ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Ευρώπη σε κίνηση

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Την πρόσβαση στην ενιαία αγορά των 27 ίσως κληθούν να πληρώσουν μέσω φορολογίας οι επιχειρήσεις, προκειμένου να αντληθούν πόροι για ενίσχυση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Η είδηση έσκασε σαν βόμβα όταν η Κομισιόν δημοσιοποίησε τις προθέσεις της για την εισαγωγή μιας νέας φορολογίας που εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει συνολικά 70.000 επιχειρήσεις, οι οποίες πραγματοποιούν ετησίως τζίρο άνω των €750 εκ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών αρχών, η προτεινόμενη φορολογία δεν θα ξεπερνά το 0,2% του τζίρου που πραγματοποιούν αυτές οι επιχειρήσεις. Η φορολογία, εφόσον εγκριθεί, θα τεθεί σε ισχύ το 2024 και εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό με το ποσό των €10 δισ. ετησίως.

Η Κύπρος δεν μπορεί παρά να παρακολουθεί με ικανοποίηση τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο αφού προς το παρόν ο αντίκτυπος είναι θετικός.

Ουσιαστικά, πρόκειται για φορολόγηση της ωφέλειας που έχουν οι συμμετέχοντες στην ενιαία αγορά προς ενίσχυση του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο στην πλήρη ανάπτυξή του θα διαθέσει το ποσό των 750 δισ. στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία. Αποτελεί συνεπώς μονόδρομο η εξεύρεση νέων πηγών εσόδων για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος που θα αναλάβει προκειμένου να υλοποιήσει τη συμφωνία Μέρκελ-Μακρόν, εφόσον εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια. Μεταξύ των επιλογών για αύξηση των εσόδων, η Κομισιόν εξετάζει και σειρά «πράσινων» φόρων.

Και ενώ η Κομισιόν ετοιμάζεται να ξετυλίξει το σχέδιο δράσης της για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, η ΕΚΤ συνεδριάζει αύριο σε μια καθοριστική συγκυρία για να εξετάσει τις περαιτέρω κινήσεις της. Η πρόεδρος της ΕΚΤ στο παρελθόν είχε αναφερθεί στο γεγονός ότι τα μέτρα νομισματικής πολιτικής έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα και ότι έφτασε η «ώρα των προϋπολογισμών», δηλαδή της δημοσιονομικής πολιτικής. Παρόλα αυτά, οι αγορές εκτιμούν ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα διευρυνθεί κατά 0,5 τρισ. ευρώ ενισχύοντας το υφιστάμενο, συνολικού ύψους €750 δισ. Οι όποιες αποφάσεις όμως θα πρέπει αυτήν τη φορά να λάβουν υπόψη τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει εν τω μεταξύ.

Οι σημαντικότερες αλλαγές που θα πρέπει να συνυπολογίσει η ΕΚΤ αφορούν τη γαλλογερμανική συμφωνία για το ταμείο ανάκαμψης, την τελευταία απόφαση του συνταγματικού γερμανικού δικαστηρίου που έχει ως στόχο να πλήξει την ανεξαρτησία της ΕΚΤ και τις χειρότερες, από τις αρχικές, προβλέψεις για τα μακροοικονομικά μεγέθη. Ακόμη και έτσι όμως θα είναι μεγάλη η έκπληξη των αναλυτών αν η ΕΚΤ δεν ανακοινώσει αύξηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Μάλιστα, μεγάλη συζήτηση γίνεται προκειμένου οι αγορές αυτές να διευρυνθούν έτσι ώστε να περιλάβουν και εταιρικά ομόλογα, που έχασαν πρόσφατα την επενδυτική βαθμίδα. Η προτεινομένη από πολλούς διαχειριστές κεφαλαίων αύξηση του προφίλ κινδύνου των αγορών που πραγματοποιεί η ΕΚΤ αυτήν την περίοδο, είναι ενδεικτική μια κατάστασης όπου οι αγορές έχουν εντελώς αποσυνδεθεί από την πραγματική οικονομία και αναμένουν τις παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών για να συνεχίσουν το ανοδικό πάρτι, σε μια περίοδο που ακόμη ανακοινώνονται νεκροί από την πανδημία.

Η Κύπρος δεν μπορεί παρά να παρακολουθεί με ικανοποίηση τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο αφού προς το παρόν ο αντίκτυπος είναι θετικός. Η αποφασιστικότητα που επιδεικνύει η ενωμένη Ευρώπη για στήριξη των χωρών πέραν του ότι βελτιώνει σημαντικά την ψυχολογία βραχυπρόθεσμα, θα προσφέρει μεσοπρόθεσμα μοναδικές ευκαιρίες για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις σε μια περίοδο που είναι εντελώς απαραίτητες.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση

Μέγα αγαθό

Το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ), εισέρχεται από αύριο 01.06.2020 στην τελική φάση εφαρμογής
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Οι θεματοφύλακες

Πόρτα στο άγνωστο αποτελεί η δεύτερη φάση της χαλάρωσης των μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω της υγειονομικής κρίσης του COVID-19 ...
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ο ασθενής

Το τελευταίο διάστημα γίναμε μάρτυρες άστοχων χειρισμών σε ό,τι αφορά την επανεκκίνηση της εκπαίδευσης
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Της Παιδείας

Η πρώτη πραγματική καταιγίδα που ενέσκηψε υφάρπαξε τη σκέπη της Παιδείας και άφησε να φανούν απροστάτευτα τα παιδιά μας ...
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