ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι εξελίξεις δείχνουν ότι η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε πρόωρα

Οι εκλογές ισοδυναμούν με αποτυχία της τελευταίας απόπειρας της δικής μας γενιάς για λύση

«Το μυαλό του κ. Αναστασιάδη έχει χωριστεί σε δύο μέρη, το ένα σκέφτεται τη λύση και το άλλο τις εκλογές του επόμενου έτους. Το έχω πει και στον ίδιο», λέει ο Μουσταφά Ακιντζί στη συνέντευξή του στην «Κ», προσθέτοντας ότι οι τελευταίες εξελίξεις (σ.σ. αναφορά στο ενωτικό δημοψήφισμα) έδειξαν ότι η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε πρόωρα και η ατμόσφαιρα των εκλογών είναι ήδη γεγονός. Αυτό, όπως ισχυρίζεται ο Τ/κ ηγέτης, δεν αφήνει να γίνουν βήματα προς τη λύση, ενώ θεωρεί ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για μια ομοσπονδιακή λύση.

–Ποιοι είναι οι βασικοί προβληματισμοί σας σχετικά με την πορεία των συνομιλιών;
–Το τόνιζα εξαρχής, ότι το τέλος του 2016 ήταν ο τελικός στόχος, μια σημαντική ημερομηνία και έπρεπε να διασφαλίσουμε την επίτευξη αυτού του στόχου. Διότι στην πορεία ενδεχομένως να άλλαζε η αμερικανική ηγεσία και δεν γνωρίζαμε το ενδιαφέρον μιας νέας διοίκησης για την Κύπρο. Τελικά, μας πρόλαβαν οι αμερικανικές εκλογές και άλλαξε η αμερικανική ηγεσία. Μέχρι στιγμής δεν έχουν επιδείξει ενδιαφέρον. Τονίσαμε ότι μέχρι το τέλος του 2016 θα έχουμε νέο γ.γ. του ΟΗΕ. Τελικά ήρθε. Φαίνεται ότι επιδεικνύει ενδιαφέρον για το Κυπριακό. Δεν θα ήθελα να δημιουργήσω λάθος εντύπωση σε αυτό το ζήτημα. Επίσης, ενδέχεται να έρθουν στο προσκήνιο οι έρευνες στο ζήτημα του φυσικού αερίου, και πιθανόν σε αυτό το πεδίο όπου επιθυμούμε να υπάρξει συνεργασία, να έχουμε νέες εντάσεις.

–Σύμφωνα με όσα επισήμως ανακοινώθηκαν σύντομα θα ξεκινήσουν οι νέες έρευνες στην ΑΟΖ.
–Μας περιμένει νέα εστία έντασης εκεί. Εκτός κι αν προκύψει κάποια σημαντική εξέλιξη στις συνομιλίες μέχρι τότε. Επίσης, υπάρχουν εκλογές στη νότια Κύπρο, τον Φεβρουάριο του 2018, στις οποίες αποδίδω μεγάλη σημασία. Γι’ αυτό δηλώσαμε με επιμονή ότι δεν έχουμε πολύ χρόνο και πρέπει να κινηθούμε γοργά και ζητήσαμε τη διευθέτηση των ανοιχτών ζητημάτων.

–Να εστιάσουμε λίγο σε αυτό το ζήτημα.

–Στην πραγματικότητα αναφερόμαστε σε 8-10 ζητήματα. Στο περιουσιακό έχουμε 3-4 ζητήματα. Στη διακυβέρνηση, ζητήματα όπως η εκ περιτροπής προεδρία και η ενεργή συμμετοχή στις αποφάσεις. Υπάρχουν ζητήματα όπως το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, το Πρωτογενές Δίκαιο και η νόμιμη απολυτότητα. Υπάρχει και το ζήτημα της ίσης μεταχείριση των πολιτών της Τουρκίας με τους πολίτες της Ελλάδας.

–Αναφέρεστε στις 4 ελευθερίες;
–Θεωρώ ότι ο όρος «4 ελευθερίες» δεν είναι πολύ ορθός. Πρόκειται για το ζήτημα της ίσης μεταχείρισης των πολιτών της Ελλάδας και της Τουρκίας. Αυτό το ζήτημα είναι στο τραπέζι εδώ και καιρό. Επίσης, μαζί με αυτά τα θέματα, υπάρχουν τα πεδία του Εδαφικού, της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Αν καταφέρουμε να συμφωνήσουμε στα προαναφερθέντα θα παραμείνουν ανοιχτά κάποια μικρότερα ζητήματα, όπως η προετοιμασία των Συνταγμάτων και των ομόσπονδων νόμων. Αυτά θα μπορούσαν να προετοιμαστούν έγκαιρα εντός του 2017, ώστε να δοθεί στις κοινότητες το κατάλληλο χρονικό διάστημα για να λάβουν τις αποφάσεις τους. Με αυτό τον τρόπο θα οδηγηθούμε στα δημοψηφίσματα. Εμείς αυτή την οπτική γωνία είχαμε.

