ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο νέος πρόεδρος της Κύπρου

Του Αθανάσιου Έλλις

Του Αθανάσιου Έλλις

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξελέγη πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς να υποστηρίζεται από ένα εκ των δύο μεγάλων κομμάτων της χώρας. Το προεδρικό σύστημα της Κύπρου δίνει μεγάλες εξουσίες στον ένοικο του προεδρικού μεγάρου, ωστόσο η ιδιαιτερότητα της μη στήριξης του νέου προέδρου ούτε από τον Δημοκρατικό Συναγερμό ούτε από το ΑΚΕΛ δημιουργεί ένα πρωτόγνωρο πλαίσιο διακυβέρνησης. Ο 49χρονος πρώην διπλωμάτης, που διετέλεσε κυβερνητικός εκπρόσωπος και στη συνέχεια ανέλαβε υπουργός Eξωτερικών, θα χρειαστεί να επιστρατεύσει τις διπλωματικές του ικανότητες για να επιτυγχάνει συναινέσεις και συμβιβασμούς στην προώθηση προτεραιοτήτων και την ψήφιση νομοσχεδίων.

Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, παρά τις ενστάσεις κάποιων αξιωματούχων, ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο νέος πρόεδρος έχει ξεκάθαρο ευρωατλαντικό προσανατολισμό. Ταυτόχρονα, δεν μπορεί να αγνοήσει τις ιδιαίτερες συνθήκες που αφορούν τη χώρα του και κυρίως το γεγονός ότι το Κυπριακό αποτελεί ένα διεθνές πρόβλημα με το οποίο ασχολούνται τα Ηνωμένα Εθνη και οι κρίσιμες και καθοριστικές αποφάσεις λαμβάνονται από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει επίσης ένα ιδιαίτερα ισχυρό χαρτί που είναι η στενή του σχέση με τον απόδημο κυπριακό ελληνισμό και ιδιαίτερα την ομογένεια της Αμερικής, την οποία είναι βέβαιο ότι θα αξιοποιήσει.

Η σκυτάλη περνάει στη νέα γενιά Κυπρίων· ελπίδα όλων, να πετύχει εκεί που οι προηγού- μενοι απέτυχαν.

Προφανώς θα κριθεί από τις επιλογές που θα κάνει και, τελικά, τις πολιτικές που θα εφαρμόσει.

Η προσωπικότητά του διευκόλυνε την αρμονική συνεργασία του με τις κυβερνήσεις Σαμαρά, Τσίπρα και Μητσοτάκη, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί όποιο πολιτικό σκηνικό και αν προκύψει στις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα. Η επιλογή του να κατέβει ως ανεξάρτητος υποψήφιος μπορεί να προκάλεσε τριβές και εντάσεις, αλλά δικαιώθηκε στην κάλπη. Πέρα από τις υπαρκτές διαφορές μεταξύ των υποψηφίων, οι οποίες αναδείχθηκαν ενίοτε και με έντονο τρόπο κατά την προεκλογική εκστρατεία, αλλά και τις εντάσεις στο εσωτερικό του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Συναγερμού από τον οποίο προέρχεται ο κ. Χριστοδουλίδης, είναι ενθαρρυντικές οι πολλές δηλώσεις περί ενότητας που ακολούθησαν μετά την εκλογή του νέου προέδρου. Αλλωστε, ο αντίπαλος του κ. Χριστοδουλίδη στον δεύτερο γύρο, ο επίσης διπλωμάτης καριέρας Ανδρέας Μαυρογιάννης, είναι εξαιρετικά ευπρεπής, και πέρα από το πολύ καλό αποτέλεσμα που πέτυχε, εξέπεμψε ήθος και πολιτικό πολιτισμό.

Με δεδομένη την αυξημένη ανάγκη συναινέσεων στη διαχείριση του Κυπριακού, όλοι οφείλουν να παραμερίσουν τις όποιες προσωπικές πικρίες και να στηρίξουν τον 8ο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στις προσπάθειες που θα καταβάλει.

Η νίκη του Νίκου Χριστοδουλίδη φέρνει στην εξουσία τη νέα γενιά. Δεν είναι μόνο το νεαρό της ηλικίας του νέου προέδρου, αλλά και το γεγονός ότι ο ίδιος έχει δεσμευθεί να αξιοποιήσει στην κυβέρνησή του ανθρώπους νεότερης ηλικίας.

Με την πληγή του Κυπριακού ανοιχτή για σχεδόν μισόν αιώνα, η σκυτάλη περνάει στη νέα γενιά Κυπρίων· ελπίδα όλων, να πετύχει εκεί που οι προηγούμενοι απέτυχαν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Αθανάσιου Έλλις

Αθανάσιος Έλλις: Τελευταία Ενημέρωση