση διαδικασιών πίσω από κλειστές πόρτες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το τελευταίο σημείο δεν θα έπρεπε να ήταν αμελητέο, παραπέμποντας σε πρόσφατη, αλλά και σπάνια, έκκληση του κ.  Άκερμαν προς την Ε.Ε. για οικονομική υποστήριξη της λύσης, σημειώνοντας ότι «όπως εκείνη η παρέμβαση έχει λειτουργήσει θετικά υπέρ μας, έτσι και ο κ. Ρος μπορεί να κάνει ανάλογες κινήσεις».

Εμπορικό έλλειμμα

Σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, όπου παραχώρησε διάλεξη στα κεντρικά γραφεία της Τρ. Κύπρου, με θέμα «Οι θυμωμένοι ψηφοφόροι», ο κ. Ρος δήλωσε ότι είναι υπέρ του ελεύθερου εμπορίου, «όμως οι πολιτικές μας δεν με αφήνουν απόλυτα ικανοποιημένο σχετικά με το εμπορικό έλλειμμα της χώρας». Ο Ντόναλτ Τραμπ «θα προσπαθήσει σίγουρα να μειώσει αυτό το έλλειμμα, όπως σίγουρα θα μειώσει τη διαφορά σε στρατιωτικές δαπάνες» μεταξύ των ΗΠΑ και των υπόλοιπων άλλων κορυφαίων χωρών, γεγονός που βρίσκει τον Γ. Ρος σύμφωνο, καθώς και θα κλείσει τα σύνορα.

Όσον αφορά στρατιωτικές δαπάνες, σαφώςο κ. Ρος δεν εννοεί ότι θα μειωθούν οι στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ, και φυσικά ούτε ότι θα πρέπει αυτές να αυξηθούν για να φτάσουν τους υπόλοιπους, καθώς οι δαπάνες των ΗΠΑ είναι σχεδόν τετραπλάσιες του δεύτερου, που είναι η Κίνα. Ο κ. Ρος αναφέρεται σε παλαιότερες δηλώσεις του Τραμπ, όπου είχε καλέσει τις υπόλοιπες χώρες (όπως τη Ν. Κορέα και Ιαπωνία) να αυξήσουν σημαντικά τις δαπάνες τους και το πυρηνικό τους οπλοστάσιο. Το τελευταίο σημείο είναι εξάλλου μία και από τις πιο αμφιλεγόμενες θέσεις του νέου Προέδρου των ΗΠΑ. Η ιδέα φαίνεται να είναι να αναγκάσει τις άλλες χώρες να αυξήσουν δραματικά τις στρατιωτικές τους δαπάνες, για να μην είναι μόνο οι ΗΠΑ που αναγκάζονται να ξοδεύουν τόσο μεγάλο μέρος του ΑΕΠ τους, κάνοντας έτσι και την οικονομία των ΗΠΑ ανταγωνιστικότερη. Και θα είναι ανταγωνιστικότερη, διότι αφενός το κόστος των άλλων κυβερνήσεων θα αυξηθεί δραματικά, αλλά, αφετέρου, διότι θα αυξηθούν οι πωλήσεις (αμερικανικού) στρατιωτικού υλικού, καθώς, όπως άφησε να εννοηθεί ο Ντ. Τραμπ, θα αναγκάζονται χώρες όπως η Ν. Κορέα να μισθώνουν τις στρατιωτικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Σημειώνεται, ότι από την ανακοίνωση της εκλογής Τραμπ στην Προεδρία, οι μετοχές εταιρειών που κατασκευάζουν όπλα, έχουν εκτοξευτεί.

Ρος: Υπερβολικός ο Τραμπ αλλά ωφελιμότερος για την οικονομία

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της WL Ross & Co. είχε πει την ημέρα των εκλογών ότι: «Νομίζω κάτι ισοδύναμο με τρίτη θητεία του Μπαράκ Ομπάμα (αναφερόμενος σε ενδεχόμενη νίκη της Κλίντον) σημαίνει ότι θα πάμε σε ύφεση μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Εξάλλου, η ανάκαμψη που βιώσαμε είναι η πιο αδύναμη που είχαμε εδώ και δεκαετίες».

Η χρηματιστηριακή αγορά, η οποία είχε ευνοήσει μία νίκη της Κλίντον, δεν θα απογοητευτεί από την προεδρία Τραμπ, δήλωσε ο κ. Ρος. «Από τη στιγμή που ο Τραμπ ανακοινώσει τις επιλογές του Υπουργικού Συμβουλίου, η αγορά θα αισθανθεί καλύτερα», είχε σημειώσει και δικαιώθηκε, καθώς μετά το αρχικό μούδιασμα των αγορών με την ανακοίνωση της εκλογικής νίκης του Αμερικανού μεγιστάνα, οι δείκτες πήραν για τα καλά τα πάνω τους μετά και την ομιλία του τελευταίου και την διαρροή ονομάτων που είναι πιθανά για το Υπουργικό Συμβούλιο.

Παρόλα αυτά, ο κ. Ρος παραδέχθηκε ότι η δέσμευση του Ντόναλτ Τραμπ να εξαλείψει το χρέος των 19 τρισ. δολαρίων σε δύο θητείες, αξίωση που έχει εγείρει κατά τη διάρκεια συνέντευξης με την εφημερίδα Washington Post, τον Απρίλιο, ήταν κάπως «φαντασιακή», λέγοντας ότι ορισμένα από τα μαθηματικά του υποψηφίου, όσον αφορά σε αυτή την οικονομική φιλοδοξία μάλλον δεν βγαίνουν. «Τα μαθηματικά της Χίλαρι Κλίντον είναι λανθασμένα, τα μαθηματικά Ντόναλντ, πιθανότατα, είναι επίσης λανθασμένα. Νομίζω ότι θα πρέπει να λαμβάνονται αυτά που λέγονται κατά τη διάρκεια της εκστρατείας περισσότερο ως συμβολικά», είχε τονίσει, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι οι οικονομικές προοπτικές επί Τραμπ είναι σαφώς θετικότερες.