–Τώρα άλλαξε;
–Όταν καταθέταμε την εν λόγω άποψη, πιστεύαμε ότι η προεκλογική περίοδος στη νότια Κύπριο θα ξεκινούσε μετά τον Μάιο. Τώρα, οι τελευταίες εξελίξεις μας έδειξαν ότι η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε πρόωρα. Μας χωρίζει ένας χρόνος από τις εκλογές, όμως η ατμόσφαιρα των εκλογών είναι ήδη γεγονός. Η τελευταία απόφαση της βουλής (σ.σ. για το ενωτικό δημοψήφισμα) και οι σχετικές αναλύσεις, σε αυτό το συμπέρασμα μας οδηγούν.

Τούτων λεχθέντων σας προβληματίζει, αντιλαμβανόμαστε, ενδεχόμενη πρόθεση Νίκου Αναστασιάδη για τις εκλογές;
–Ναι. Το επεσήμανα και στον ίδιο. Τονίζω το εξής: Το μυαλό του κ. Αναστασιάδη έχει χωριστεί σε δύο μέρη, το ένα σκέφτεται τη λύση και το άλλο τις εκλογές του επόμενου έτους. Υπό αυτές τις συνθήκες, πώς θα διορθωθούν τα λάθη και πώς θα πραγματοποιηθούν βήματα προς την κατεύθυνση της λύσης;

–Έχετε όμως κάποια ένδειξη;
–Φτάνουν σε μας πληροφορίες ότι στο ζήτημα της εκ περιτροπής προεδρίας, το ΑΚΕΛ δηλώνει στον κ. Αναστασιάδη ότι ήρθε η ώρα για να πραγματοποιήσει ένα βήμα. Ωστόσο, ο κ. Αναστασιάδης δεν εννοεί να εκπέμψει το εν λόγω μήνυμα στην κοινότητά του. Πρόκειται για ένα θέμα που έγινε αποδεκτό στο Σχέδιο Ανάν. Ο ίδιος το είχε ψηφίσει. Το ΑΚΕΛ το είχε αποδεχθεί και εξακολουθεί να τονίζει ότι το αποδέχεται. Δηλαδή, σε αυτό το ζήτημα έχει την υποστήριξη των κομμάτων που εκπροσωπούν την πλειοψηφία της κοινωνίας. Ωστόσο, ο Αναστασιάδης δεν εννοεί να προετοιμάσει την κοινότητά του σε αυτά τα ζητήματα.

–Εσείς έχετε κάνει ανάλογα βήματα;
–Έκανα. Αν σε αυτή τη φάση ήρθε στο προσκήνιο ο χάρτης, αυτό οφείλεται στη δική μας στάση. Αν έγινε για πρώτη φορά η Πενταμερής Διάσκεψη, οι προσπάθειές μας είχαν καθοριστικό ρόλο. Και όλα αυτά, παρά την κριτική που αντιμετωπίσαμε στο εσωτερικό. Άλλη πολύ σημαντική εξέλιξη είναι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία των συνομιλιών, τα έξι κεφάλαια ξεκίνησαν να συζητούνται εναλλάξ. Διότι μέχρι σήμερα συζητούνταν μονάχα τέσσερα κεφάλαια. Για τα επόμενα έλεγαν «στο τέλος» και τα ξεπερνούσαν. Τελικά, αυτό «το τέλος» δεν ερχόταν ποτέ. Για πρώτη φορά μεταφέραμε στο προσκήνιο αυτό το ζήτημα. Αυτό δείχνει την αποφασιστικότητά μας για λύση. Δεν σκεφθήκαμε να καθυστερήσουμε τις συνομιλίες. Εξηγήσαμε σε όλους ότι το Εδαφικό θα επιλυθεί με βάση, περίπου, το ποσοστό της τάξης του 29%. Προσπαθήσαμε να προετοιμάσουμε τον λαό μας γι’ αυτό. Όμως δεν βλέπουμε να τηρεί την ίδια στάση ο κ. Αναστασιάδης. Γι’ αυτό και ερωτώ: Εάν ο κ. Αναστασιάδης έχει πλέον επικεντρώσει την προσοχή του στις εκλογές, τότε πώς θα πραγματοποιήσει αυτά τα βήματα;

–Από τα συμφραζόμενα να συμπεράνουμε ότι οι συνομιλίες ενδέχεται να οδηγηθούν σε αδιέξοδο;
–Αυτή τη στιγμή στον ορίζοντα των συνομιλιών έχουν πυκνώσει τα μαύρα σύννεφα και εξαρτάται από τον κ. Αναστασιάδη αν θα διαλυθούν. Πρέπει να κάνει βήματα. Επιθυμώ να συζητήσω αυτά τα ζητήματα με τον ίδιο.

