ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η κυπριακή παράμετρος

Του Κώστα Ιορδανίδη

Του Κώστα Ιορδανίδη

cior@otenet.gr

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στη Λευκωσία ερμηνεύθηκε ως αναζωπύρωση του αμερικανικού ενδιαφέροντος για την εκτόνωση της κρίσεως που ανέκυψε από τις έκνομες δραστηριότητες της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η εκτίμηση είναι αδιαμφισβητήτως βάσιμη και ορθή. Αλλά υπάρχει και άλλη ανάγνωση του αμερικανικού ενδιαφέροντος, που φυσικά συνδέεται με προηγηθείσα επίσκεψη στη Λευκωσία του Ρώσου υπουργού επί των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Η αύξηση της ρωσικής αναμείξεως στις εξελίξεις της περιοχής, ο διαμεσολαβητικός ρόλος που φιλοδοξεί να αναλάβει η Μόσχα και η διερεύνηση των προθέσεων της Λευκωσίας κυριάρχησαν στις συνομιλίες του κ. Πομπέο με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη. Υφισταμένη τη μεγαλύτερη πίεση από την παραβατικότητα της Τουρκίας στην περιοχή, η Λευκωσία δραστηριοποιήθηκε εντονότατα. Πέραν του ανοίγματος προς τη Μόσχα, ο κ. Αναστασιάδης ήταν αυτός που αμέσως έθεσε στη διάθεση της Γαλλίας τη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Κύπρο. Τα υπόλοιπα ακολούθησαν.

Η ισχυρότατη προτροπή του κ. Πομπέο σε δήλωσή του σε γαλλικό ραδιοσταθμό ότι «το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί δίχως να χρησιμοποιηθεί στρατιωτική ισχύς» δεν είχε ως αποδέκτη μόνον την Τουρκία ή την Ελλάδα, που ενεργεί αμυνόμενη σαφώς.
Στη σημερινή συγκυρία η πρωτοβουλία της διαμεσολαβήσεως ανήκει στη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, η οποία δεν επιθυμεί την αποξένωση της Αγκυρας από την Ε.Ε. και την επιβολή κυρώσεων. Αλλά η επίτευξη αυτού του στόχου εξαρτάται από τη συγκατάθεση της Ελλάδος και της Κύπρου. Ως προς αυτό το θέμα ο κ. Αναστασιάδης θα επιμείνει στην κατάρτιση αυστηροτάτων κυρώσεων στην Τουρκία και άμεση εφαρμογή τους στην περίπτωση που η Αγκυρα συνεχίσει τις έρευνές της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Είναι εξαιρετικώς αμφίβολο εάν η Τουρκία συναινέσει σε μια τέτοια εξέλιξη και εκ παραλλήλου ο πρόεδρος της Κύπρου δεν φαίνεται διατεθειμένος να προβεί σε οποιαδήποτε «διευκόλυνση» προς την Ε.Ε. εάν υποτεθεί ότι θα καταλήξει σε ενιαία θέση επί του θέματος αυτού. Υπό την αφόρητη πίεση της Τουρκίας η Κυπριακή Δημοκρατία φαίνεται να ακολουθεί πορεία απολύτου πολιτικής χειραφετήσεώς της.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Κώστα Ιορδανίδη

Σχόλια αναγνωστών

Ένταση μεταξύ Βρετανίας-ΕΕ λόγω καθυστέρησης στα εμβόλια της AstraZeneca

«H ipokrisia tis EE se olo tis to megaleio... apo to 2016 katigorousate ton Trump gia protectionism kai ...»
Gq5yc6  |  11:22

Πρόεδρος: Με διάγγελμα ανακοινώνει μέτρα κατά διαφθοράς

«Aν ο Αναστασιάδης παραδεχτεί ότι είναι μέρος της διαφθοράς, θα τον παραδεχτώ! »
ΑΚΑ  |  10:08

Αδάμος Αδάμου: Κλείνει ο κύκλος μου στη βουλή, όχι όμως στην πολιτική

«Γιατρέ, αν δεν το αντιλήφθηκες ακόμη ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, σε έχει μέσα στα αναλώσιμα. »
ΑΚΑ  |  10:07

Αρχιεπίσκοπος:Ο Ούγγρος πήρε διαβατήριο-Όταν ήταν ο Βενιαμίν δεν μου χαλούσε χατίρι

«Ό,τι και να πει και να δηλώσει αυτός ο άνθρωπος, δεν γείνεται πιστευτός.»
ΑΚΑ  |  10:02

Κώστας Ιορδανίδης: Τελευταία Ενημέρωση