ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η τεννέκκα που λέγαμε

Του Δημήτρη Δημητρίου

Του Δημήτρη Δημητρίου

twitter

Ο απολογισμός κάθε εκλογικής αναμέτρησης είναι απαραίτητος. Όχι τόσο για να πανηγυρίσουμε όσο για να εξαγάγουμε ποιοτικά συμπεράσματα, χρήσιμα για τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις και τη μέτρηση της εκλογικής συμπεριφοράς της κοινωνίας. Το σίγουρο είναι πως με προσεγγίσεις σαν αυτές που βλέπουμε όλη την εβδομάδα μετά τις εκλογές δεν βοηθάει ούτε το επίπεδο πολιτικού λόγου ούτε και θα επαναφέρει τους πολίτες και την κοινωνία στις εκλογικές διαδικασίες. Κάθε άλλο. Από τις εκλογές πάντως δεν βγήκαμε όλοι κερδισμένοι, άλλωστε αυτό δεν μπορεί να σταθεί με καμία λογική και στατιστική ανάλυση. Ούτε σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση αλλά και σε καμία άλλη.

Δεν θα αναλύσω το ποιοι είναι οι χαμένοι και ποιοι οι κερδισμένοι των εκλογών. Προσωπικά θα αναφερθώ
στο δικό μου κόμμα, στον Δημοκρατικό Συναγερμό και με αριθμούς που δεν σηκώνουν αμφισβήτηση. Και τι λένε αυτοί οι αριθμοί; Πως την Κυριακή εκλέξαμε τους περισσότερους δημοτικούς συμβούλους που
είχαμε ποτέ ως κόμμα. 180 σε σύνολο 478. Επίσης, στα κομματικά ποσοστά, στους δημοτικούς συμβούλους,
που είναι το μόνο που μπορεί να μετρηθεί και να συγκριθεί είτε με τις βουλευτικές εκλογές είτε με τις δημοτικές του 2011, ο ΔΗΣΥ καταγράφει ποσοστά της τάξεως του 37,3%,7% υψηλότερα από τον Μάιο και ελαφρώς χαμηλότερα από το 2011,που είναι και πέραν των 10% υψηλότερο από το δεύτερο κόμμα. Χωρίς πανηγυρισμούς και τυμπανοκρουσίες, οι αριθμοί αυτοί χρειάζεται να καταγράφονται για αναλύσεις και συγκρίσεις.

Σε ό,τι αφορά τις δημαρχίες, οι υποψήφιοι που υποστηρίχθηκαν από τον ΔΗΣΥ κέρδισαν στους 4 από τους 5 μητροπολιτικούς δήμους. Σε Πάφο, Λεμεσό και Αμμόχωστο, μάλιστα, έχοντας απέναντί τους συμπράξεις από όλα τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα. Η μάχη της Λεμεσού αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή στοίχημα για την ηγεσία του κόμματος. Η αντίδραση του κομματικού πυρήνα στην επιλογή Νικολαΐδη είναι νωπή στη μνήμη μας. Η νίκη στη Λεμεσό αποδεικνύει περίτρανα πως τα κριτήρια επιλογής και ψήφου της κοινωνίας σήμερα έχουν κατά πολύ ξεπεράσει τις κομματικές ντιρεκτίβες.Η ανατροπή στη συμπρωτεύουσστέλνει μηνύματα που πρέπει να το εισπράξουμε. Η ανάγκη για αλλαγη δεν βλέπει και δεν αθροίζει ούτε ποσοστά ούτε επιταγές. Λάθη σαφώς και έγιναν. Θα ήμουν αναξιόπιστος; αν σήμερα σας παρουσίαζα ένα ωραιοποιημένο αποτέλεσμα. Άλλωστε λάθη δεν κάνει όποιος μένει αδρανής. Και η πολιτική είναι μια δυναμική διαδικασία. Πόσο μάλλον η εκλογική διαδικασία. Το σημαντικό είναι πως με το αποτέλεσμα βλέπουμε ένα θετικότατο πρόσημο μπροστά. Και είναι αλήθεια πως η επόμενη μέρα ήταν μια πολύ καλή μέρα για τον Συναγερμό.

Παρ’ όλα αυτά οι εκλογές της περασμένης Κυριακής είναι οι εκλογές με το λιγότερο κομματικό χρώμα στην ιστορία των εκλογικών αναμετρήσεων στη χώρα μας. Και αυτό είναι πολύ λογικό δεδομένου πως είχαμε δημοτικές εκλογές. Οι συμπολίτες μας έπρεπε να διαλέξουν χωρίς έντονες κομματικές παρεμβάσεις τους τοπικούς τους άρχοντες που θα αποφασίζουν για όλα όσα έχουν να κάνουν με την καθημερινότητά μας. Και πιστεύω πως το πετύχαμε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Με αυτό δεν θέλω να δικαιολογήσω σε καμία περίπτωση τα υψηλότερα ποσοστά αποχής που καταγράφηκαν.Χρειάζεται όμως να μάθουμε να ζούμε με την αποχή και να μειώσουμε το ενδιαφέρον μας για όσους δεν συμμετέχουν. Ας το αυξήσουμε για αυτούς που συμμετέχουν. Έτσι ίσως να αυξήσουμε και τον αριθμό αυτών που συμμετέχουν.

Η συνεχής προσπάθεια για να βελτιωθούμε δεν πρέπει να μένει ένα σύνθημα. Γιατί όσες φορές είπαμε πως πήραμε τα μηνύματα της κοινωνίας και θα πράξουμε ό,τι πρέπει, δεν το κάναμε. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν. Και δεν υπάρχει πιο εύκολος τόπος για να ξεκινήσει κάποιος από το δικό του σπίτι. Και πιο εύκολος χρόνος από το τώρα. Και εμείς, στον Δημοκρατικό Συναγερμό, αυτό στοχεύουμε να κάνουμε. Άμεσα και αποτελεσματικά.

 

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Δημήτρη Δημητρίου

Δημήτρης Μ Δημητρίου: Τελευταία Ενημέρωση

X