–Από ό,τι έχετε πει για να διαλυθούν τα σύννεφα αναμένετε από τον κ. Αναστασιάδη κάποιες πρωτοβουλίες που θα απευθύνονται στην ε/κ κοινότητα;
–Ο ίδιος πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες παρόμοιες με αυτές που ανέλαβα εγώ σε σημαντικά ζητήματα. Πρέπει να εκπέμψει ορθά μηνύματα στην κοινότητά του. Να σας πω ξεκάθαρα το εξής: Σε περίπτωση που η προσπάθεια για τη λύση συσχετιστεί με τις εκλογές και τελικά δεν καταφέρουμε να βρούμε μια διέξοδο, δεν δείξουμε αποφασιστικότητα, δεν πραγματοποιηθούν βήματα που να δείχνουν με ξεκάθαρο τρόπο την αποδοχή της πολιτικής ισότητας των Τ/κ, αυτό το εγχείρημα θα αναβληθεί για μετά τις εκλογές. Αυτό θα σημαίνει ότι θα αποτύχει και η τελευταία απόπειρα λύσης της δικής μας γενιάς. Δεν γνωρίζω τι θα πράξουν οι επόμενες γενιές. Υποθέτω ότι θα έρθουν στο προσκήνιο διαφορετικά μοντέλα διευθέτησης.

–Αναφέρεστε σε μοντέλα διαφορετικά από αυτό της ομοσπονδίας;
–Δεν ξέρω. Εγώ βρίσκομαι σε αυτό το αξίωμα και δεν γίνομαι ένας δεύτερος Ταϊφούρ Σοκμέν (σ.σ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Χατάι (Αντιόχειας), η οποία έγινε κομμάτι της Τουρκίας το 1939). Γνωρίζετε πολύ καλά τι σημαίνει αυτό. Δεν υιοθέτησα ποτέ την ιδέα της «επαρχίας» (της Τουρκίας). Κατά τη διάρκεια της πολιτικής μου καριέρας εργάστηκα για την ομοσπονδιακή λύση. Όμως γνωρίζω το εξής: Αυτό το μοντέλο χάνει έδαφος. Οι νέες γενιές μεγαλώνουν ξεχωριστά. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, εάν έρθουν στο προσκήνιο ιδέες που θα επιβάλλουν στις νέες γενιές το όραμα της Ένωσης, τότε θα συζητήσουμε πολύ διαφορετικά σενάρια. Αυτός είναι ο προβληματισμός μου.

–Σε αυτή την περίπτωση εκπίπτει η πιθανότητα σύγκλησης της νέας Διάσκεψης στη Γενεύη;
–Θα δούμε. Στο πλαίσιο μιας ρεαλιστικής ανασκόπησης των τελευταίων εξελίξεων, μοιράζομαι μαζί σας τα προαναφερόμενα. Πρόκειται για τις επιθυμίες μου; Όχι. Εγώ επιθυμώ λύση στην Κύπρο. Γνωρίζουμε πάνω-κάτω τις παραμέτρους της λύσης. Στη νέα φάση ο κ. Αναστασιάδης έχει μεγάλες ευθύνες.


Η ιδέα της Ένωσης

«Η 20ή Ιουλίου 1974 και η 15η Νοεμβρίου 1983 είναι το αποτέλεσμα της ιδέας της Ένωσης. Ο Νίκος αναφέρεται σε αυτά τα ζητήματα για να υποβαθμίσει την αντίδραση της ε/κ πλευράς για την υπόθεση του «εορτασμού» του ενωτικού δημοψηφίσματος», λέει ο Μουσταφά Ακιντζί. Προσθέτει δε ότι ο ίδιος σε παρόμοιες περιπτώσεις τήρησε εντελώς διαφορετική στάση: «Στους εορτασμούς της 20ής Ιουλίου ήμουν εγώ που βγήκα και δήλωσα ότι το 1974 υπέφεραν και οι Ελληνοκύπριοι. Κατά τη διάρκεια της δικής μου προεδρίας, δεν πέταξαν μαχητικά, δεν υπήρξαν τεθωρακισμένα και βαρύς εξοπλισμός στους εορτασμούς. Η τελευταία παρέλαση πέρασε στην ιστορία ως μια παρέλαση, με πολύ μικρή παρουσία του στρατού». Ο Τ/κ ηγέτης λέει ακόμα ότι παίρνει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες για να συμβάλλει στην προσπάθεια κλίματος εμπιστοσύνης στις σχέσεις των δύο κοινοτήτων και ζητά από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη την άμεση απόσυρση της απόφασης για το ενωτικό δημοψήφισμα, καθότι θεωρεί ότι πρόκειται για ένα πολυδιάστατο ζήτημα που θα έχει αντίκτυπο στην προσπάθεια λύσης του Κυπριακού.

Πρόσωπα: Τελευταία Ενημέρωση