ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οικονομία και πολιτική

Κύριο Άρθρο

Κύριο Άρθρο

Καθώς συμπληρώνεται το παζλ των προεδρικών εκλογών με τους βασικούς σχηματισμούς να έχουν δημιουργηθεί, για την διεκδίκηση της προεδρίας ενόψει 2023, φτάνει σιγά-σιγά η στιγμή που θα πρέπει να ασχοληθούν με τον ελέφαντα στο δωμάτιο, που δεν είναι άλλος από την ακρίβεια. Με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο μέχρι και για διψήφιο πληθωρισμό, το κόστος διαβίωσης αποτελεί την έγνοια αλλά και τον τρόμο των πολιτών για ένα θέμα στο οποίο θα ήθελαν να ακούσουν προτάσεις από όσους επιθυμούν να αναλάβουν την διακυβέρνηση του τόπου. Οι εξαγγελίες προφανώς και θα πρέπει να στοχεύσουν στους πλέον ευάλωτους, αλλά με τρόπο που το δίχτυ προστασίας που θα προσφερθεί να αποδειχθεί ουσιαστικό και επαρκές γι’ αυτούς που το έχουν ανάγκη.

Η κυβέρνηση προφανώς και έχει τον πρώτο και καθοριστικό ρόλο για να δώσει απαντήσεις. Τοποθετήσεις που περιορίζονται σε εύκολες αναφορές, όπως «εισαγόμενη κρίση» θα πρέπει να αποφεύγονται πριν στρέψουν τους πολίτες μακριά από την πολιτική διαδικασία, η οποία για ακόμα μια φορά θα έχει αποδειχθεί ελλιπής στην αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων. Δυστυχώς για όλους τους εμπλεκόμενους, ο πληθωρισμός δεν είναι μεταβατικός όπως θα θέλαμε να συμβαίνει αλλά ήρθε για να καθορίσει την οικονομική ζωή για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Ούτε μπορεί να συνδεθεί με μια γρήγορη εκτόνωση στην ουκρανική κρίση, αφού, όπως μας ενημερώνει ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, οι συγκρούσεις μπορεί να συνεχιστούν για χρόνια με τις δυο πλευρές να αναλώνονται σε ένα πόλεμο φθοράς.

Άλλα θέματα, όσο σημαντικά και αν κρίνονται, την δεδομένη στιγμή δεν θα μπορέσουν να πάνε το θέμα αλλού αφού η προσοχή νοικοκυριών και επιχειρήσεων βρίσκεται πλέον στις τιμές των καυσίμων και άλλων βασικών προϊόντων. Ήδη καταγράφεται δυσαρέσκεια σε διάφορα μέρη του πλανήτη με πρώτη και καλύτερη την δημοτικότητα του προέδρου Μπάιντεν η οποία πλήττεται αφού θεωρείται υπεύθυνος για την διάβρωση της αγοραστικής δύναμης των Αμερικανών πολιτών.

Όπως συμβαίνει στην Αμερική, έτσι και στην Γαλλία, η παρούσα οικονομική κρίση προσφέρει έδαφος για ακραίες πολιτικές επιλογές. Μετά την σημαντική δυναμική που αποκτά η επιστροφή του προέδρου Τραμπ ως ο υποψήφιος των ρεπουμπλικάνων, η γαλλική πολιτική σκηνή είδε στις πρόσφατες εκλογές το αδιέξοδο που επεφύλαξε η κάλπη. Η άνοδος της ακροδεξιάς Λεπέν με δεκαπλασιασμό της κοινοβουλευτικής της παρουσίας ήρθε να συμπληρωθεί με την ανάδειξη στην αξιωματική αντιπολίτευση, ενός συνασπισμού αριστερών κομμάτων με ακραίο πολίτικό αφήγημα όπως είναι η έξοδος της χώρας από το ΝΑΤΟ.

Η προτίμηση των ψηφοφόρων σε πιο ακραίες επιλογές με αποτέλεσμα να μπλοκάρονται οι μεταρρυθμίσεις αποτελεί τρανή απόδειξη ότι τα κατά καιρούς προγράμματα, που εφάρμοσαν οι πιο μετριοπαθείς κυβερνήσεις, δεν πείθουν πια αφού δεν καταφέρνουν μέχρι στιγμής να προστατέψουν τους πολίτες από τις κρίσεις οι οποίες ολοένα και πιο συχνά κάνουν την εμφάνισή τους.

Πλέον, η προσοχή έχει στραφεί στην ανάπτυξη όπου η μάχη θα δοθεί στο μέτωπο της αποτροπής της ύφεσης, η οποία αποτελεί το βασικό σενάριο αν δεν προσεχθούν οι κινήσεις από μέρους των κεντρικών τραπεζών. Τα νομισματικά μέτρα για αντιμετώπιση της ακρίβειας έχουν ήδη ξεκινήσει με απώτερο στόχο να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός που συμπεριφέρεται πλέον ως μια πύρινη λαίλαπα, που έχει ξεφύγει στα αρχικά στάδια και κατακαίει ανεξέλεγκτα μεγάλες εκτάσεις δασικής γης προκαλώντας τεράστιες καταστροφές.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Κύριο Άρθρο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση

Η περίοδος της πανδημίας υπήρξε οικονομικά μια πολύ σημαντική περίοδος αφού καθόρισε και θα συνεχίσει να καθορίζει τις εξελίξεις ...
Κύριο Άρθρο
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Η περίοδος της πανδημίας είναι ιδιαίτερα σημαντική και θα πρέπει να αναλυθεί καθώς εκεί θα βρούμε τις ρίζες του πληθωρισμού ...
Κύριο Άρθρο
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δυστυχώς, τα χρόνια που προηγήθηκαν της πανδημίας ήταν χρόνια χαμηλής έντασης επενδύσεων και αυξημένης κατανάλωσης
Κύριο Άρθρο
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Η αμφισβήτηση των ενέργειων της ΕΚΤ είναι εύλογη αν αναλογιστούμε ότι η αύξηση στον πληθωρισμό οφείλεται στην άνοδο των ...
Κύριο Άρθρο
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