ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προσπάθεια με φόντο τα Χριστούγεννα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Καθώς η Ευρώπη «παλεύει» με το δεύτερο κύμα έξαρσης της πανδημίας εφαρμόζοντας μέτρα εγκλεισμού, ένας δεύτερος σημαντικότερος εχθρός από την πανδημία βρίσκεται προ των πυλών και ακούει στο όνομα κούραση για εφαρμογή των μέτρων. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, η νέα αυτή διάσταση του προβλήματος της πανδημίας του κορωνοϊού αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρώπη σήμερα. Ήδη στην Ισπανία οι κινητοποιήσεις εναντίον των μέτρων περιορισμού έχουν λάβει διαστάσεις εξέγερσης σε διάφορες πόλεις της χώρας, αναγκάζοντας την αστυνομία να συγκρουστεί με τους διαδηλωτές. Οι δυναμικές διαδηλώσεις σε Μαδρίτη, Βαρκελώνη και Μάλαγα έχουν μέχρι στιγμής προκαλέσει συλλήψεις πολιτών και τραυματισμούς αστυνομικών.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός με τη σειρά του αναφέρθηκε στην ανάγκη να επιδειχθεί υπευθυνότητα, ενότητα και να γίνουν θυσίες προκειμένου να κερδηθεί αυτό το δεύτερο στοίχημα με την πανδημία. Αφορμή για τις κινητοποιήσεις στην ισπανική επικράτεια ήταν η κυβερνητική απόφαση για επέκταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης για ακόμη έξι μήνες, με αποτέλεσμα να επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις βραδινές ώρες και υποχρεωτικό κλείσιμο των εστιατορίων, μπαρ και πολιτιστικών χώρων.

Στο μήνυμά της προς το γερμανικό λαό, η Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε τους πολίτες να εφαρμόσουν τα μέτρα για ένα μήνα, με στόχο να δοθεί η δυνατότητα για χαλαρώσεις κατά την περίοδο πριν και κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων. Είναι στο χέρι όλων να στεφθεί η προσπάθεια του Νοεμβρίου, όπως την αποκάλεσε, με επιτυχία έτσι ώστε να γίνει ένα αποφασιστικό βήμα για την αντιμετώπιση της κατάστασης, που θα επιτρέψει να είναι ο Δεκέμβριος όσο πιο φυσιολογικός γίνεται. Σύμφωνα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, η πορεία των μέτρων θα επαναξιολογηθεί σε δεκαπέντε μέρες ενώ παραδέχθηκε ότι βρισκόμαστε ακόμα μακριά από το να δούμε φως στην άκρη του τούνελ όσον αφορά στην πανδημία. Δεν παρέλειψε, όμως, να σημειώσει ότι η κατάσταση αυτήν τη φορά θα είναι καλύτερη σε σχέση με την άνοιξη γιατί τώρα υπάρχουν καλύτερα τεστ και καλύτερα φάρμακα. Όσον αφορά στο εμβόλιο, οι προσδοκίες επικεντρώνονται στην έγκριση κάποιου σκευάσματος εντός των επόμενων μηνών.

Την ανάγκη νέων μέτρων για αποφυγή του κινδύνου κατάρρευσης του συστήματος των νοσοκομείων πρόταξε ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοινώνοντας μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο και για τον επόμενο μήνα. Η κατάσταση, σύμφωνα με τον Μπόρις Τζόνσον, είναι οριακή και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για υπερφόρτωση του συστήματος υγείας τις επόμενες εβδομάδες αν δεν ληφθούν μέτρα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μη λήψη μέτρων θα σημαίνει διπλασιασμό των θανάτων τον προσεχή χειμώνα σε σύγκριση με την προηγούμενη άνοιξη. Η πολιτική αντιπαράθεση πάντως δεν άργησε να ξεσπάσει με τους Εργατικούς να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι τα μέτρα τοπικού χαρακτήρα που εφάρμοζε όλο αυτό το διάστημα δεν απέδωσαν, με αποτέλεσμα να οδηγείται καθυστερημένα η χώρα σε εθνικό lockdown.

Η απόφαση για λήψη μέτρων εγκλεισμού από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συνοδεύεται και από επέκταση των σχεδίων στήριξης της εργασίας, με ανάληψη μέρους του μισθού από το κράτος, για όσους εργαζόμενους επηρεάζονται. Η νέα αυτή εξέλιξη στις ευρωπαϊκές οικονομίες, αν και μη αναμενόμενη, γίνεται προκειμένου να στηριχθεί η κατανάλωση κατά την πολύ σημαντική για την οικονομία περίοδο των Χριστουγέννων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση