ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

O πόλεμος των εμβολίων

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Καθώς έχουμε συμπληρώσει ένα χρόνο πανδημίας και η κόπωση σε όλα τα επίπεδα είναι εμφανής, η προσοχή όλων πλέον είναι στραμμένη σε αυτό που ονομάζεται ο «πόλεμος των εμβολίων». Η Ευρώπη, μετά την ψυχρολουσία που βίωσε όσον αφορά στην εκπλήρωση των συμφωνηθέντων από τις φαρμακευτικές εταιρείες, ανασυντάσσεται και λαμβάνει τα μέτρα της. Ο λόγος για την αντιπαράθεση που έχει ξεκινήσει με τον Άγγλο-Σουηδικό φαρμακευτικό γίγαντα AstraZeneca, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι θα παραδώσει σημαντικά χαμηλότερες από τις συμφωνημένες ποσότητες εμβολίων εντός του πρώτου εξαμήνου.

Η απάντηση στην αντιπαράθεση ήρθε την προηγούμενη εβδομάδα από την ιταλική κυβέρνηση, η οποία χρησιμοποιώντας σχετική νομολογία ακύρωσε την εξαγωγή 250.000 δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca προς την Αυστραλία! Το γεγονός έτυχε στήριξης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μόνο μεμονωμένο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Σύμφωνα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αυτό που έγινε στην Ιταλία μπορεί να επαναληφθεί ενώ δεν παρέλειψε μάλιστα να επικρίνει τη στάση που τηρεί η AstraZeneca λέγοντας ότι από τον Δεκέμβριο μέχρι και σήμερα παραδόθηκε μόλις το 10% της συμφωνίας που προέβλεπε για 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου.

Η νομοθεσία που εγκρίθηκε τον περασμένο Ιανουάριο έγινε για να θωρακιστεί η ΕΕ από τη δηλωθείσα αδυναμία των φαρμακευτικών να τιμήσουν τα συμβόλαιά τους, τα οποία σύμφωνα με αξιωματούχους αφορούσαν σε σημαντική επένδυση που επέτρεψε την παραγωγή των εμβολίων. Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό ποια άλλη χώρα ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει τη σχετική νομοθεσία, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο η κίνηση της Ιταλίας να λειτούργησε προληπτικά και να μην χρειαστεί άλλη αντίστοιχη ενέργεια. Από την πλευρά της AstraZeneca δεν υπήρξε μέχρι στιγμής καμία αντίδραση μιας και διαφάνηκε ότι η εταιρεία δεν επιθυμεί να δώσει συνέχεια ρίχνοντας λάδι στη φωτιά.

Η ουσία παραμένει ότι η μειωμένη ροή εμβολίων στην Ευρώπη δημιουργεί προβλήματα στην Ένωση και προκαλεί αντιπαραθέσεις μεταξύ των κρατών μελών και των θεσμικών οργάνων. Σημείο τριβής αποτελεί και το ρωσικής προέλευσης εμβόλιο sputnik 5,το οποίο προτού λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων βρίσκεται σε ευρωπαϊκό έδαφος προς χρήση από την Ουγγαρία και την Σλοβακία ενώ αναμένει παραλαβή και η Τσεχία. Η εξέλιξη ανάγκασε τα αρμόδια σώματα να αποταθούν άρον άρον στις ρωσικές αρχές για λήψη δεδομένων προκειμένου να ξεκινήσει η αξιολόγηση. Από την άλλη, χώρες της Βαλτικής αλλά και η Πολωνία προειδοποίησαν ότι το ρωσικό εμβόλιο θα χρησιμοποιηθεί ως διπλωματικό χαρτί για το μέλλον. Η Γερμανία, πάντως, τηρεί θετική στάση για το ρωσικό εμβόλιο αρκεί να λάβει ευρωπαϊκή έγκριση.

Το τελευταίο επεισόδιο αυτού του ιδιότυπου πολέμου έρχεται μέσα από την συμφωνία που ανακοίνωσε το ιταλο-ρωσικό εμπορικό επιμελητήριο και αφορά στην παραγωγή του sputnik 5 στην Ιταλία. Το εμβόλιο θα παραχθεί από ιταλο-ελβετική κοινοπραξία κάνοντας χρήση ρωσικών επενδύσεων ενώ το εργοστάσιο θα λειτουργήσει στη Λομβαρδία (περιοχή που πλήρωσε βαρύ τίμημα στο πρώτο κύμα της πανδημίας).

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, το εργοστάσιο θα λειτουργήσει τον Ιούλιο με συνολική παραγωγή που θα αγγίξει τα 10 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του 2021. Αυτό, όμως, που προκάλεσε ενδιαφέρον είναι η πρόνοια ότι, εφόσον το εμβόλιο τύχειι ευρωπαϊκής έγκρισης τότε οι δόσεις που θα παραχθούν θα κρατηθούν αποκλειστικά για χρήση στην Ιταλία! Στην αντίθετη περίπτωση, θα εξαχθούν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση