ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 08:32
 

Πολύτιμο δώρο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, χωρίς να βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσαν την από κοινού συμφωνία τους αναφορικά με τη χρηματοδότηση του ταμείου ανάκαμψης, όπως είχε συμφωνηθεί το προηγούμενο διάστημα στο Eurogroup αλλά δεν είχε ξεκαθαριστεί ο τρόπος που θα τύγχανε χρηματοδότησης. Η κοινή πρωτοβουλία των δυο ηγετών ήρθε σε μια καίρια χρονική στιγμή μιας και είχαν αρχίσει να εντείνονται οι φωνές αμφισβήτησης όσον αφορά στις προοπτικές του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

Η ευρωπαϊκή στήριξη έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή όπου οι περιορισμοί αίρονται, οι οικονομίες ετοιμάζονται για επανεκκίνηση και σίγουρα η ανάκαμψη θα απαιτήσει σημαντικά κονδύλια.

Το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης θα είναι ύψους €500 δισ. και οι πόροι του θα διοχετευθούν για τη στήριξη οικονομικών κλάδων και περιοχών εντός της Ευρώπης που πλήγηκαν περισσότερο από την πανδημία. Το ταμείο, σύμφωνα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, αποτελεί τη βραχυπρόθεσμη παρέμβαση της Ευρώπης στην κρίση, ενώ στη συνέχεια θα δοθεί χρόνος για να συζητηθούν και οι μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να λάβουν χώρα. Η ευρωπαϊκή στήριξη έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή όπου οι περιορισμοί αίρονται, οι οικονομίες ετοιμάζονται για επανεκκίνηση και σίγουρα η ανάκαμψη θα απαιτήσει σημαντικά κονδύλια.

Η εξέλιξη, πέραν της αναντίρρητης χρησιμότητας των πόρων του ταμείου, είναι πρωτίστως ιστορική. Είναι ιστορική γιατί η αφετηρία των δυο μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη. Η Γαλλία, σε αγαστή συνεργασία με την Ιταλία και την Ισπανία, πίεζε για το πρώτο ευρωομόλογο με βασικό επιχείρημα το «αν όχι τώρα, πότε;». Η Γερμανία, από την άλλη, ως επικεφαλής της ομάδας που περιελάμβανε τις Ολλανδία και Δανία, απέρριπτε την ιδέα αφήνοντας να διαρρεύσει ότι η έκδοση ενός τέτοιου ομολόγου θα ισοδυναμούσε με δώρο.

Η Ευρώπη, όμως, έχει «χτιστεί» μέσα από τους συμβιβασμούς της, οι οποίοι ενίοτε υπήρξαν και ιστορικοί. Ένας τέτοιος χαρακτηρισμός ταιριάζει και σε αυτήν την περίπτωση αν αναλύσουμε τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτός ο συμβιβασμός. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο γαλλογερμανικός άξονας, θα αντληθεί το ποσό των €500 δισ. μέσω δανεισμού που θα αναλάβει η Κομισιόν και θα διατεθεί όχι ως δανεισμός αλλά ως απευθείας πληρωμή στο επηρεαζόμενο μέρος (κλάδος ή περιοχή). Η αποπληρωμή του δανείου θα συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό 2021-2027 μεγεθύνοντάς τον κατά το ποσό του δανείου.
Η μεγάλη υποχώρηση που έκανε η Γερμανία την τελευταία στιγμή είναι ότι στην ουσία αποδέχθηκε την αμοιβαιοποίηση του χρέους αφού το δάνειο δεν το αναλαμβάνει η κάθε χώρα ξεχωριστά, αλλά η Κομισιόν εκ μέρους όλων, βάζοντας ως εγγύηση τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό που δημιουργείται από τις αναλογικές συνεισφορές όλων των χωρών. Η υποχώρηση της Γαλλίας βρίσκεται στην αποδοχή της αρχής ότι οι απευθείας χρηματοδοτήσεις θα ενισχύουν τα συγκεκριμένα προγράμματα που θα δημιουργηθούν και δεν θα αξιοποιηθούν ως ένεση στα κρατικά ταμεία.

