ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα διλήμματα Ανδρουλάκη και στο βάθος εκλογές

Του Αθανάσιου Έλλις

Του Αθανάσιου Έλλις

Οι εσωκομματικές εκλογές ολοκληρώθηκαν με επιτυχία. Η συμμετοχή ήταν τεράστια. Η νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη μεγάλη. Τώρα περνάμε στην επόμενη φάση.

Πώς θα χειριστεί το εσωτερικό κομματικό περιβάλλον; Προϋπόθεση για μια επιτυχή πορεία είναι η διασφάλιση της ενότητας. Κανείς δεν περισσεύει.

Ο 42χρονος πρόεδρος ξεκινά την προσωπική του πορεία οπλισμένος με τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και την πλήρη νομιμοποίηση που απορρέει από μια νίκη που έλαβε διαστάσεις θριάμβου.

Τώρα πρέπει να αποφασίσει πώς θα συμπεριφερθεί στους πρώην αντιπάλους του. Ενα πρώτο στίγμα έδωσε η τοποθέτηση συνεργατών των κ. Παπανδρέου και Λοβέρδου σε καίρια πόστα.

Ανάλογα ερωτήματα τίθενται και για τα «βαριά» ονόματα που βρίσκονται εκτός κομματικών οργάνων, αλλά χαίρουν ευρύτερης εκτίμησης (Βενιζέλος, Διαμαντοπούλου). Υπάρχει χρυσή τομή ανάμεσα στην ανανέωση και στην εμπειρία και γνώση;

Το επόμενο στάδιο αφορά τη χάραξη μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την οικοδόμηση ενός μεγάλου Κινήματος Αλλαγής/ΠΑΣΟΚ, που θα αποτελεί αξιόπιστη εναλλακτική.

Ο διακηρυγμένος στόχος του νέου αρχηγού είναι να ηγηθεί της Κεντροαριστεράς από θέση ισχύος. Γνωρίζει ότι δεν θα τον πετύχει εύκολα και σίγουρα όχι στο σύντομο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί έως τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Πόσο εφικτό είναι, και τι σημαίνει στην πράξη, το προεκλογικό του μήνυμα περί αυτονομίας του Κινήματος Αλλλαγής;

Τι είδους εναλλακτική συμπεριφορά θα υιοθετήσει ως απάντηση στη δική του επισήμανση ότι «η κοινωνία κουράστηκε από δύο κόμματα που επενδύουν στη διαίρεση, στην ανασφάλεια και στις άγονες πολιτικές αντιπαραθέσεις»;
Ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη περί αυτοδυναμίας έχει λογική και υποστηρίζεται από τα ποσοστά. Δεν ισχύει κάτι ανάλογο και για τον κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος πρέπει να αναζητήσει το δικό του ρεαλιστικό, υπεύθυνο και πειστικό αφήγημα.

Καθώς οι εθνικές εκλογές δεν θα αργήσουν, καλείται να αποφασίσει πώς θα κινηθεί όχι μόνον προεκλογικά, αλλά και μετεκλογικά.

Αν μετά τις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική, οι έδρες Νέας Δημοκρατίας και Κινήματος Αλλαγής εξασφαλίζουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τι θα πράξει;

Αν στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών, προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας κεντροαριστερή κυβέρνηση με συμμετοχή και άλλων κομμάτων, ή ακόμη και ένα συνασπισμό των τριών μεγάλων, τι στάση θα τηρήσει;

Ανάλογο δίλημμα θα τεθεί αν μετά και τις δεύτερες εκλογές η Ν.Δ. αδυνατεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Θα είναι ακόμη πιο μεγάλο, με την έννοια ότι άρνηση συμμετοχής σε κυβέρνηση θα σημαίνει την παράταση της πολιτικής αστάθειας και οικονομικής αβεβαιότητας, και τη διολίσθηση της χώρας σε τρίτες συνεχόμενες εκλογές.

Με τη νίκη Ανδρουλάκη φύσηξε ένας αέρας ανανέωσης. Ο σχεδόν ενστικτώδης ενθουσιασμός είναι δικαιολογημένος. Θα ακολουθήσει, και είναι λογικό, μια περίοδος χάριτος για τον νέο αρχηγό. Τα δύσκολα έπονται.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Αθανάσιου Έλλις

Αθανάσιος Έλλις: Τελευταία Ενημέρωση