ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νέοι επιχειρηματικοί ηγέτες

Του Δημήτρη Δημητρίου

Του Δημήτρη Δημητρίου

twitter

«Φωτεινές ιστορίες υπάρχουν. Με την τεχνολογία να έχει καταρρίψει τα σύνορα, έχουμε σήμερα συμπατριώτες μας που τολμούν και τα καταφέρνουν. Και εντός και εκτός Κύπρου. Χρειάζεται να πιστέψουμε ξανά στα πρότυπα. Και να τα βρούμε, να ταυτιστούμε».

Οι στρεβλώσεις στον τόπο μας δεν σταματούν δυστυχώς στο κουτσομπολιό μιας μικρής κοινωνίας που όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Έχουν αντίκτυπο και στην επιχειρηματικότητα και στον τρόπο που λειτουργούμε ακόμα και στις πιο δύσκολες οικονομικές εξισώσεις. Το ποσοστό αποτυχίας των επιχειρήσεων στη χώρα μας είναι αισθητά πιο χαμηλό από αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλων χωρών. Δύο είναι τα τινά, είτε είμαστε επιχειρηματικοί ατσίδες είτε φοβόμαστε να πούμε ότι αποτύχαμε. Και δυστυχώς ισχύει το δεύτερο και είναι ακόμα ένα απότοκο της νοοτροπίας μας και της έγνοιας μας να μη μαθευτεί πως κάποιος απέτυχε.

Οι φωτεινές ιστορίες δεν μας αρέσουν. Είτε από ζήλια είτε από κακία τις υποβαθμίζουμε, τις θάβουμε. Η αρνητική προδιάθεση που στη δική μας κοινωνία καλλιεργήθηκε εντέχνως και διαχρονικά προς στην ιδιωτική πρωτοβουλία και την επιχειρηματικότητα σίγουρα δεν βοηθάει. Το γεγονός πως το ρίσκο δεν βρίσκεται, ακόμα και σήμερα, στο «μενού του κυπριακού ονείρου» επίσης δεν βοηθάει. Μια σίγουρη δουλειά στο Δημόσιο, με όλο το πακέτο προνομίων που ξέρουμε κερδίζει, ακόμη, τις καρδιές και τις προτιμήσεις των νέων συμπατριωτών μας. Το κενό ηγεσίας, βέβαια, που υπάρχει σήμερα στον τόπο δεν οφείλεται μόνο στις παραμέτρους που αφορούν τρίτους, αλλά και στους ίδιους τους επιχειρηματίες.

Τα πιο πάνω είναι μερικά από τα συμπεράσματα της συζήτησης που διοργάνωσε την περασμένη Τετάρτη η Οργάνωση Νέων Επιστημόνων του ΔΗΣΥ με τίτλο «Νέοι Επιχειρηματικοί Ηγέτες». Και σίγουρα τα συμπεράσματα δεν ήταν μόνο τα πιο πάνω αρνητικά. Υπάρχουν και πολλά θετικά. Τα οποία χρειάζεται να αναδεικνύουμε και να τονίζουμε. Υπάρχουν εκεί έξω, στο παζάρι, χιλιάδες διψασμένοι νέοι, μάνατζερ και επιχειρηματίες που καθημερινά παλεύουν. Και δεν κοιτούν πίσω ή γύρω τους. Δεν ψάχνουν για να βολευτούν στη σιγουριά του Δημοσίου. Πιστεύουν στον εαυτό τους, ξέρουν πως χωρίς εντιμότητα δεν πρόκειται να πάνε μακριά. Ξέρουν να αξιοποιούν καλά τα νέα δεδομένα στην τεχνολογία. Δεν έχουν πρόβλημα να μοιραστούν τα «μυστικά» τους σε αντίθεση με τις προηγούμενες γενιές των επιχειρηματιών. Δεν φοβούνται την αποτυχία, έχουν συναίσθηση πως κύκλος είναι και η αποτυχία είναι στα πιθανά σενάρια.

Ο σεβασμός, η ειλικρίνεια, η αποφασιστικότητα, το θάρρος, το ρίσκο, η γρήγορη ανάλυση των δεδομένων, το τάιμινγκ, είναι χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα σήμερα για έναν ηγέτη. Και οι νέοι επιχειρηματικοί ηγέτες το ξέρουν καλά. Αντιλαμβάνονται πλήρως πως χρειάζεται να εμπνεύσεις το προσωπικό της εταιρίας σου και γνωρίζουν πως αυτό δεν μπορεί να γίνει με πρακτικές περασμένων δεκαετιών. Δεν τρέφουν αυταπάτες πως μπορούν να τα κάνουν όλα από μόνοι τους.

Η δικτύωση και οι συνέργειες είναι βασικά συστατικά στις μέρες μας. Η δημιουργικότητα, η καινοτομία, το να σκεφτόμαστε έξω από το κουτί, και αυτό να μη μένει σύνθημα είναι στο καθημερινό τσεκ λιστ στα σημειωματάριά τους. Αν είναι όμως κάτι που κράτησα από τη συζήτηση της Τετάρτης είναι πως δεν κάνουν εκπτώσεις στην ηθική και στην εντιμότητα. Είναι αποφασισμένοι να παλέψουν με το τέρας της διαπλοκής. Με τη γραφειοκρατία που δημιουργεί διαφθορά. Και αυτοί είναι οι καλύτεροι σύμμαχοί μας στον πόλεμο αυτό.

Φωτεινές ιστορίες υπάρχουν. Με την τεχνολογία να έχει καταρρίψει τα σύνορα, έχουμε σήμερα συμπατριώτες μας που τολμούν και τα καταφέρνουν. Και εντός και εκτός Κύπρου. Χρειάζεται να πιστέψουμε ξανά στα πρότυπα. Και να τα βρούμε, να ταυτιστούμε. Ας πιστέψουμε στους εαυτούς μας. Ας βρούμε τη χαμένη μας αυτοπεποίθηση. Και ας μην ντρεπόμαστε να μιλήσουμε για τα φωτεινά παραδείγματα του τόπου μας. Οι ηγέτες είναι γύρω μας. Ας τους βρούμε.

Βουλευτής ΔΗΣΥ Λευκωσίας | twitter: @dmdemetriou

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Δημήτρη Δημητρίου

Δημήτρης Μ Δημητρίου: Τελευταία Ενημέρωση