Τα «πολύ καλά νέα», όπως χαρακτηρίζονται από τα υψηλά δώματα της Ευρώπης, προκειμένου να γίνουν πράξη θα πρέπει να κυρωθούν από τα εθνικά κοινοβούλια όλων των χωρών διότι απαιτείται αύξηση του προϋπολογισμού. Θα πρέπει, δηλαδή, η πρόταση να περάσει από τη γερμανική βουλή αλλά και από τα κοινοβούλια των Ολλανδών και των Δανών. Το σίγουρο είναι ότι η Άνγκελα Μέρκελ, βαδίζοντας προς το τέλος μια μακράς και πετυχημένης πολιτικής σταδιοδρομίας, προσφέρει στο Γάλλο πρόεδρο ένα πολύτιμο δώρο που θα μπορεί να αξιοποιήσει στην δύσκολη συνέχεια.

ΣΧΟΛΙΑ

Η ουσία όμως είναι ποιός θα τα πληρώσει, όταν η πιο πλούσια γεννιά που έζησε δημιούργησε τόσα πολλά χρέη...

Αρμαγεδών
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Ο γενικώς Ελεγκτής, τα νεύρα του Νίκαρου και ο ακραίος λαϊκισμός

«Νίκαρε φταίεις που διορίζεις τον κάθε αππωμένο... είχες και άλλες επιλογές αλλά ήθελες να ικναοποιήσεις ...»
Αρμαγεδών  |  13:31

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Λάβετε το δάνειο σας τώρα σε 48 ώρες Καλό απόγευμα Θέλετε να είστε επιχειρηματίας, να ξεκινήσετε ...»
Dennis crouch  |  00:06

Για όλα φταίνε οι τράπεζες

«Βασικά η ευθύνες βαραίνουν την ΚΤΚ της οποίας η εκάστοτε διοικητές ήταν για τα κατσαρα.,.»
Αρμαγεδών  |  17:03

#PoliticsBlog Το Plan B του Νίκαρου, οι μετοχές του Πετρίδη και ο θυμωμένος πρίγκιπας 

«Κάποιοι πολιτικοί να αφήσουν τα προσωπικά τους τερτίπια και να στεφτούν το καλό του τόπου για να μην ...»
Leon  |  12:17

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση

Μέγα αγαθό

Το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ), εισέρχεται από αύριο 01.06.2020 στην τελική φάση εφαρμογής
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Οι θεματοφύλακες

Πόρτα στο άγνωστο αποτελεί η δεύτερη φάση της χαλάρωσης των μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω της υγειονομικής κρίσης του COVID-19 ...
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ο ασθενής

Το τελευταίο διάστημα γίναμε μάρτυρες άστοχων χειρισμών σε ό,τι αφορά την επανεκκίνηση της εκπαίδευσης
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Της Παιδείας

Η πρώτη πραγματική καταιγίδα που ενέσκηψε υφάρπαξε τη σκέπη της Παιδείας και άφησε να φανούν απροστάτευτα τα παιδιά μας ...
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ευκαιρία

Είναι διαχρονικό αξίωμα ότι η κρίση χρειάζεται ψυχραιμία και συλλογική σοφία
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Προσηλωμένοι

Mπαίνοντας στη Μεγάλη Εβδομάδα, ας παραμείνουμε προσηλωμένοι στον μεγάλο στόχο, να απαλλαγούμε το συντομότερο από τον εφιάλτη ...
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Πάμε περίπτερο

Πάμε περίπτερο

Η επιστροφή των πολιτών με τις επιβαλλόμενες προφυλάξεις στο περίπτερο τις Κυριακές, ως μια κίνηση στήριξης πολιτισμού και ...
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η Ε.Ε. δοκιμάζεται

«Δεν θα υπάρξει ειρήνη στην Ευρώπη, εάν οι πολιτείες ανασυσταθούν στη βάση της εθνικής κυριαρχίας»
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
X