ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με εμπνέει οτιδήποτε μας περιβάλλει

Ο ζωγράφος Νίκος Λαδόμματος άνοιξε το ατελιέ του για καλό σκοπό, ενισχύοντας το Ίδρυμα Σοφία για τα παιδιά

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Ο Νικόλας Λαδόμματος είναι ένας καλλιτέχνης που μοιραία άρχισε να ανακατεύεται με πινέλα και χρώματα, στο εργαστήρι του πατέρα του, του Ανδρέα Λαδόμματου. Στα 17 του, όταν έπρεπε να αποφασίσει τι θα σπουδάσει η επιλογή του έκλινε προς τα καλλιτεχνικά κάτι που έκανε πραγματικότητα στη Μεγάλη Βρετανία, όπου σπούδασε Γραφιστική και Visual Communications.

Ο Νικόλας Λαδόμματος δεν εφησυχάζει, και βρίσκεται συνεχώς σε ένα δημιουργικό πανδαιμόνιο «ξέρεις, δεν είμαι από αυτούς που πρέπει να τελειώσουν κάτι για να αρχίσω κάτι άλλο, όταν νιώσω ότι με έχει κουράσει ένας πίνακας που ζωγραφίζω, παίρνω στοιχεία του και ξεκινάω να κάνω κάτι άλλο, ένα μικροέπιπλο, ένα φωτιστικό, όταν νιώσω ότι πήρα τις αποστάσεις μου, επιστρέφω στον πίνακα και τον τελειώνω». Από τι εμπνέεται ο Νικόλας Λαδόμματος τον ρωτώ; Απ’ ό,τι μας περιβάλλει, από τα στοιχεία της φύσης περισσότερο, από τη θάλασσα, το νερό, τα πετρώματα, αλλά δεν περιορίζομαι μόνο σε αυτά. Μου αρέσει να πειραματίζομαι με διάφορες τεχνικές και υλικά». Πώς τραβάει ο καλλιτέχνης το ενδιαφέρον του θεατή, πώς τον κρατάει όχι μόνο ως θεατή, αλλά και ως εν δυνάμει αγοραστή; «Προσπαθώντας συνεχώς να σκέφτεται νέα πράγματα, να έχει καινοτόμες ιδέες, γενικά να προσπαθεί να είναι σε μία διαρκή καλλιτεχνική κίνηση», και αν αποτύχει στην προσπάθειά του να φέρει το καινούργιο; «Ε, τότε ακόμα καλύτερα. Εγώ θα προσπαθήσω την επόμενη φορά να γίνω ακόμα καλύτερος, είναι ένα είδος πρόκλησης», μου απαντάει. «Η τέχνη μου συνεχώς αλλάζει, η θεματολογία μου εξελίσσεται, η τεχνική μου περνάει από διάφορα στάδια. Επειδή πουλάνε ίσως τα αφηρημένα μου δεν σημαίνει ότι θα παραμείνω σε αυτά», θα πάρετε το ρίσκο να κάνετε κάτι που ίσως να μη συγκινήσει το κοινό «οπωσδήποτε θα το κάνω, θα πεισμώσω όμως για να κάνω κάτι καλύτερο στο μέλλον.

Τέχνη για καλό σκοπό

Ο Νικόλας Λαδόμματος άνοιξε το στούντιό του και παρουσίασε έργα του, με ποσοστό 20% από τις πωλήσεις να προσφέρεται στο Ίδρυμα Σοφία για τα Παιδιά, τον ρώτησα αν με αυτό τον τρόπο νιώθει ότι εμπορευματοποιεί την τέχνη του, η απάντησή του ξεκάθαρη «όχι, φυσικά. Δεν θα είχε διαφορά αν έκανα την έκθεση σε μία γκαλερί, που θα έπαιρνε ποσοστό επί των πωλήσεων. Σε αυτή την έκθεση το ποσοστό πάει σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη και αυτό είναι τόσο σημαντικό. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνω, έχω συμμετάσχει και άλλες φορές σε τέτοιου είδους δράσεις επειδή με γεμίζει». Ο Νικόλας Λαδόμματος έχει σχεδιάσει 4 σειρές αναμνηστικών γραμματοσήμων για το Τμήμα Ταχυδρομικών Υπηρεσιών και μέχρι σήμερα παρουσίασε πέντε ατομικές εκθέσεις.

ΣΚΡΙΝΑΚΙ

Ίδρυμα Σοφία για τα παιδιά

Το Ίδρυμα «Σοφία για τα παιδιά» ιδρύθηκε το 2008 από Κύπριους εθελοντές με στόχο να συμβάλει στη καταπολέμηση της φτώχειας και των συνεπειών της, κυρίως σε ό,τι αφορά την πιο ευαίσθητη από τις κοινωνικές ομάδες, τα παιδιά.

Το Ίδρυμα λειτουργεί με βάση δωρεές που γίνονται και έσοδα τα οποία προκύπτουν από ειδικά προγράμματα, δράσεις και εκδηλώσεις που διοργανώνουμε. Παράλληλα με τη δραστηριότητα του Ιδρύματος στην Κένυα δημιουργήθηκε το ειδικό πρόγραμμα «Μαγειρεύω και Προσφέρω» για ολοήμερα δημοτικά σχολεία στην Κύπρο. Στόχος μας σε αυτό το πρόγραμμα είναι η παροχή πρακτικής βοήθειας με τη δημιουργία μίας μόνιμης υποδομής για τα σχολεία και τη συμμετοχή άνεργων μητέρων από τις επηρεαζόμενες κοινότητες. Το Ίδρυμα «Σοφία για τα παιδιά» επικεντρώνει τις δράσεις του στο δικαίωμα κάθε παιδιού να ονειρεύεται τη ζωή με αξιοπρέπεια, όχι μόνο ως δυνατότητα επιβίωσης σήμερα, αλλά με προοπτική και ελπίδα για το μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Αναδρομές: Τελευταία Ενημέρωση