ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Ευρώπη το 2020

Του Κώστα Ιορδανίδη

Του Κώστα Ιορδανίδη

cior@otenet.gr

Οταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ανεδείχθη πρωθυπουργός τον Ιανουάριο του 2015, η Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν ακόμη μία συγκροτημένη και στέρεη οντότητα, θωρακισμένη απόλυτα ώστε να εξουδετερώσει τις ερασιτεχνικές, επαναστατικές απόπειρες της νέας κυβερνήσεως, εξαναγκάζοντάς την σε οδυνηρή προσαρμογή στα ευρωπαϊκώς ισχύοντα. Αντίθετα, ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αναγκασμένος να κινηθεί, κατά το νέο έτος, σε μίαν Ευρώπη, στην οποία από την 31η Ιανουαρίου 2020 δεν θα ανήκει πλέον το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τον πρόσφατο εκλογικό θρίαμβο του Μπόρις Τζόνσον.

Από άποψη οικονομική, πολιτική και ευρυτέρων συνεπειών της ευρωπαϊκής εικόνας στη διεθνή σκηνή, η αποχώρηση της Βρετανίας είναι μια εξέλιξη, οι επιπτώσεις της οποίας δεν είναι δυνατόν να προσδιορισθούν με ακρίβεια, αν και ασφαλώς θα είναι σοβαρότατες. Ισως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά, εάν η πολιτική τάξη της Γερμανίας δεν ενεφάνιζε συμπτώματα κοπώσεως και γηράνσεως και αδυναμία πειστικής ανανεώσεως των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων εξουσίας. Ισως να ήταν διαφορετικά, εάν δεν διαψεύδονταν οι ελπίδες περί ενός ανανεωτικού μετασχηματισμού της Γαλλίας αλλά και της Ε.Ε. που είχε δημιουργήσει η εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν.

Παρέλκει φυσικά να αναφερθεί κανείς στις διαφοροποιήσεις των κρατών της Ανατολικής Ευρώπης και στο ιδιότυπο αντάρτικο του Ιταλού Ματέο Σαλβίνι. Απέχουμε πολύ βεβαίως από την αποσάθρωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, αλλά οι αρρυθμίες είναι σαφείς και σοβαρότατες. Από την άλλη πλευρά και έπειτα από μία μαρτυρική πρωθυπουργία της Τερέζα Μέι, στη διάρκεια της οποίας ένα ευρύτατο πλην όμως αβαθές φιλοευρωπαϊκό βρετανικό κατεστημένο σε συνεργασία με «το καρτέλ» των Βρυξελλών προσπάθησε ανεπιτυχώς να ακυρώσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., ανεδείχθη ο κ. Τζόνσον. Ακραία θεληματικός πρωθυπουργός, ριψοκίνδυνος, θα διοχετεύσει τη μαχητικότητά του για να εξασφαλίσει όρους ευνοϊκότατους εμπορικής συνεργασίας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ διαισθάνθηκε τον κίνδυνο και στη δήλωσή της ευθύς μετά το αποτέλεσμα των εκλογών προειδοποίησε τους εταίρους της ότι «έχουμε πλέον τον ανταγωνιστή έξω από την πόρτα μας», τονίζοντας την ανάγκη αλλαγών και «την ταχύτερη λήψη αποφάσεων» στην Ε.Ε. Κάτι ανάλογο, με τη στομφώδη γαλατική υπερβολή, είπε και ο πρόεδρος Μακρόν. Εύκολα διατυπώνονται ευχολόγια. Δύσκολη η εφαρμογή τους στον δεινοσαυρικό ευρωπαϊκό μηχανισμό. Σε μία κρισιμότατη ιστορική στιγμή, όπου κυριαρχεί διεθνώς αστάθεια και τάσεις ισχυρές ανατροπής, η Βρετανία αποχώρησε από τον ευρωπαϊκό επίγειο παράδεισο.

Και ενώ όλοι προεξοφλούσαν σκληρότατα επιτίμια, ανάλογα του βιβλικού προπατορικού αμαρτήματος, ήρθε η ώρα να αναλογισθούν οι ηγέτες μας τις υστερήσεις του Πύργου της Βαβέλ των ημερών μας, που ανήγειραν με βαβυλώνεια υπεροψία. Ισως οι Ευρωπαίοι να συνετισθούν και τελικώς να προχωρήσουν στις αναγκαίες προσαρμογές. Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει από πολλές απόψεις να αντιμετωπίσει μία δύσκολη χρονιά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Κώστα Ιορδανίδη

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Κώστας Ιορδανίδης: Τελευταία Ενημέρωση