ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η πανδημία των ανεμβολίαστων

Του Γιώργου Κακούρη

Του Γιώργου Κακούρη

Οι προειδοποιήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Νόσων που δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη δεν μπορούν να είναι πιο ξεκάθαρες: λόγω της παραλλαγής Delta και του ότι το ποσοστό εμβολιασμών στον συνολικό πληθυσμό της ΕΕ δεν έχει ξεπεράσει το 70%, η κατάσταση τις γιορτές προβλέπεται δύσκολη αν δεν υιοθετηθούν αμέσως, και φυσικά αν δεν τηρηθούν, περιοριστικά μέτρα.

Ο ιός, λειτουργώντας βάσει των δικών του μηχανισμών και προκρίνοντας την επιβίωση και τη διασπορά του, και όχι το πώς νιώθουμε για την πανδημία ή αν πιστεύουμε σε αυτή, βρίσκει την ευκαιρία να εξαπλωθεί μέσω των ανεμβολίαστων και να εδραιωθεί με τις νέες παραλλαγές του.

Και αν κανείς δεν μπορεί να αποδώσει ευθύνη σε όσους για ιατρικούς λόγους δεν μπορούν να εμβολιαστούν ή στα παιδιά κάτω των 12 που δεν μπορούν αν δεν κριθεί ασφαλές από τους επιστήμονες.

Ίσως θα πρέπει όμως, όσοι είναι υγιείς, να σκεφτούν γιατί ακριβώς αρνούνται τον εμβολιασμό με ένα σκεύασμα το οποίο είναι πλέον διαθέσιμο παντού και έχει κριθεί πως τα όποια ρίσκα του είναι μικρότερα των θετικών του.

Και το οποίο σκεύασμα έχει αποδειχθεί πλέον καθαρά πως αποτρέπει μεγάλο αριθμό από σοβαρές νοσηλείες και πάρα πολλούς θανάτους από κορωνοϊό, μόνο και μόνο επειδή ο ιός εξαπλώνεται λιγότερο μεταξύ του γενικού πληθυσμού, έχει λιγότερες επιπτώσεις στην υγεία, δεν υπερφορτώνει το σύστημα υγείας και ως εκ τούτου όποιος νοσήσει μπορεί να λάβει την κατάλληλη φροντίδα.

Εκ των πραγμάτων, η πλειοψηφία των ενηλίκων στην Κύπρο και στην Ευρώπη επέλεξε τον δρόμο του ορθολογισμού, και έτσι αν και τα κρούσματα αυξάνονται, δεν αυξάνονται με τους ίδιους ρυθμούς η νοσηλεία και οι θάνατοι.

Και τα μέτρα που λαμβάνονται αυτή τη στιγμή στην Κύπρο και σε χώρες της Ευρώπης έχουν έναν κοινό παρονομαστή: τη διατήρηση μιας κάποιας κανονικότητας, αλλά και τη διασφάλιση πως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί δεν θα θέτουν σε κίνδυνο τους υπόλοιπους.

Κι εδώ προκύπτουν οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες που βλέπουμε από μειοψηφίες, όπως αυτές στην Ολλανδία και πρόσφατα στις Βρυξέλλες, κατά της χρήσης του ψηφιακού πιστοποιητικού ως εργαλείου πρόσβασης στον δημόσιο χώρο.

Πώς δικαιολογείται η αντίδραση για ένα μέτρο το οποίο μπορεί κάποιος να παραλληλίσει με μια νομοθεσία πως ουδείς δικαιούται να τρέχει με μεγάλη ταχύτητα στον δρόμο, ή να χρησιμοποιεί ληγμένα και χαλασμένα υλικά όταν μαγειρεύει για ένα εστιατόριο;

Τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας τα λένε όλα: στις χώρες της ΕΕ με ποσοστό εμβολιασμού άνω του 80%, οι θάνατοι περιορίζονται σημαντικά. Οι ανησυχίες για την ασφάλεια των νέων εμβολίων είναι σεβαστές, όμως οι θετικές επιπτώσεις τους είναι πλέον προφανείς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιώργου Κακούρη

Γιώργος Κακούρης: Τελευταία Ενημέρωση