ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πολιτικό χρηματιστήριο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Τα γεγονότα της ημέρας των Φώτων σημάδεψαν την αμερικανική ζωή σε βαθμό που συνεχίζουν να προκαλούν αντιδράσεις που μεγεθύνονται ώρα με την ώρα. Σε μια τέτοια εξέλιξη, παγκόσμιοι κολοσσοί που μέχρι πρόσφατα υποστήριζαν οικονομικά το ρεπουμπλικανικό κόμμα, αποφάσισαν να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους και να διακόψουν το χορηγικό τους πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, οι εταιρίες JPMorgan, Citigroup και Marriott International ανακοίνωσαν ότι, συνεπεία της επίθεσης που πραγματοποιήθηκε στο Καπιτώλιο η οποία κατέληξε και σε ανθρώπινες απώλειες, θα επανακαθορίσουν τη στάση τους έναντι των ρεπουμπλικάνων. Στο σκεπτικό της απόφασης περιλαμβάνεται πέραν της επίθεσης και η αρνητική ψήφος ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών στη διαδικασία επικύρωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων του Νοεμβρίου.

Ξεκινώντας με τη διεθνή αλυσίδα ξενοδοχείων Marriott, η οποία είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως, επιβεβαίωσε μέσω του εκπροσώπου της ότι οι 147 ρεπουμπλικάνοι που καταψήφιζαν το αποτέλεσμα των εκλογών στο Καπιτώλιο θα αφαιρεθούν από το πρόγραμμα χορηγιών της. Όσον αφορά στις δύο μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, η θέση τους είναι ότι η κατάσταση είναι τέτοια που τις αναγκάζει συνολικά να αναθεωρήσουν τις χορηγίες τους προς τους πολιτικούς και για την ώρα θα διακόψουν κάθε χορηγία που γίνεται σε ρεπουμπλικάνους και δημοκρατικούς πολιτικούς. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η JPMorgan μερικούς μήνες πριν τις εκλογές ενίσχυσε τα δυο στρατόπεδα με το ποσό των 900.000 δολαρίων από τα οποία το 60% διοχετεύθηκε στους ρεπουμπλικάνους. Σε σχετική της δήλωση η τράπεζα επισήμανε ότι αυτήν την περίοδο η κύρια προτεραιότητά της είναι να στηριχθούν αυτοί που πραγματικά το έχουν ανάγκη.

Στην περίπτωση της Citigroup τα αντίστοιχα ποσά την κρίσιμη περίοδο ανήλθαν στο ποσό των 740.000 δολαρίων. εκ των οποίων επίσης η πλειοψηφία (56%) κατέληξε στην πλευρά του προέδρου Τραμπ. Σε εσωτερική επικοινωνία προς όλο το προσωπικό, η τράπεζα ένιωσε την ανάγκη να τονίσει ότι καμία στήριξη δεν πρόκειται να δοθεί σε όσους δεν σέβονται τους νόμους της χώρας. Πέραν των συγκεκριμένων ονομάτων και άλλοι χορηγοί βρίσκονται αυτήν την περίοδο σε διαδικασία αναθεώρησης της στάσης τους έναντι των πολιτικών. Οικονομικό κόστος στην πλευρά Τραμπ αποφάσισε να προκαλέσει και μια εκ των εταιρειών ηλεκτρονικών πληρωμών που παρέχει υπηρεσίες στις ιστοσελίδες του απερχόμενου προέδρου και αφορούν στη διεκπεραίωση πληρωμών από υποστηρικτές του μέσα από διάφορες δράσεις, συμπεριλαμβανομένου του πολύ σημαντικού σε αυτήν τη θητεία merchandising.

Η άμεση διακοπή της χρηματοδότησης προς την πλευρά Τραμπ από συγκεκριμένους οργανισμούς σχετίζεται με τις παραινέσεις του απερχόμενου προέδρου προς τους υποστηρικτές του για να στηρίξουν οικονομικά την προσπάθεια να αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα των εκλογών σε ολόκληρη την αμερικανική επικράτεια μέσω δικαστικών αγώνων. Η εικόνα και μαζί το υπερπολύτιμο για τον ίδιο brand που φέρει το όνομά του, αποσυντίθενται με γοργούς ρυθμούς αφού, ακόμη και μη οικονομικοί φορείς σπεύδουν να διαχωρίσουν τη θέση τους. Στην προκειμένη, η ομοσπονδία γκολφ της Αμερικής αποφάσισε την ακύρωση των αγώνων πρωταθλήματος που ήταν προγραμματισμένοι να διεξαχθούν στα γήπεδα γκολφ του Τραμπ στο New Jersey. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος των διοργανωτών του δημοφιλούς αθλήματος στις ΗΠΑ, η ζημιά θα ήταν ανεπανόρθωτη αν είχαμε αγώνες στο συγκεκριμένο χώρο.

Στο πολιτικό χρηματιστήριο, ο πρόεδρος Τραμπ είδε την χρηματιστηριακή του αξία από τα ουράνια ύψη να κατακρημνίζεται σε διάστημα λιγότερο των δώδεκα μηνών. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση